Valitse sivu

Olympiakomiteassa uusien olympialajien merkitys nähdään yleisesti vahvana.

– Uudet lajit ovat erityisesti nuorten harrastamia ja nuoria kiinnostavia lajeja. Suomen mahdollisuudet uusissa olympialajeissa menestymiseen voivat olla perinteisiä lajeja parempia, ja tehtävien investointien vaikuttavuus huippu-urheilutulokseen voi niissä olla suurempi kuin perinteisissä olympialajeissa, uusien olympialajien kehitysprosessia johtava Olympiakomitean huippu-urheiluvastaava Jukka Rautakorpi sanoo tiedotteessa.

Rautakorpi huomauttaa myös suurten urheilumaiden panostusten alkavan pidemmällä aikavälillä näkyä, kun laji on vakiintunut olympiaohjelmaan. Tällöin Suomen mahdollisuudet ja etumatka menestyksen tavoitteluun pienenevät oleellisesti.

– Näissä tilanteissa meillä on oltava fiksuja. Voimme esimerkiksi hyödyntää suomalaista osaamista, kuten pesäpallon pelaajien siirtymistä softballiin tai lumilautailussa saadun osaamisen siirtämistä rullalautailuun, Rautakorpi huomauttaa.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön laji- ja kisaohjelmista vastaava johtaja Leena Paavolainen muistuttaa, ettei tukea jaeta uusille lajeille automaattisesti. Rahoitus kanavoidaan osana lajien kehitys- ja tukiprosessia, jossa huomioidaan lajin nykytila ja suunnitelmat kohti tulevaisuutta.

– Huippu-urheiluyksiköllä on lajien kanssa menossa jatkuva kehitys- ja tukiprosessi. Prosessiin kuuluu vuosittainen tarkastelu, jossa todetaan lajin tilanne reaaliaikaisen tulosseurannan perusteella ja arvioidaan lajien huippu-urheilusuunnitelmat, Paavolainen sanoo.

Osana Pesäpalloliittoa toimivalla Baseball- ja Softball-liitolla on määriteltynä naisten softball-maajoukkueen osalta selkeitä askelmerkkejä, joiden mukaan matka kohti olympiaunelmaa jatkuu. Jo aiemmin Pesäpalloliitto tiedotti historiallisesta arvoturnauksesta, kun softballin EM-mitaleista pelataan Kuortaneella 14.-16.2.2025.