Valitse sivu

Hämeenkyrön Kirkonkylän koulun tai nykyään kaiketi monitoimikeskus Sillan kentällä on aamuvarhain jo tohinaa. Tulostauluja nostellaan autoista kentälle, kirjurin pöytiä ja kulmalippuja kannetaan oikeille paikoille. Kioskin johtoja yhdistetään ja kaasupullo asetetaan makkaragrillin viereen. Hämeenkyrön Räpsän puuhamiehet ja naiset viimeistelevät kaikkea valmiiksi. Ihan kuin olisi suuren urheilujuhlan tuntua ilmassa.

Suuresta ei oikeastaan ole kyse, koska alkamassa on pienpesisturnaus. Toisaalta tämä on suuri tapahtuma monelle pienelle pelaajalle, sillä useampi lapsi saa ensikosketuksen ensimmäiseen viralliseen pesäpallo-otteluun juuri tänään Hämeenkyrössä. Kaikki on valmista, kun Mansen ja Sastamalan joukkueet saapuvat ensimmäisinä kentille ihmettelemään tapahtumaa.

Räpsän nuoret pelituomarit viheltävät pilliin ja kahdella kentällä juostaan kiilaan samaan aikaan. Lähemmällä kentällä pelaavat vasta F- ja G-ikäiset Räpsän ja Mansen tytöt. Toisella kentällä peliin lähtevät Mansen ja Sastamalan D-E ikäisten joukkueet. Samaan aikaan käy varmaan vilkas puheensorina parissa autossa, koska Janakkalan Janan pikkutytöt ovat vielä matkalla pelikohteeseen. Pelijoukkueita on kaikkiaan kahdeksan.

Mansen G-tytöt ovat pelivalmis joukkue ja iskevät juoksuja joka ottelussa enemmän kuin kumppaninsa. Isompien kentällä Ikaalisten Tarmo ja Sastamalan Kumuri takovat voitot molemmista Mansen joukkueista. Tarmon ja Kumurin taisto onkin iltapäivän helmi. Sastamalan joukkue lyö palloa hyvin, mutta yhtä lailla katsomosta kuuluu vuosien takaa tuttu kannustus ”Tarmo takoo!”. Tarmon pari viikkoa sitten pesiksen aloittanut tyttö lyö hienosti ja nappaa vielä kiinnikin uskomattoman upeasti. Monen yllätykseksi kuitenkin vasta kolme viikkoa sitten pesistoiminnan käynnistänyt Sastamalan joukkue nappaa 11-8 voiton.
Lopputuloksia paljon merkittävämpää on pelaajista huokuva innostus. Iloiset ilmeet, räpylään tarttuneet kopit ja mieleen painuneet opit ovat päivän suurin anti. Nyt on opittu, miten juostaan ykköspesälle tai miten syöttölupa kysytään. Merkkiviuhka on ensi kertaa otettu käyttöön. Mutta varsinkin ne ”makeat osumat” saavat jo kysymään: Koska pelataan seuraavan kerran?
Samaa kysyvät ne Räpsän toimijat, jotka päivän päätteeksi purkavat kioskit ja kenttäkamat pois. Onnistunut helteinen pesispäivä on takana. Turnauspäivä osoitti jälleen kerran sen tosiasian, että innostus on helpoimmin tarttuva tauti.