Valitse sivu

Tuomarikoulutus

Tervetuloa tuomariksi!

Hyvä tuomari osaa paljon muutakin kuin pelisäännöt kannesta kanteen. Tarvitaan ainakin pelinlukua, pelin ymmärtämistä, kommunikaatiota, johtamistaitoja, havainnointikykyä, jämäkkyyttä ja oikeudenmukaisuutta.

Silti pelisäännöt määrittävät pesäpallo-ottelun kulkua. Kun pesäpallotuomari ravistellaan hereille keskellä yötä ja kysytään vaikkapa lyöjän muuttumisesta lopullisesti juoksijaksi, oikea vastaus löytyy selkäytimestä. Pesäpallotuomarille sääntöosaaminen on kunnia-asia.

Pesäpallon tuomaripolulle (pdf) on mahdollisuus lähteä kaikkien kiinnostuneiden. Tehtäviä on tarjolla niin peli- ja syöttötuomarina kuin pesätuomarina, alasarjoista aina Superpesikseen asti.

Tältä sivulta löytyvät tiedot aloittavien ja jatkavien tuomareiden koulutuksista. Tervetuloa mukaan iloiseen joukkoon!

Matias Laukkanen | matias.laukkanen(ät)pesis.fi | 044 370 0222
Niina Lämsä | niina.lamsa(ät)pesis.fi | 041 545 9409

Alempien tasojen koulutus, osa 1

1) Pinja-oppimisympäristöön kirjaudutaan Suomisportin kautta. Jos et ole aiemmin luonut tiliä palveluun, aloita rekisteröitymällä Suomisportiin (alle 18-vuotiaiden osalta huoltaja kirjautuu ensin ja nuori liitetään vanhemman profiiliin). Etsi oman alueesi tuomarikoulutustapahtuma Suomisportista ja ilmoittaudu mukaan. Tämän jälkeen saat ruudulle linkin Pinja-oppimisympäristöön.

2) Tarkista ja täydennä omat tietosi. Sekä aikuis- että nuorisotuomarit merkitsevät ”Tuomari nuoriso” -pudotusvalikkoon ”kyllä” ja valitsevat oman alueensa. Muihin kohtiin jätetään valinta ”ei”, vaikka tuomari toimisi myös muissa rooleissa lajin parissa (katso kuva!).

3) Siirry Pinjan etusivulle ja valitse koulutus, johon ilmoittauduit. Suorita omaan tahtiin kaikki koulutuksen osiot. Pinjassa on myös mahdollisuus keskusteluun – oman alueesi tuomarikouluttajat vastaavat kysymyksiin ja käyvät tarpeen mukaan epäselviä tilanteita sekä sääntökohtia yksityiskohtaisemmin läpi.

Alempien tasojen koulutus, osa 2

Sääntötesti täytetään Pinjassa. Tee testi huolellisesti – tärkeintä on tutustua sääntöihin ja miettiä tilanteita.

Tuomarikortin saamisen edellytyksiä ovat koulutusosioiden läpikäynti, sääntötestin tekeminen, voimassa oleva tuomarilisenssi tai mikä tahansa pelaajalisenssi (uusi lisenssikausi alkaa vuosittain 1.4.) sekä tuomarikorttimaksun maksaminen.

Kuva: Pasi Kettunen

Alempien tasojen koulutus, osa 3

Koulutuksia järjestetään aloittaville (0-2 vuoden tuomarikokemus) ja jatkaville tuomareille. Ilmoittaudu oman alueesi koulutustilaisuuteen: 

Eteläinen alue

itäinen alue

Läntinen alue

Pohjoinen alue

Minkä tason tuomarikortti?

Millaista osaamista eri tuomaritasoilla edellytetään? Tutustu hyvän osaamisen kuvauksiin (pdf) ja peilaa omaa osaamistasi niihin.

Tuomaritasot ja kelpoisuudet viheltää eri sarjatasoilla löytyvät nimeäminen-sivulta. Oman alueesi tuomarikouluttaja antaa lisätietoja tarvittaessa.

Unique Branding toimittaa tuomariasut

Pesäpallon viralliset tuomariasut toimittaa Unique Branding. Hanki oma asukokonaisuutesi kätevimmin Unique Brandingin verkkokaupasta!

Syötön tekninen suoritus