Valitse sivu

Vierailu Suomeen käynnistyi Haapajärveltä, josta reitti kulki Helsinkiin. Päiväkotien ja koulujen lisäksi porukka pääsi tutustumaan opetushallitukseen sekä suomalaisen sivistyksen uusimpaan kehtoon, keskustakirjasto Oodiin.

– Kolme vuotta sitten olin täällä ensimmäisen kerran. Nyt keskityimme enemmän Suomen järjestelmään. Tutustuimme sen koko kaareen päiväkodeista yläkouluun ja vierailimme eri kouluissa, Salvatore Nizzolino Italiasta kertoo.

Suomessa koululiikuntaan kuuluu monipuolisesti eri osa-alueita ja monenlaisia oppimisympäristöjä hyödynnetään. Nizzolino pitää monipuolisuutta tärkeänä ja toivoo mahdollisimman monen nuoren löytävän tiensä liikunnan pariin.

– Olen Italiasta, mutta uskon puhuvani samalla monen muun eteläeurooppalaisen maan, kuten Espanjan ja Kreikan, suulla. Tärkein urheilu meille on jalkapallo. On mielenkiintoista vierailla maassa, jossa on vahvoja muitakin vaihtoehtoja, kuten pesäpallo. On parempi, että on paljon valinnanvaraa.

– Urheilu on tärkeä osa kansallista mentaliteettia, kulttuuria ja elämäntapaa. Eri maissa on omat erityispiirteensä.

Suomi-Romania, pesäpallo-oina

– Olen ollut Ruotsissa ja Norjassa ja nyt olen ensimmäistä kerta Suomessa. Täällä on jotenkin erilaista Ruotsiin ja Norjaan verrattuna. Ihmiset ovat hyvin lämpimiä ja ystävällisiä, Denise Curte Romaniasta kehuu heti aluksi.

Vierailullaan ryhmä pääsi tutustumaan Suomen kansallispeliin pesäpalloon, joka sai innostuneen vastaanoton. Curte painottaa erityisesti lajin aktiivisuutta baseballiin verrattuna.

– Emme tienneet mitään pesäpallosta aiemmin, mutta tutustuminen siihen oli hyvin mielenkiintoista. Pelaamme Romaniassa baseballia lasten kanssa kesäleireillä, mutta tämä saattaisi olla hauskempaa. Pidän pelin dynamiikasta ja ajattelen nyt, että voisimme muuttaa sääntöjä omiin peleihimme. Liian moni lapsi vain seisoskelee kentän laidalla.

Romanian kansallispeli on oina (”oină”). Curte hakee mielellään kokemuksia pesäpallosta ja haluaisi kohottaa oman maansa perinteisen pelin profiilia.

– Meillä on oma peli oina, jota itse pelasin koulussa. Tätä nykyä en siitä niin paljoa tiedä. Yhdistyksen kotisivut löysin internetistä, joten varmasti toimintaa jonkin verran on. Epäilen, etteivät nykylapset ja -nuoret juuri tunne peliä. Oina on kansallispeli, mutta se on vaarassa kadota.

– Juttelimme Jaanan (Ojaniemi) kanssa ja mietimme, mitä yhteistä meillä on ja millaista Suomi-Romania-yhteistyötä voisimme tehdä. Toki pesäpallo on paljon suositumpi kuin oina. Olisi mukavaa, jos voisimme jotenkin elvyttää oman kansallispelimme pelaamista. Veljenikin on liikunnanopettaja ja hän tietää lajin historiasta ja taustoista. Katsotaan, mitä saamme aikaiseksi.

Suomessa vierailua järjestivät Jaana Ojaniemi, Mika Skantz ja Veijo Tikanmäki. Pesäpalloliiton Antti Haapasalo piti osallistujille kattavan esityksen pesäpallosta. Erityisesti heittotaito, kärpäsen ottaminen ja syöksyminen ällistyttivät innokasta kuulijajoukkoa.

Osallistujat

Laura Martin Agustin, Espanja
Eliana Assunta Valterio, Italia
Simonetta Casalvieri, Italia
Ida Costa, Italia
Denise Curte, Romania
Antonia Di Corrado, Italia
Barbara Dorużynska, Puola
Arpad Fabian, Romania
Bożena Gierczak, Puola
Remedios Gonzalez Ibarra, Espanja
Maria Grazia Di Blasio, Italia
Jolanta Intiene, Liettua
Svajune Jakubeniene, Liettua
Lilianna Korzeniowska, Puola
Ingrida Lekstutiene, Liettua
Alessandra Mancarella, Italia
Aikaterini Manousaki, Kreikka
Amalia Migliorisi, Italia
Salvatore Nizzolino, Italia
Jaana Ojaniemi, Suomi
Zacharenia Papoutsaki, Kreikka
Maria Partheniadi, Kreikka
Anna Pelagia Fragkaki, Kreikka
Claudia Rusu, Romania
Ona Salkauskiene, Liettua
Diana Sánchez Muñoz, Espanja
Barbara Schillizzi, Italia
Vanessa Silva Subires, Espanja
Mika Skantz, Suomi
Veijo Tikanmäki, Suomi
Tunde Vitz, Romania

Osallistuvat koulut

CEIP Francisco Fatou, Madrid (ESP)
Instituto Comprensivo Da Vinci, Latina (ITA)
Liceul de Arte Vizuale, Cluj-Napoca (ROU)
Proto, Sholio Malion, Malia (GRE)
Szkola Podstawowa, Lagiewniki (POL)
Tauralaukio progimnazija, Klaipeda (LTU)
Väliojan koulu, Haapajärvi (FIN)

Erasmus Plus

Erasmus+ on Euroopan unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma, joka rahoittaa toimialoilla tehtävää eurooppalaista yhteistyötä. Ohjelman tavoitteena on koulutuksen ja nuorisotyön kehittäminen sekä nuorten koulutustason, taitojen ja työllisyysmahdollisuuksien parantaminen. Urheilun alalla kamppaillaan yhdessä mm. dopingin ja syrjinnän kaltaisia uhkatekijöitä vastaan. Ohjelmassa ovat mukana EU-maat, Norja, Islanti, Liechtenstein, Turkki ja Makedonia. Osaan toiminnoista voi osallistua myös EU:n naapuruusmaita ja muita maita eri puolilta maailmaa. Lisätietoa: www.cimo.fi/ohjelmat/erasmusplus