Valitse sivu

Aloittelevien kirjureiden tueksi Pesäpalloliitto on tuottanut koulutusvideon. Kokenut kirjuri, tilastonikkari, valmentaja ja pesäpalloaktiivi Juuso Hyvönen Sotkamon Jymystä käy videolla läpi sähköisen pöytäkirjan pitämisen perusteet sekä siihen liittyviä niksejä.

Mikko Huotari kysyi, jos jakaisin osaamistani videon muodossa eteenpäin. Aikaa se hieman vei, vaikka asia sinänsä on melko simppeliä. Mukava projekti tämä itselleni oli. Video on tehty seurojen käyttöön lähinnä uusille toimijoille, jotka opettelevat kirjurointia. Lähtöoletus toki on, että kirjuriksi aikova tietää pesiksestä jotakin ennen tehtävään ryhtymistä.

– Se kuitenkin on ihan myytti, että jopa pienen pöytäkirjan pitäminen olisi vaikeaa. Ei se ole ollenkaan niin. Kehotan ja rohkaisen kaikkia kokeilemaan kirjurin tehtävää, loppujen lopuksi se on aika helppoa ja siitä saa uuden tavan olla tärkeällä tavalla pelissä mukana, Hyvönen huomauttaa.

Videon ohella kirjurin on syytä tutustua huolellisesti kirjuriohjeisiin (pdf). Hyvönen muistuttaa, että tekemällä ja harjoittelemalla oppii parhaiten.

– Alkuun on hyvä ottaa kokeneempi kirjuri vierelle tai ihan vain toinen henkilö, joka selostaa pelin tapahtumia. Kirjuri saattaa alussa joutua keskittymään merkintöihin ja silloin varsinkin useiden nopeiden peräkkäisten tilanteiden merkinnöissä apu tulee tarpeeseen. Myös pikkuvirheet kärkilyöntien merkinnöissä voivat korjaantua helpommin.

– Yksi yleinen virheitä tuottava tilanne on kunnarin merkintä. Usein näkee, miten kunnarista merkitään joko liikaa tai liian vähän kärkilyöntejä. Niitä tulee aina merkitä neljä.

Tilastointi ja otteluiden dokumentointi menevät kaiken aikaa eteenpäin. Tieto on yhä tarkempaa, monipuolisempaa ja reaaliaikaisempaa. Hyvönen odottaa mielenkiinnolla pelin analysoinnin kehittymistä edelleen.

– Baseballissa pöytäkirjasta voi saada kaikki ottelun tapahtumat selville, meidän versiossa ei ihan näin ole. Kun uutta järjestelmää Pesäpalloliiton toimesta kehitetään, sinne voidaan upottaa lisää informaatiota ja rakentaa integraatioita muihin järjestelmiin. Tulevaisuudessa faktaa saataneen tuotettua jo kesken pelin esimerkiksi tv-lähetykseen tai stadionin videotaululle, Hyvönen visioi.

Tulospalveluun ja kirjurin tehtävään liittyviä ohjeita on kasattu osoitteeseen www.pesis.fi/kilpailu/sarjat-tulospalvelu.