Valitse sivu

Leirijoukkueita koskettaa tuomarivelvoite eli joukkueen tulee tuoda leirille mukanaan yksi tänä vuonna 18 vuotta täyttävä tai tätä nuorempi nuorisotuomari. Muussa tapauksessa lankeaa maksettavaksi sanktiomaksu, joka on kahden leiripassin hinta. Tuomaritarkkailija ei voi täyttää joukkueen tuomarivelvoitetta.

Nuorisotuomarijohtaja Niina Lämsä puhuu kuitenkin mieluummin oikeudesta ja mahdollisuudesta päästä mukaan leirille.

– Tuomareille, kuten pelaajille, leirit ovat hienoja kokemuksia. Tuomari saa koulumajoituksen, ruokailut ja oheisohjelman sisältävän leiripassin maksutta. Leireillä tutustuu samanhenkisiin kavereihin eri puolilta Suomea ja pääsee viettämään mukava kesäistä leiriviikkoa yhdessä samanhenkisten kavereiden kanssa. Tuomaritehtäviä pyritään järjestämään sopivasti niin, että vapaa-aikaakin jää riittävästi.

– Samalla tuomari oppii tietoja ja taitoja, jotka ovat hyödyllisiä yleensäkin elämässä. Esimerkiksi sosiaaliset taidot, oma-aloitteisuus ja kommunikointi ovat tärkeä osa niin tuomaritoimintaa kuin kasvamista kohti aikuisuutta. Johtamis- ja ryhmätyötaidot ovat erityisen hyödyllisiä tulevaisuuden työuraa ajatellen

Poikien kilpasarjan Itä-Länsi-ottelun tuomarit Espoon Tenavaleiriltä 2019: Pelituomari Ville Mustonen, syöttötuomari Miska Tervo, kakkostuomari Iida Lindholm, kolmostuomari Iida Alhainen ja takarajatuomari Veera Niemelä. Kuva: Jussi Ojala

Nuorisotuomarin on mahdollista ilmoittautua mille tahansa valtakunnalliselle leirille. Kokemattomampien tuomareiden suositellaan kuitenkin aloittavan nuorimpien ikäluokkien Naperoleiriltä tai Tenavaleiriltä. Valtakunnalliselle leirille voi ilmoittautua tuomariksi kuka tahansa innokas nuori, vaikka joukkuetta ei olisikaan.

– Leirithän ovat oppimisen paikkoja, ei leireille lähtöä tarvitse pelätä. Nuorisotuomareiden tukena leirillä ovat niin tuomariorganisaatio kuin tuomaritarkkailijat. Jokainen on joskus viheltänyt ensimmäisen ottelunsa tuomaripaidassa ja suurelle osalle siitä on alkanut aivan uusi ura pesäpallon parissa. Miksi et antaisi tuomaritoiminnalle mahdollisuutta, Lämsä vinkkaa.

– Vaikka päällimmäinen ajatus olisi eteneminen pelaajauralla, tuomaritehtävissä oppii näkemään ja miettimään peliä toisenlaisistakin näkökulmista, Lämsä lisää.

Nuorisotuomareiden ja tuomaritarkkailijoiden ilmoittautuminen valtakunnallisille leireille alkaa Pesistulospalvelussa osoitteessa www.pesistulospalvelu.fi sunnuntaina 1.3. kello 12.

Valtakunnallinen F-G-ikäisten Naperoleiri pelataan Kajaanissa 28.7.-1.8., E-ikäisten Tenavaleiri Loimaalla 13.-18.7., D-ikäisten Suurleiri Raumalla, Eurajoella ja Laitilassa 5.-10.7. sekä C-ikäisten Nuorisoleiri Kuopiossa ja Siilinjärvellä 20.-25.7.