Valitse sivu

Pesäpallon tilanne on erilainen kuin muilla kotimaisilla palloilusarjoilla. Kun keväällä on kylmän sään riski ja syksyllä pimeä tulee aikaisin, kesäkausi pelataan tehokkaasti läpi toukokuusta syyskuuhun. Runkosarjalle jää aikaa ainoastaan kolmisen kuukautta.

– Pitää myös muistaa, että koulujen päätös, juhannus ja Itä-Länsi syövät viikonloppuja sarjaotteluilta. Maajoukkuetaukoja ja europelejä meillä ei sentään ole, Superpesiksen, Ykköspesiksen, suomensarjan ja valtakunnallisten nuorten sarjojen otteluohjelmista vastaava Kuoppala hymähtää.

– Esimerkiksi miesten jatkosarjoja ei voida pelata kaksinkertaisina, jotta pudotuspeleille jää riittävästi aikaa. Kuitenkin yritämme varmistaa, etteivät yhdenkään joukkueen koko kauden ottelut pääty liian aikaisin. Kauden huipennuksessa loppuotteluita pelataan ainoastaan viikonloppuisin, sillä arjen alkamisaika menisi yleisön kannalta niin aikaiseksi. Siihenkin on hyvä yrittää varautua, että esimerkiksi huono sää pakottaa ottelusiirtoihin, Kuoppala jatkaa.

”Toiveiden tulee olla realistisia”

Otteluohjelmien tekeminen lähtee seurakyselystä, joka täyttää toiveiden tynnyrin. Kuoppala vakuuttaa, että toiveet otetaan huomioon niin hyvin kuin mahdollista.

– Kaikille joukkueille pyritään löytämään parhaat mahdolliset pelipäivät, mutta välillä kompromisseja joudutaan väkisin tekemään. Rytmin pitää pysyä järkevänä, jotta kotona ja vieraissa pelataan tasaisella tahdilla. Kenttäremontit aiheuttavat paikoin haasteita muillekin kuin kyseiselle joukkueelle. Kun kausi on muutenkin lyhyt, pääasiallisen kotikentän pitäisi olla kaiken aikaa käytössä.

Juha Kuoppala etsii ottelupäivän yli 2000:lle tulevan kesän pesäpallo-ottelulle.

– Toiveiden tulee myös olla realistisia eikä niitä voi olla liikaa. Teemaottelut, seuran omat ja paikkakunnan muut tapahtumat, Supermaanantai-ottelut ja päälähetykset sekä kenttäpäällekkäisyydet pyritään ainakin ottamaan huomioon.

Osassa palloilusarjoja ottelut jaetaan viikoille, joiden aikana ne pyritään pelaamaan. Lisäksi määritellään kevät- ja syyskierrosten ottelut. Pesäpallossa haasteen aiheuttavat Kuoppalan mukaan tuplaottelut.

– Matkustamista mietimme ihan vastuullisuudenkin kannalta. Peräkkäisten päivien kahden ottelun vierasmatkat vähentävät kilometrejä, mutta aiheuttavat ohjelmien tekemiselle omat haasteensa. Tämän takia esimerkiksi kevät- ja syyskierroksia on hankala toteuttaa.

Seurakohtaisia preferenssejä

Otteluita pelataan kesän mittaan tiiviillä tahdilla. Lisäksi useampi joukkue toivoo niiden painottuvan lämpimimpiin kesäkuukausiin.

– Pelaajien pelirytmiä ja rasitusta on mietittävä, ettei otteluita ole liian tiukalla aikataululla. Kolme ottelua viikkoon on maksimi. Osa etenkin nuorista pelaajista myös pelaa useampia sarjoja. Eri sarjoille onkin haettu vakioidumpia ottelupäiviä, kuten naisten Superpesikselle ja Ykköspesikselle keskiviikko sekä nuorten Superpesikselle maanantai ja perjantai, Kuoppala kertoo.

– Seuroille kotiottelut ovat merkittäviä tulonlähteitä, joten esimerkiksi Superpesiksessä seurat kaipaavat lisäotteluita kaksinkertaisen sarjan päälle. Otteluille myös halutaan kunkin seuran näkökulmasta parhaita mahdollisia ottelupäiviä. Toiselle perjantai on reilusti paras yleisöpäivä, toiselle sunnuntai – osa ei taas missään nimessä halua pelata tiettynä päivänä, Kuoppala avaa.

Pudotuspelien osalta keskustelua on käyty ottelupäivien porrastamisesta. Tulevana syksynä huutoon vastataan eli jopa jo puolivälieriä ja välieriä pelataan osin vuoropäivin.

– Kilpailukalenteri rakennetaan vuosittain ja haetaan rytmi pudotuspeleille. Otteluajankohtien määrä on kuitenkin rajallinen, ja samasta seurasta voi useampi joukkue olla mukana eri sarjojen jatko-otteluissa. Lisäksi nuoret saattavat pelata aikuisten sarjan ja nuorten Superpesiksen pudotuspelejä, Kuoppala huomauttaa.

Tulevan kauden osalta palapeli on valmiina Superpesiksen ja Ykköspesiksen osalta. Työstössä ovat parhaillaan suomensarja ja nuorten Superpesis. Suuren urakan loppusuoralla Kuoppala luo silti jo katseita tulevaan.

– Yhdessä tätä tehdään. Toivon jatkossakin seuroilta ja eri yhteistyötahoilta aktiivista vuoropuhelua, sillä meidän kaikkien etu ovat mahdollisimman hyvin kaikkia osapuolia palvelevat otteluohjelmat. Tulevaisuutta ovat myös digitalisaation suomat mahdollisuudet. Ne pitää jatkossa hyödyntää maksimaalisesti ohjelmien teossa.

Kaikkien pesäpallosarjojen otteluohjelmat löytyvät tulospalvelusta.