Valitse sivu

Korona-aika on jättänyt arpensa suomalaiseen liikuntaan ja urheiluun. Arvion mukaan noin 350 000 säännöllistä harrastajaa on tauolla tai lopettanut seuratoiminnassa. Noin 200 000 uutta harrastajaa ei ole tullut seuratoimintaan tai odottaa seuratoiminnan alkamista.

Urheiluseurojen tulot ovat laskeneet vuodesta 2019 keskimäärin 18 %. Seuroista 35 % on joutunut keskeyttämään toimintansa

– Lajikohtaiset erot ovat suuria, mutta tilanne on joka tapauksessa vakava. Seuratoiminta on suomalaisen liikunnan ja urheilun kivijalka, joka koskettaa tavalla tai toisella lähes kolmasosaa suomalaisista, muistuttaa toimitusjohtaja Mikko Salonen Olympiakomitean tiedotteessa.

– Tämä ei ole tietenkään hyvä asia, jos säästöjä joudutaan hakemaan niin, että seurat eivät kykene toteuttamaan perustoimintojaan. Eniten haasteita on ollut seuroilla, joilla on korkeat kiinteät kulut. Työsuhteiset työntekijät ja omat liikuntatilat aiheuttavat kuluja, mutta toimintarajoitukset eivät ole mahdollistaneet tuloja. Sopeutumistoimina työntekijöitä on lomautettu ja jopa irtisanottu, Salonen harmittelee.

Korona-aikana toiminnan ja tapahtumien järjestäminen on vaatinut erityisen paljon resursseja terveysturvallisuuden varmistamiseksi. Samaan aikaan tulovirrat ovat ehtyneet. Erityisjärjestelyiden tie on nyt kuljettu loppuun ja toimintaa on saatava normalisoitua.

– Urheiluseuroille on annettava kiitosta siitä, kuinka hyvin ne ovat sietäneet vaikeita aikoja ja olosuhteita. Loputtomiin eivät seuratkaan veny, joten nyt tarvitaan laajaa kansallista yhteistyötä seurojen tulevaisuuden turvaamiseksi. Seuratoiminnassa on mukana 1,8 miljoonaa suomalaista, jotka pyörittävät taloudellisesti, sosiaalisesti ja yhteiskunnallisesti korvaamattoman arvokasta toimintaa. Tätä toimintaa Suomella ei ole varaa kadottaa, Salonen kiteyttää.

Vastausten joukosta löytyy silti valonpilkahduksiakin.

– Moni seura on katsonut tämän murroshetken uudistumisen mahdollisuudeksi ja nyt koronan väistyessä näkymä tulevaisuuteen alkaa kirkastua, Salonen kertoo.

Selvityksen toteuttivat tutkijat Pasi Mäenpää ja Anni Pollari. Kaikki tulokset ovat nähtävissä Olympiakomitean nettisivuilla.