Valitse sivu

Haasto-oikeus kohdistuu kotipesäkilpoihin. Molemmilla joukkueilla on päälähetyksenä tuotettavissa Superpesis-otteluissa yksi haastomahdollisuus koko ottelun aikana. Haasto-oikeuden saa takaisin, jos tuomio muuttuu haaston seurauksena. Jos näin ei käy, joukkue menettää haasto-oikeutensa sekä käyttämättömän aikalisänsä.

Pelinjohtaja ilmoittaa haastavansa kotipesäkilvan näyttämällä välittömästi tilanteen jälkeen siirretyn ratkaisun merkkiä (kädellä kiinni toisen käden ranteesta pään yläpuolella). Pelituomari hyväksyy haaston näyttämällä ruutu-merkkiä tai hylkäämällä sen, jos kyse ei ole näkemysratkaisusta.

Pelituomarilla on myös kaikissa otteluissa oikeus tehdä itsenäisesti päätös tarkastaa videolta epäselvä tilanne, jossa tuomarit eivät ole pystyneet havaitsemaan varmasti kenttätapahtumien kulkua.

– Kokemukset viime kaudelta olivat positiivisia. Joukkueet käyttivät haasto-oikeutta järkevästi ja tuomarit saivat tarkistettua tilanteet pääosin ripeästi. Kun teknologia saadaan helposti avuksi päälähetyksinä tuotettavien otteluiden tärkeimmissä hetkissä, sitä kannattaa käyttää, Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Miika Rantatorikka painottaa.

– Alkavalla kaudella Superpesiksen runkosarjaotteluissa siirrytään suoraan kotiutuskilpailuun, jos jaksovoitot ovat tasan eli supervuoroa ei pelata. Mielenkiintoista nähdä, säästetäänkö joissain tilanteissa videohaastoa kotiutuskilpailun täpärimpiin tilanteisiin saakka, Rantatorikka pohtii.

Joukkueiden haasto-oikeus on ensi kertaa kaudella 2024 käytössä jo avausviikonlopun otteluissa Espanjassa viikon päästä. Fuengirolassa pelataan naisten Superpesis-ottelu Fera, Rauma vs. Seinäjoen Maila-Jussit lauantaina 27.4. kello 14 (paikallista aikaa) sekä miesten Superpesis-ottelu Vimpelin Veto vs. Joensuun Maila sunnuntaina 28.4. kello 14. Molemmat avausviikonlopun ottelut nähdään suorina lähetyksinä studio-osuuksineen Nelonen-kanavalla.