Valitse sivu

SUEK:n julkaiseman tiedotteen mukaan suomalaiset kilpaurheilijat kokevat urheilussa etupäässä myönteisiä kokemuksia, mutta myös vastuutonta ja epäasiallista käytöstä ilmenee. Lieveilmiöiden poistaminen vaatii pitkäjänteistä työtä ja sitoutumista koko urheiluyhteisöltä.

Urheilijoiden kokemuksia kilpaurheilussa selvittäneen tutkimuksen mukaan urheilijoilla on odotetusti paljon myönteisiä kokemuksia. Lähes 90 prosenttia vastaajista kertoi menevänsä mielellään harjoituksiin. Suurin osa vastaajista oli kuitenkin kokenut myös epäasiallista käyttäytymistä, syrjintää tai häirintää. Yleisintä oli oman tekemisen epäoikeudenmukainen ja pilkkaava arvostelu. Vähiten koettiin fyysistä väkivaltaa.

– Kyselyyn vastanneista urheilijoista vain noin 30 prosenttia ei ole kokenut vastuutonta tai epäasiallista toimintaa. Tämän vuoksi tarvitaan tietoisuuden lisäämistä, aktiivista puuttumista ja selkeitä toimintaohjeita, joihin koko urheiluyhteisön tulee kiinnittää erityistä huomiota. Nyt on tärkeää katsoa yhden ihmisen sijaan koko urheilujärjestelmää ja sen toimintaa. Sivustakatsominen ei ole enää vaihtoehto, sanoo tutkimuksesta vastannut urheilupsykologi Satu Kaski SUEKin tiedotteessa.

Urheilijoiden kokemuksia kilpaurheilussa -tutkimus toteutettiin yhteistyössä noin 50 urheilujärjestön kanssa, ja siihen vastasi yli 2 000 kilpaurheilijaa. Pesäpalloliiton kautta kyselyyn vastasi hieman alle 50 kilpaurheilijaa. Tutkimus oli jatkoa kaksi vuotta sitten julkaistuun Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa -tutkimukselle.

Häirinnälle nollatoleranssi – toimi näin kohdatessasi häirintää

Pesäpallo kuuluu tasavertaisesti kaikille, ja jokaisella on oikeus toimia lajin parissa turvallisessa ympäristössä. Mikäli kuitenkin koet tai havaitset mitä tahansa häirintää, kerro siitä aina eteenpäin luotettavalle aikuiselle.

Ilmoituksen voi tehdä myös nimettömästi ILMO-palvelun kautta tai Väestöliiton Et ole yksin -palvelussa.

Mahdollisuuksia kertoa kiusaamiseen, häirintään tai muuhun epäasialliseen käyttäytymiseen liittyvästä tilanteesta:

  • Luotettavalle aikuiselle seurassasi, esimerkiksi seuran toiminnanjohtajalle, puheenjohtajalle tai muulle vastuuhenkilölle
  • Pesäpalloliittoon, yhteyshenkilö Antti Kallio, 043 210 0396, antti.kallio(ät)pesis.fi
  • ILMO-palvelussa, ilmo.suek.fi
  • Et ole yksin -palvelussa, etoleyksin.fi

Lisätietoa löydät pesis.fi-verkkosivuilta

Lue SUEK:n tutkimustiedote kokonaisuudessaan täältä

Urheilijoiden myönteisiä ja kielteisiä kokemuksia suomalaisessa kilpaurheilussa -tutkimus