Valitse sivu

Mukana työryhmässä ovat edustajat Jääkiekkoliitosta, Koripalloliitosta, Käsipalloliitosta, Lentopalloliitosta, Palloliitosta, Pesäpalloliitosta, Salibandyliitosta sekä Suomen Olympiakomiteasta ja Huippu-urheilun instituutti KIHUsta.

– Lähtöajatuksemme on, että kyseessä on lasten leikki – ei aikuisten peli. Lapsilla tarkoitamme tässä yhteydessä alle 12-vuotiaita, joiden ei mielestämme tule vielä kiirehtiä vakavaan huippu-urheiluun. Haluamme kehittää lasten urheilua lasten tarpeista lähtien, koko elämänkaarta ja urheilijan polkua ajatellen. Lasten leikki ei ole aikuisten tarpeiden toteuttamisen pelikenttä, työryhmän jäsen ja Koripalloliiton valmennuksen johtaja Henrik Dettmann sanoo.

– Yli 70 % urheilua harrastavista lapsista ja nuorista kiinnittyy joukkuepeleihin, ja olemme tunnistaneet tämän asian tärkeyden joukkuepelien yhteisessä työryhmässä. Meillä on selkeä tahtotila tehdä entistä paremmin yhteistyötä sekä järjestäytyneen urheilun sisällä että muilla yhteiskunnan osa-alueilla. Haluamme esimerkiksi tukea kouluja liikuntakasvatuksen kontekstissa, Palloliiton urheilutoimenjohtaja Aki Hyryläinen kertoo.

Olympiakomitean joukkuepelien asiantuntijaryhmään kuuluu Pesäpalloliitosta toiminnanjohtaja Miika Rantatorikka ja joukkuepelien työryhmään koulutuspäällikkö Perttu Hautala.

– Pesäpallolle kansallisena lajina teema on erityisen tärkeä. Pelaajat ja seurojen laadukas kasvattajaseuratyö ovat edellytyksiä huippupesäpallon elinvoimaisuudelle jatkossakin. Eri pelaajapolkujen tulee tarjota mahdollisuuksia eikä eteenpäinmenoa hidastavia karikoita, Rantatorikka ja Hautala muistuttavat.

Työryhmän rakentamat lasten urheilun suositukset tullaan julkaisemaan ensi vuoden aikana. Suosituksissa otetaan kantaa lasten urheilun keskeisiin kysymyksiin, joita ovat mm. monipuolisuuden merkitys, kilpailujärjestelmä, tasoryhmät, harrastamisen kustannukset, monilajisuuden mahdollistaminen ja laadukas arki.

– Lapselle tärkeää on saada innostavaa urheiluarkea mahdollisimman lähellä kotia, osaava valmentaja ja laadukasta toimintaa jokaiseen päivään, niin että harrastusmahdollisuuksia ei tarvitse metsästää kalliilla ja kaukaa. Sitä kautta syttyy kipinä liikunnalliseen elämäntapaan ja avautuu myös mahdollisuus edetä huippu-urheilijan polulle, nuorten maajoukkueiden GM Kimmo Oikarinen Jääkiekkoliitosta toteaa.

Joukkuepelien työryhmä on aloittanut toimintansa viime keväänä ja tulevien suositusten taustalla on laajasti tutkimusdataa ja asiantuntijalausuntoja mm. Huippu-urheilun Instituutti KIHUsta.

Henrik Dettmann esittää toiveen, että koko suomalainen urheiluväki osallistuisi asiasta käytävään keskusteluun, sillä aihe on puhuttanut urheiluverkostoa jo pitkään.

– Vaikka lajeissa on eroja ja suosituksia täytyy soveltaa lajikohtaisesti, haluamme, että lopputulemana meille syntyy isossa kuvassa samansuuntaiset käytännöt eri lajeihin.

Joukkuepelien työryhmä tiedottaa asiasta lisää työn edetessä.

Ryhmän kokoonpano

Perttu Hautala, Pesäpalloliitto
Tapio Kangasniemi, Lentopalloliitto
Miikka Lamu, Salibandyliitto
Kaisu Mononen, KIHU
Pena Ranta, Koripalloliitto
Olli Savikko, Jääkiekkoliitto
Ken Sirenius, Käsipalloliitto
Santeri Suvala, Palloliitto
Eija Alaja ja Juha Sten, Olympiakomitea