Valitse sivu

Pesäpallon lajivalmentajatutkinnon (PLVT15) lähijaksot sisälsivät syvän laji- ja pelianalyysin ohella monipuolista valmennusoppia eri huippu-urheilun osa-alueista. Vuokatissa pesäpalloteorian ja käytännön valmennustilanteiden lisäksi syvennyttiin toimintaympäristöön ja sen rakentamiseen, Kuortaneella psyykkiseen valmennukseen, Varalassa kokonaisvaltaiseen valmentamiseen ja Joensuussa palautumiseen, urheilijan terveyteen sekä toimivan joukkueen valmennusfilosofiaan. Kouluttajina toimivat lajin ja kotimaisen valmennuksen huippunimet Mikko Kuosmasesta Tiia Hautalaan ja Petri Pennasesta Petri Kettuseen.

‒ Kurssille lähtemistä ei tarvinnut katua hetkeäkään. Tutkinnon aikana tuli todella paljon mietittäviä asioita niin lajista kuin muustakin asioista omaan valmennukseeni. Erityisesti haluan nostaa esille todella hyvät ja asiantuntevat kouluttajat, osaamista löytyi niin pesäpallosta kuin muustakin huippu-urheilusta. Tärkeänä asiana nostan myös tärkeät juttutuokiot ja verkostoitumiset muiden kurssilaisten kanssa, lähijaksot suorittanut Timo Ala-Lipasti toteaa tyytyväisenä.

‒ Lajinkehittämistöitä viilataan ja sparrataan vielä julkaistaviksi, mutta pesisväelle on tulossa mielenkiintoista luettavaa muun muassa kotiutustaktiikan muutoksista kymmenen vuoden aikana, pelinjohtajien uran loppumisesta ja seuran juniori- ja huippuvaiheen organisoitumisesta, vastuukouluttaja Perttu Hautala toteaa.

Pelinjohtaminen ja pesäpallovalmentaminen mielletään usein lajitekniikan ja -taktiikan hallitsemiseksi, mutta se sisältää tärkeitä palasia monesta eri osa-alueesta.

‒ Valmentamisen, pelinjohtamisen ja valmennustiimin johtamisen vaade on kova. Käytännön valmennuskokemusta ei voi sivuuttaa, mutta tällä kurssilla syvennyimme asioihin, joita nykypäivän huippupelinjohtaja kohtaa, joita hänen pitää itse hallita ja joita hän tekee yhteistyössä muiden asiantuntijoiden kanssa. Pelinjohtaja ei voi ulkoistaa eri valmennuksen asioita muille. Ymmärrystä pitää olla laaja-alaisesti – näin valmennusprosessista ei tule ”sillisalaattia”, vaan se pysyy tarkoituksenmukaisena urheilijan ja joukkueen kehittymisen kannalta. Itsensä kehittäminen ja tiedolla johtaminen kuuluvat nykypäivään, Hautala jatkaa.

PLVT15-kurssilla mukana olleet (2022–2023 p, tai kahdessa vuodessa kurssin suorittavat):

 • Timo Ala-Lipasti JymyJussit
 • Ville Hirvonen Tarmo
 • Kalle Helminen ViU
 • Marko Huhtanen ViU
 • Janika Herrala ViVe
 • Tanja Kimpimäki KeKi
 • Mattias Kitola Kirittäret
 • Aleksi Mäkelä PöU
 • Petri Mäki-Korvela Ura (Kannus)
 • Tommi Nivala SMJ
 • Tuomo Ojala SMJ
 • Tom Roos KeKi
 • Petteri Timonen SoJy / VRUA
 • Salli Valta Fera
 • Manu Vartia KPK / VRUA
 • Jani Vettenranta Pesäkarhut
 • Tutta Westerlund Tarmo