Valitse sivu

Tuomarikoulutus

STOP kaikelle häirinnälle!

Tuntuiko jokin tilanne pesäpallotoiminnassa epämiellyttävältä? Käyttäytyikö joku inhottavalla tavalla itseäsi tai toista ihmistä kohtaan? Jouduitko todistamaan tilanteessa häirintää tai epäsopivaa käytöstä?

Jos vastauksesi on kyllä yhteenkin edellä mainituista kysymyksistä, ota matalalla kynnyksellä yhteyttä. Sinun tuntemuksesi riittää. Jos itse koet tilanteen epämiellyttävänä, kerro asiasta eteenpäin. Me kaikki yhdessä luomme turvallisen tilan kaikkeen pesäpallotoimintaan!

Yhteydenottokanavia on useita, ja kokemuksistaan voi kertoa nimettömästikin. Kaikki yhteydenotot käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti.

Tervetuloa tuomariksi!

Hyvä tuomari osaa paljon muutakin kuin pelisäännöt kannesta kanteen. Tarvitaan ainakin pelinlukua, pelin ymmärtämistä, kommunikaatiota, johtamistaitoja, havainnointikykyä, jämäkkyyttä ja oikeudenmukaisuutta.

Silti pelisäännöt määrittävät pesäpallo-ottelun kulkua. Kun pesäpallotuomari ravistellaan hereille keskellä yötä ja kysytään vaikkapa lyöjän muuttumisesta lopullisesti juoksijaksi, oikea vastaus löytyy selkäytimestä. Pesäpallotuomarille sääntöosaaminen on kunnia-asia.

Pesäpallotuomarin polulle (pdf) on mahdollisuus lähteä kaikkien kiinnostuneiden. Tehtäviä on tarjolla niin peli- ja syöttötuomarina kuin pesätuomarina, alasarjoista aina Superpesikseen asti. Tervetuloa mukaan iloiseen joukkoon!

Tuomarikoulutus 2024 (D-, E- ja N-tasot)

Tervetuloa tuomariksi ja kauden 2024 tuomarikoulutustilaisuuksiin!

Tuomarikoulutustilaisuuksien ajat ja paikat sekä ilmoittautumislinkit päivitetään alueiden sivuille: Eteläinen alue | Itäinen alue | Läntinen alue | Pohjoinen alue. Koulutuksia järjestetään pääosin lähikoulutuksina, mutta etäkoulutusmahdollisuuksiakin löytyy. Varsinkin tuomariuralle tavoittelevien nuorten suositellaan osallistuvan käytännön kenttäkoulutuksiin.

Koulutuksia järjestetään aloittaville (yleensä 0-2 vuotta tuomarina) ja jatkaville (3 vuotta tuomarina tai pidempään) tuomareille.

Ilmoittautuminen koulutuksiin tapahtuu Suomisportissa. Mikäli henkilö ei ole aiemmin kirjautunut palveluun, tarvitaan rekisteröityminen (ohjeet tästä linkistä). Alaikäisen kohdalla huoltaja kirjautuu ensin ja luo itselleen Sporttitilin. Tämän jälkeen luodaan tili lapselle ja lisätään lapsi huoltajan tiliin ”lisää lapsi” -painikkeesta.

Sääntötestin täyttäminen on edellytys tuomarikortin saamiselle. Sääntötesti tehdään sähköisesti verkkolomakkeella.

Ennen tuomarikortin hankintaa tarvitaan tuomarille asianmukainen pelaaja- tai tuomarilisenssi Suomisportista. Tuomarilta vaaditaan ”tuomarit, pelinjohtajat, toimitsijat” -lisenssi tai mikä tahansa pelaajalisenssi. D-G-junioreiden aluesarjoihin on olemassa edullisempi lisenssivaihtoehto, joka oikeuttaa viheltämään kyseisten sarjojen otteluita hankkimatta varsinaista tuomarikorttia.

D-, E- tai N-tason tuomarikortti oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkien pesäpallosarjojen runkosarjaotteluihin kotimaassa (ei koske Talvisuperia, arvo-otteluita eikä seurojen järjestämiä harjoitusotteluita).

Leireille tuomariksi!

Kesäisiä päiviä täynnä pesistä, tuomaritoimintaa, tuomarina kehittymistä ja uuden oppimista, mukavaa yhdessäoloa, oheisohjelmaa sekä sopivasti vapaa-aikaa – mikä olisikaan parempaa! Pesäpalloleirit ovat vuosien ajan innostaneet tuomareita siinä missä pelaajiakin.

Tuomarit saavat maksuttoman leiripassin sisältäen ruokailut, (koulu)majoituksen ja oheisohjelman. Lisäksi kauden 2024 leireillä tuomaripalkkio on Naperoleirillä 50 €, Tenava- ja Suurleireillä 100 €, Nuorisoleirillä 150 € sekä kaikilla alueleireillä 50 €. Lisätiedot joukkueille kohdistuvasta joukkue- ja tuomarimaksusta, joka korvaa entisen tuomarivelvoitteen, löytyvät leirien ilmoittautumisohjeista.

Tuomareiden tukena leireillä toimii joukko tuomaritarkkailijoita, jotka antavat neuvoja ja vinkkejä tuomaritoiminnassa kehittymiseen. Tuomaritarkkailijaksi lähtemiseen ei välttämättä tarvita pitkää tuomariuraa, vaan kokemus lajin parista esimerkiksi pelaajana tai pelinjohtajana antavat myös hyvät valmiudet tehtävässä onnistumiseen. Lisätietoa antavat tuomaripäällikkö ja leirien tuomariorganisaatiot.

Leirille tuomariksi tai tuomaritarkkailijaksi ilmoittaudutaan osoitteessa ttk.pesistulokset.fi/ilmoittaudu (valtakunnallisille leireille 1.4.2024 alkaen). Leirikohtaiset ilmoittautumislomakkeet löytyvät joukkueilmoittautumisten alapuolelta. Tuomarin ei tarvitse olla kiinnitettynä joukkueeseen, vaan leirille voi hyvin osallistua myös seurattomana tuomarina.

Lisätietoa

Joona Tervonen, tuomaripäällikkö | joona.tervonen(ät)pesis.fi | 040 774 7200

Tuomarikouluttajat ja nuorisotuomarikouluttajat maakunnittain