Valitse sivu

Nuorisotuomarit

Nuorisotuomariksi?

  • Haluaisitko pelaamisen ohella saada uuden näkökulman peliin? 
  • Kiinnostaako pelaamisen sijaan osallistua ottelutapahtumaan jossain muussa roolissa? 
  • Haluatko runsaasti uusia kavereita eri puolilta Suomea ja mukavaa ajanvietettä kesäisin? 

Jos vastauksesi edes yhteen kysymykseen on myönteinen, kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä alueesi nuorisotuomarikouluttajaan. Tuomaritoiminta on hauska ja kehittävä harrastus, josta voi olla yllättävästi hyötyä myös myöhemmin elämässä. Opit tekemään vastuullisia ratkaisuja, toimimaan yhteistyössä muiden tuomareiden kanssa ja tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Luonteesi lujittumisen lisäksi tuomaritoiminta tarjoaa laajan sosiaalisen verkoston eli runsaasti uusia ystäviä. Kesän kohokohtia ovat perinteisesti olleet tuomarileirit, joilta monilla on ikimuistoisia kokemuksia ja elämyksiä. 

 

Tuomareiden pelisäännöt valtakunnallisilla leireillä 

  1. Nuorisotuomarit sitoutuvat noudattamaan leirin yhteisiä pelisääntöjä ja leirinjärjestäjien ohjeita. Tuomareiden pelisäännöt laaditaan eri leireillä yhdessä muiden tuomareiden kanssa. 
  2. Nuorisotuomareiden lähimpänä yhteyslenkkinä on tuomarileirin organisaatio. 
  3. Nuorisotuomarit käyttäytyvät esimerkillisesti muita leiriläisiä kohtaan myös kentän ulkopuolella. 
  4. Tupakan poltto sekä päihteet eivät kuulu urheiluleirille eivätkä muutenkaan alle 18-vuotiaan elämään. 
  5. Mahdollisista ylilyönneistä otetaan välittömästi yhteyttä kotiin sekä nuorisotuomari poistetaan leiriltä. Lisäksi tieto poistamisesta saatetaan maakunnan nuorisotuomarikouluttajalle. 
  6. Tuomarileiriläiset osallistuvat heille yhteisesti järjestettyyn ohjelmaan. 
  7. Jokaisella tuomarileiriläisellä on oikeus riittävään lepoon. 

 

Miksi tuomaritarkkailijoita tarvitaan?

Tuomaritarkkailijoiden tärkein tehtävä on toimia nuorten tuomareiden tukena kentällä. Kokemattomuus saattaa näkyä arkuutena ja pelokkuutena, jolloin mieltä rauhoittaa mahdollisuus kääntyä kokeneemman asiantuntijan puoleen tarpeen vaatiessa. Samalla tuomaritarkkailija varmistaa, etteivät joukkueiden pelinjohtajat pyri liikaa ohjailemaan tuomareiden toimintaa ja vaikuttamaan tuomioihin. 

Tarkoitus ei ole kuitenkaan puuttua pelin kulkuun. Tuomaritarkkailija saa korjata tuomariston välityksellä ainoastaan selkeät sääntövirheet ja räikeästi pieleen menneet näkemysratkaisut. 

Ottelun jälkeen käydään yhdessä läpi palaute. Tarkkailijan tehtävä on innostaa ja kannustaa nuoria, mutta tuoda kuitenkin selkeästi esiin korjattavat epäkohdat. Palaute ei ole lista virheitä, vaan hyvässä hengessä käyty keskustelu ottelun tapahtumista. Kirjalliset huomiot jätetään ”Tuomarileiriläisen muistioon”, joka jaetaan jokaiselle nuorisotuomarille ennen leirin alkua. Parhaimmillaan palaute on mahdollisimman monipuolista. Kymmeneen kertaan ei tarvitse toistaa samaa virhettä, vaan hakea pelistä uusia näkökulmia. Aiemmin havaitun epäkohdan korjaaminen kannattaa kuitenkin tuoda esiin motivoivaan ja innostavaan sävyyn. 

Pesäpallossa nuorisotuomareiden koulutusjärjestelmä on ainutlaatuinen. Leirit muodostavat uusien tuomareiden rekrytoinnin kivijalan, joka on välttämätön tulevaisuuden kannalta. Lähes kaikki tarkkailijat ovat joskus olleet itsekin mukana tuomarileireillä. Nyt on meidän vuoromme kantaa vastuuta.