Valitse sivu

Suomen Pesäpalloliitto (PPL) aloitti Petri Kaijansinkon asiassa esiselvityksen ja tiedotti sen etenemisestä 17.12.2021. Nyt esiselvitys on saatu valmiiksi, ja sen perusteella PPL:n johtokunta on pyytänyt Suomen urheilun eettinen keskus SUEKia tutkimaan asian.

Samassa yhteydessä PPL:n johtokunta on päättänyt aloittaa asiassa kurinpitomenettelyn. Pesäpallon kurinpitomääräysten 6 pykälän mukaan kurinpitomenettelyn kohteena oleva Petri Kaijansinkko on automaattisesti väliaikaisessa peli- ja toimitsijakiellossa silloin, kun hänen kurinpitoasiansa käsittely on kesken.

Suomen Pesäpalloliitolla on täysi nollatoleranssi kaikkeen häirintään. Pesäpallotoimijoita on kehotettu ilmoittamaan matalalla kynnyksellä eteenpäin kokemastaan tai havaitsemaan häirinnästä, esimerkiksi PPL:n nettisivuilla mainittujen kanavien kautta.

SUEK vastaanotti tutkintapyynnön Pesäpalloliitolta

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK aloittaa Suomen Pesäpalloliiton pyynnöstä tutkinnan, joka koskee viime kuukausina julkisuudessa ollutta pelinjohtajan epäiltyä epäasiallista käyttäytymistä. SUEK selvittää tutkinnassaan muun muassa tapahtumien kulkua sekä sen käsittelyä, kertoo SUEK tiedotteessaan.

Suomen Pesäpalloliitto on pyytänyt SUEKia tutkimaan myös julkisuudessa esillä olleita tietoja pelinjohtajan epäasiallisesta käyttäytymisestä. Toimeksiannon tarkoituksena on selvittää tapahtumia, niiden laajuutta ja asian aiempaa käsittelyä.

SUEK toteuttaa tutkinnan liitto ja seura-aineistojen sekä haastattelujen pohjalta. SUEK selvittää myös, mitä vaatimuksia osapuolilla on asian suhteen tällä hetkellä, sillä tämän kaltaisissa eettisissä rikkomuksissa on aina asianomistaja tai asianomistajia.

– Luotettavan tutkinnan takaamisen kannalta on aina erittäin tärkeää, että kaikki asiasta jotain tietävät tuovat esille omat huomionsa ja kokemuksensa. He voivat olla yhteydessä SUEKiin suoraan tai ILMO-raportointikanavan kautta. Kaikki yhteydenotot käsitellään luottamuksellisesti kuten aina SUEKin toiminnan piiriin kuuluvissa rikkomuksissa, SUEKin tutkintapäällikkö Jouko Ikonen sanoo.

Tutkinta tullaan suorittamaan alkuvuonna ja sen arvioitu valmistumisaika on maaliskuu. Tutkintaraportti toimitetaan Suomen Pesäpalloliitolle. Tämän jälkeen tapaus siirtyy liittojohtokunnan käsittelyyn, joka päättää mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Vuoden 2022 alusta tuli voimaan liikunnan ja urheilun yhteiset vakavaa epäasiallista käyttäytymistä ja vakavia eettisiä rikkomuksia koskevat kurinpitomääräykset. Pesäpalloliitto on sitoutunut näihin uusiin kurinpitomääräyksiin. Koska tutkittava häirintätapaus on tapahtunut ennen kurinpitomääräysten voimaantuloa, sovelletaan tapaukseen tapahtuma-aikaisia Pesäpalloliiton sääntöjä.

Lisätietoja tapauksesta voi antaa SUEKin tutkintapäällikkö Jouko Ikoselle (jouko.ikonen(ät)suek.fi) tai ILMO-palveluun.

Päivitetty 5.1. klo 10.33: Lisätty SUEK:n julkaisema tiedote