Valitse sivu

Ansiomerkit

Ansiomerkit 

Pesäpalloliitto myöntää ansiomerkkejä ja tunnustuksia ansioituneille toimijoilleen sekä tahoille. Perinteisimpiä huomionosoituksia ovat ansiomerkit, tunnustusmerkit, pelaajamerkit ja pelituomarimerkit. Seuralla on mahdollisuus anoa merkkejä jaettavaksi esimerkiksi seuran juhlatilaisuudessa. 

Ansiomerkit, tunnustusmerkit sekä pelaaja- ja pelituomarimerkit ovat maksullisia. Ansiomerkit on anottava kaksi (2) kuukautta ennen luovutustilaisuutta. 

 Ansiomerkit, pelaaja- ja tuomarimerkit anotaan verkkolomakkeella.

Ansiomerkkien hinnat

 • Tunnustusmerkki 15 € / kpl 
 • Ansiomerkki 40 € / kpl 
 • Ansiomerkki kultaisin lehvin 40 € / kpl 
 • Kultainen ansiomerkki 30 € / kpl 
 • Pelaajamerkki 5 € / kpl 
 • Pelituomarimerkki 5 € / kpl 

Merkit toimitetaan postiennakolla. 

 

Ansiomerkit

 1. Tunnustusmerkki voidaan myöntää henkilölle, joka on toiminut seurassaan ansioituneesti pesäpalloilun hyväksi tai henkilölle, joka on muulla tavoin ansiokkaasti edistänyt pesäpalloa vähintään viiden (5) vuoden ajan.
 2. Ansiomerkki voidaan myöntää henkilölle, joka on toiminut järjestöelämässä pitkäaikaisesti ja ansioituneesti pesäpalloilun hyväksi tai henkilölle, joka on muulla tavoin ansiokkaasti edistänyt pesäpalloilua vähintään kymmenen (10) vuoden ajan.
 3. Ansiomerkkikultaisin lehvin voidaanmyöntää henkilölle, joka on jatkuvasti ansioituneesti työskennellyt pesäpalloilun hyväksi vähintään maakunnallisissa puitteissa vähintään 15 vuoden ajan. 
 4. Kultainen ansiomerkki voidaan myöntää henkilölle, joka on erittäin ansiokkaasti työskennellyt pesäpallon sekä Suomen Pesäpalloliiton hyväksi vähintään 25 vuotta.
 5. Kunniajäsenen merkki luovutetaan liiton kunniajäseniksi kutsutuille. Kunniajäsenille annetaan lisäksi liiton kultaviiri.
 6. Kunniapuheenjohtajan merkki luovutetaan henkilölle, joka on kutsuttu liiton kunniapuheenjohtajaksi. Kunniapuheenjohtajalle annetaan lisäksi kunniamaila.

 

Viirit

 1. Viiri voidaan myöntää seuralle, piirille tai muulle yhteisölle tunnustuksena työstä pesäpalloilun hyväksi.
 2. Hopeaviiri voidaan myöntää seuralle, piirille tai muulle yhteisölle, joka pitkäaikaisesti ja ansioituneesti on toiminut kansallispelimme hyväksi.
 3. Kultaviiri voidaan myöntää seuralle, piirille tai muulle yhteisölle, joka on aivan erityisen ansiokkaasti toiminut liiton tarkoitusperien hyväksi.

 

Muisto- ja kunnialahjana voidaan yksityishenkilöllekin myöntää joku liiton viireistä tai erillinen muistoplaketti.  

Kun viiri myönnetään henkilölle, joka on saanut liiton ansiomerkin tai kultaisen ansiomerkin, merkin jäljennös kiinnitetään viirisalon jalustaan.  

Erityisessä tapauksessa voidaan kultaviiri myöntää myös vainajalle omistettuna. 

Viirin jalustaan kaiverretaan antoperuste ja antopäivämäärä. 

 

Pelituomarien ja pelaajien ansiomerkit  

Osoittamastaan harrastuksesta ja ansioista pelituomarina tai pelaajana voidaan asianomaiselle myöntää seuraavat merkit: 

 

Pelituomarimerkit

 1. Pronssisen pelituomarimerkin voi saada henkilö, joka on vähintään 10 pelikautena suorittanut tuomarikortin sekä aktiivisesti osallistunut tuomaritoimintaan.
 2. Hopeisen pelituomarimerkin voi saada henkilö, joka on vähintään 10 pelikautena suorittanut tuomarikortin sekä tuominnut liiton sarjojen otteluita.
 1. Kultaisen pelituomarimerkin voi saada henkilö, joka on vähintään 10 pelikautena suorittanut tuomarikortin sekä tuominnut Superpesiksen, Ykköspesiksen tai suomensarjan otteluita tai poikkeustapauksessa henkilö, joka on muuten erittäin ansioitunut tuomarina.

 

Pelaajamerkit

 1. Pronssisen pelaajamerkin voi saada pelaaja, joka on 15 vuotta täytettyään vähintään 10 pelikautena osallistunut otteluihin (naisilla 5 pelikautta).
 1. Hopeisen pelaajamerkin voi saada pelaaja, joka on 15 vuotta täytettyään vähintään 15 pelikautena osallistunut virallisiin otteluihin (naisilla 10 pelikautta).
 1. Kultaisen pelaajamerkin voi saada pelaaja, joka on 15 vuotta täytettyään vähintään 20 pelikautena osallistunut virallisiin otteluihin (naisilla 15 pelikautta).
 1. Itä-Länsi -merkki luovutetaan pelaajalle ensimmäisessä aikuisten (miehet/naiset) Itä-Länsi -ottelussa.
 1. Itä-Länsi -juhlamerkki luovutetaan kymmenen (10) kertaa aikuisten (miehet/naiset) Itä-Länsi -ottelussa mukana olleelle pelaajalle.

 

Yleisiä määräyksiä

Ansiomerkit ja viirit myöntää PPL:n liittojohtokunta liiton toiminnanjohtajan esityksen perusteella. Mikäli henkilölle ei ole myönnetty aikaisempaa ansiomerkkiä, aloitetaan merkkien myöntäminen tunnustusmerkistä. Poikkeuksellisten ansioiden perusteella voidaan ansiomerkkien myöntäminen aloittaa ansiomerkistä. Korkeampaa ansiomerkkiä voi anoa aikaisintaan viiden (5) vuoden kuluttua edellisen myöntämisestä. 

Ansiomerkit (A: 1, 2, 3, 4), pelituomari- ja pelaajamerkit (C: 1, 2, 3 ja D: 1, 2, 3) ovat maksullisia ja lunastussumman päättää liittojohtokunta. 

Myönnetty merkki tai viiri on henkilökohtainen, eikä sitä saa luovuttaa toiselle. Kadonneen merkin tai viirin tilalle voi lunastaa uuden. 

Nämä ansiomerkki- ja viirisäännöt on päättänyt Suomen Pesäpalloliiton liittojohtokunta 29.1.2009.