Valitse sivu

Suomisport-ohjeistukset seuralle

Suomen Pesäpalloliitto siirtyi kaudella 2021-2022 Suomisportiin. Lisenssit, passit ja tuomarikortit lunastetaan sähköisesti Suomisportista. Myös liiton koulutuksiin ja tapahtumiin ilmoittaudutaan Suomisportin kautta. Jokaisen, joka ostaa ja jolle ostetaan tuotteita, tulee olla rekisteröitynyt Suomisportiin. Nippuostoja usealle henkilölle pääsevät tekemään seurojen seurakäyttäjät, joilla on seuran lajijaostokäyttäjän oikeudet. Oikeudet järjestelmään saa oman seuran lajijaoston pääkäyttäjältä. Jos seuralla ei ole vielä lajijaoston pääkäyttäjää, nämä oikeudet saa Pesäpalloliitolta täyttämällä sähköisen lomakkeen tästä.

Seuroilla on mahdollisuus ottaa käyttöönsä Suomisportin täydet palvelut ottamalla seuralleen käyttöön Suomisportin Seurapalvelun. Seurapalvelussa on monipuoliset ominaisuudet koko seuratoiminnan arjen pyörittämiseen. Seurapalvelun avulla seura voi esimerkiksi pitää lainmukaista jäsenrekisteriä, hoitaa helposti seuran omaa maksuliikennettä, hallita erilaisia ryhmiä sekä ottaa tapahtumien ilmoittautumiset ja maksut vastaan tapahtuhallinnan kautta. Maksuliikenteen hoitaminen Suomisportin kautta edellyttää oman maksupalvelusopimuksen tekemistä Suomisportissa. Seurapalveluun liittyvissä kysymyksissä ja käyttöönotossa auttaa Suomisportin asiakaspalvelu suomisport(ät)olympiakomitea.fi. Lue lisää Suomisportin Seurapalvelusta tästä.

Pesäpalloliiton tuotteiden, lisenssien, passien tai tapahtumien maksaminen seuran jäsenille ei vaadi täyden Seurapalvelun käyttöönottoa. Tähän riittää lajijaoston pääkäyttäjän oikeuksien saaminen, jotta lajijaostokäyttäjä voi tehdä nippuostoja Suomisportissa. Näin seura käyttää Suomisportia yksinkertaisimmillaan lisenssirekisterinä, josta seura näkee omat lisenssipelaajat. Tämä ei vaadi seuralta omien maksusopimusten tekemistä Suomisportissa.

Usein kysyttyä

1. Mikä Suomisport?

Suomisport on Suomen Olympiakomitean ja suomalaisen urheiluyhteisön yhteinen urheilu- ja liikuntapalvelu. Suomisport -palvelun kautta rekisteröity voi hankkia erilaisia liikunta- ja urheilupalveluja kuten kilpailulisenssejä, vakuutuksia ja seurajäsenyyksiä sekä ilmoittautua erilaisiin tapahtumiin.

Suomen Pesäpalloliitto myy Suomisport-palvelun kautta pesäpallon kilpalisenssejä, passeja sekä näihin liittyviä vakuutuksia. Lisäksi Suomen Pesäpalloliitto käyttää Suomisportia tapahtuma- ja koulutusilmoittautumisten ja näihin liittyvien maksujen vastaanottoon.

2. Mikä on Sportti-ID?

Sportti-ID on 8- tai 9-numeroinen numerosarja, joka näkyy Suomisport-tililläsi nimesi ja syntymäaikasi alla. Palvelu luo henkilökohtaisen ID:si ensimmäisellä kerralla kun kirjaudut palveluun ja luot sporttitilisi.

Sportti-ID ei ole palvelun kirjautumistunnus/käyttötunnus vaan henkilökohtainen liikkujatunnuksesi, mikä säilyy aina samana harrastamastasi lajista/lajeista ja liitosta riippumatta. Sportti-ID:n avulla palvelu tunnistaa liikkujan ja liikkuja voi tehdä palvelussa erilaisia ostoksia.

3. Mikä on lajijaostokäyttäjä?

Lajijaostokäyttäjä pääsee kirjautumaan järjestelmään oman lajijaostonsa tietoihin, ja tarkastelemaan käyttäjäoikeuksiensa laajuudesta riippuen esimerkiksi jaoston liikkujalistausta, ostamaan seuran jäsenille lisenssejä/passeja, ostamaan seuran tuomareille tuomarikortteja ja ilmoittamaan seuran jäseniä tapahtumiin/koulutuksiin.

Jokaisella pesäpalloseuralla on hyvä olla vähintään yksi pesäpallon lajijaoston pääkäyttäjä. Ilman lajijaoston käyttäjäoikeuksia seura ei voi ostaa seuran jäsenille lisenssejä, passeja tai tuomarikortteja. Jos seuraltasi puuttuu lajijaoston pääkäyttäjä, ilmoita henkilö Pesäpalloliitolle sähköisen lomakkeen kautta tästä. Ennen lomakkeen täyttämistä ilmoitettavan henkilön tulee olla rekisteröitynyt Suomisportiin. Katso ohjevideo Suomisportin tilin luomiseen tästä.

