Valitse sivu

Säännöt ja määräykset

Pesäpallo on Suomen kansallispeli ja sen pelisäännöistä vastaa Suomen Pesäpalloliitto ry. Ensimmäiset pesäpallon pelisäännöt julkaistiin jo vuonna 1922. Sääntöihin on tehty maltillisesti muutoksia vuosien ja vuosikymmenten varrella, kun peli on kehittynyt ja mennyt eteenpäin.

Kaikissa pesäpallo-otteluissa noudatetaan lähtökohtaisesti samoja sääntöjä. Huipputasolla voi esiintyä joitain poikkeuksia, kuten miesten Superpesiksessä on mahdollisuus jättää lyöjä välistä kentän ollessa tyhjä.

Naperopesissääntöjä noudatetaan F- ja G-junioreiden otteluissa. Naperopesissäännöissä on pesäpallon pelisääntöihin tehty muutamia poikkeuksia, jotka palvelevat nuorimpien junioreiden osalta otteluiden sujuvaa kulkua. Samoin 5-7 pelaajan Pienpesikseen on kehitetty omat pelisäännöt.

Harrastepesiksessä turnauksen tai sarjan järjestäjä määrittelee mahdolliset poikkeukset pelisääntöihin. Yleisesti käytössä ovat kolmenlaiset harrastepesiksen pelisäännöt kilpailullisuuden asteesta riippuen.

Pelisääntöjen lisäksi turnausten ja sarjojen pelitapaa voidaan tarkentaa kilpailumääräyksillä. Yleisten kilpailumääräysten lisäksi aluetoiminnassa ja valtakunnallisilla leireillä on käytössä omat kilpailumääräykset. Tutustu määräyksiin kilpailumääräykset-sivulla.

Pesisleirit