Pesäpalloliitto voi antaa Suomisportin käyttöoikeuksia ainoastaan oman lajinsa jaostoon ja se jaosto voi kuulua monilajiseuraan. Suomisportissa pesäpallojaostot ovat Pesäpalloliiton alla ja jaostot ovat kytkettynä emoseuraan. Näin on myös yksilajiseurojen kohdalla. Muut seuran lajijaostot voivat olla jo Suomisportissa muuta kautta. Myös ns. emoseuralla voi olla koko seuran pääkäyttäjä, joka näkee kaikkien lajijaostojen tiedot. Seuralle on voitu joskus aiemmin laittaa koko seuran pääkäyttäjä esim. Tähtiseurapalvelun käyttöönoton yhteydessä.

Lajijaostokäyttäjä näkee seuran etusivulta onko hän ainoa seurakäyttäjä seurassa, vai onko siellä joku muu hänen lisäkseen tai hänen yläpuolellaan (esim. emoseuran pääkäyttäjä). Jaoston pääkäyttäjä sopii omassa seurassaan käyttöoikeuksista. Päätös siitä, kuka on emoseuran pääkäyttäjä tai onko kukaan, on seuran sisäinen asia. Jos muita lajijaostoja ei ole Suomisportissa, niin pesäpallon lajijaoston pääkäyttäjä voi halutessaan tehdä itsestään emoseuran pääkäyttäjän. Tärkeää on, että asia sovitaan monilajiseurassa asianomaisten kesken.

Seuran lajijaoston pääkäyttäjä pystyy lisäämään, poistamaan ja rajaamaan seuran lajijaoston muiden seurakäyttäjien oikeuksia. Seuran käyttäjäoikeudet tulee pitää ajan tasalla. Oikeudet on tarkoitettu vain sellaisille henkilöille, jotka seuran toiminnassa niitä tarvitsevat. Lajijaoston pääkäyttäjän tulee poistaa oikeudet sellaisilta henkilöiltä, jotka poistuvat seuran toiminnasta tai eivät oikeuksia muuten enää tarvitse.

Selkeän kuvan Suomisportin käyttöoikeustasoista saat katsomalla Käyttöoikeuksien hallinta -videon tästä!

 

4. Miten lajijaostokäyttäjänä kirjaudutaan sisään Suomisportiin?

Mene osoitteeseen www.suomisport.fi ja klikkaa painiketta Kirjaudu. Tämän jälkeen klikkaa painiketta Kirjaudu organisaatiokäyttäjänä. Jos et ole vielä hyväksynyt seurakäyttäjäoikeuksia, sinun tulee ensin kirjautua kertakirjautumiskoodilla, hyväksyä oikeudet ja sitten pääset luomaan itsellesi salasanan.

5. Olen jo rekisteröitynyt Suomisportiin seurakäyttäjänä toisen lajin kautta. Tarvitsenko uudet tunnukset pesäpallon puolella toimimiseen?

Et tarvitse uusia tunnuksia, mutta tarvitset pesäpallojaoston käyttöoikeudet. Kaikki jaostot tulevat oman lajiliittonsa alle, eli omiksi seuroikseen. Jos sama lajijaostokäyttäjä toimii useammassa jaostossa, laitetaan hänelle seurakäyttöoikeus jokaisen lajin kautta erikseen. Seurakäyttäjä toimii yksillä tunnuksilla, mutta vaihtaa eri lajien välillä valitsemalla omasta profiilistaan tahon jota käsittelee.

6. Miten pääsen Suomisportissa seuran sivulle?

Kun kirjaudut Suomisportiin, ensimmäisenä avautuu henkilökohtaisen sporttitilisi etusivu. Seuran sivulle pääset oikeasta yläkulmasta nimesi vierestä klikkaamalla kolmea viivaa ja valitsemalla Seurapalvelusta seurasi.

7. Miten lajijaostokäyttäjäoikeuksia lisätään, poistetaan tai rajataan?

Seuran lajijaoston pääkäyttäjät pystyvät lisäämään ja poistamaan muita seurakäyttäjäoikeuksia. Lajijaoston pääkäyttäjäoikeuksien lisäämisestä ja poistamisesta vastaa Pesäpalloliitto tai jos seurassa on useampi pääkäyttäjä, voivat he suorittaa toimenpiteen. Lisäystä varten tarvitaan lisättävän henkilön sukunimi ja henkilön oma Sportti-ID-tunnus.

Pääkäyttäjä pääsee hallinnoimaan ja tutkimaan käyttöoikeuksia seuran etusivulta kohdasta: Katso kaikki seurakäyttäjät.

Huomioithan, että seurakäyttäjäksi kutsuttavan henkilön täytyy olla rekisteröitynyt Suomisportiin, jotta hänellä on oma Sportti-ID.

Kutsu henkilö seurakäyttäjäksi seuraavasti:

Klikkaa seuran etusivulta kohtaa Katso kaikki seurakäyttäjät. Klikkaa Jaosto tai Toiminta. Klikkaa yläpalkista kohtaa Lisää käyttäjä. Kutsu henkilö syöttämällä hänen henkilötietonsa. Tarvitset henkilön sukunimen ja Sportti-ID:n. Henkilölle lähtee tieto kutsumisesta käyttäjäksi organisaatioon sähköpostitse ja hänen tulee hyväksyä kutsu kirjautumalla Suomisportiin ensin kertakirjautumiskoodilla ja sen jälkeen hän pääsee luomaa itselleen salasanan.

Lisää kutsuttavalle henkilölle yksi tai useampi käyttöoikeuskokonaisuus (esim. Lajijaostokäyttäjä 1). Käyttöoikeudet valittuasi näet niihin liittyvät oikeudet (esim. nippuosto, liikkujat, luku).

Lisää käyttäjälle myös kaikki hänelle kuuluvat tehtävänimikkeet (esim. talousvastaava/rahastonhoitaja, seurakäyttäjä, toimihenkilö jne).

Katso ohjevideo käyttäjähallintaan tästä.

8. Miten seuran jäsenet/toimintaan osallistuvat rekisteröidään Suomisportiin?

Jos seura ostaa jäsenilleen lisenssit/passit, niin henkilöiden tietojen tuomiseen Suomisportiin on kaksi eri tapaa:

1. Jokainen henkilö käy itse rekisteröitymässä Suomisportiin ostamatta lisenssiä/passia ja toimittaa Sportti-ID:nsä seuralle. Näin seuran ei tarvitse kerätä täysiä henkilötietoja. Lisenssin/passin ostoon riittää rekisteröityneen henkilön Sportti-ID ja sukunimi. Alaikäisten kohdalla huoltaja rekisteröityy ensin Suomisportiin ja lisää huolettavan profiilinsa alle. Molemmille tulee oma henkilökohtainen Sportti-ID. Huollettava pitää lisätä huoltajan profiiliin, koska alaikäinen ei voi ostaa itselleen vakuutusta järjestelmässä

2. Seura kerää jäsenten/toimintaan osallistuvien täydet henkilötiedot (nimi, hetu, osoite- ja yhteystiedot) ja alaikäisten huoltajien tiedot (nimi ja yhteystiedot) ja luo jäsenille/toimintaan osallistuville Suomisport-profiilin lisenssin/passin oston yhteydessä yksi kerrallaan tai käyttämällä Suomisportin nippuoston Excel-pohjaa. Alle 13-vuotiaat henkilöt seurakäyttäjä voi rekisteröidä lisenssin/passin oston yhteydessä vain käyttämällä täysien tietojen Excel-pohjaa.

9. Miten ostan lisenssit tai passit seuran jäsenille/toimintaan osallistuville?

Siirry seuran sivuille profiilistasi (oikea yläkulma 3 viivaa). Klikkaa seuran etusivulla kohdasta Ostaminen liikkujille ja seuraa ohjeita. Lopuksi voit valita, millä tavalla haluat lisätä liikkujia nippuun. Voit lisätä henkilöitä yksitellen tai tuoda monen henkilön tiedot Excelissä järjestelmään. Excel-pohjat saat ladattua oston yhteydessä tai tältä sivulta alempaa.

Suomisportiin rekisteröityneitä henkilöitä voi lisätä nippuun Sportti-ID:n ja sukunimen perusteella.

Jos henkilöt eivät ole vielä rekisteröityneet Suomisportiin, voit tehdä rekisteröinnin heidän puolestaan lisenssin/passin oston yhteydessä. Tässä tapauksessa henkilöstä tulee antaa täydet henkilötiedot, hetu, osoite- ja yhteystiedot. Alaikäisten kohdalla tulee antaa lisäksi huoltajan nimi ja huoltajan yhteystiedot.

Nippuoston yksityiskohtainen ohje ladattavissa alempana.

10. Mistä näen seuran alle ostetut lisenssit/passit?

Seura- ja lajijaostokäyttäjät näkevät omaan seuraansa ostetut lisenssit Suomisportista seuran etusivulta kohdasta Raportit > Liikkujat.

11. Mikä on Meriitti?

Meriitit on Suomisportin toiminnallisuus, jonka avulla liitto voi myöntää liiton liikkujille erilaisia merkintöjä. Meriitti voi olla esimerkiksi suoritettu koulutuskokonaisuus, ansiomerkki, tuomarikortti, vapaakortti tai vastaava.

Meriitit näkyvät vain käyttäjälle itselleen sekä lajijaosto-/liittokäyttäjille, eli ne eivät näy julkisesti / niistä ei voi laatia Suomisportiin julkista listausta. Liikkujalle myönnetty meriitti näkyy hänen profiilissaan.

Pesisleirit