Valitse sivu

Suomalainen painiväki sai odottaa Marko Yli-Hannukselan voitonjuhlien jälkeen 21 vuotta seuraavaa lajin suomalaista maailmanmestaria. Odotus palkittiin keskiviikon huippujännittävässä trillerissä, kun Lappajärven Veikkojen kasvatti Petra Olli kukisti kanadalaisen Danielle Lappagen 65-kiloisten finaalissa pistein 6-5.

Erityisesti loppuhetket aiheuttivat sydämentykytyksiä. Olli voitti, mutta päävalmentaja Ahto Raska painoi lopussa vahingossa haastonappia ja väärästä haastosta olisi tuomittu voittopiste Lappagelle. Se saatiin peruttua. Seuraavaksi kanadalaiset haastoivat tasoittavan suorituksen luullen sen olleen neljän pisteen arvoinen.

Ollin voiton sinetöi ottelun ainoa varoitus, jonka tuomittiin Lappagelle. Kuudes piste merkittiin pöytäkirjaan, kun kanadalaisten haasto ei mennyt läpi.

– Tätä se on, kun ei muuta osaa kuin painia eikä tiedä sääntöjä, Olli pyöritteli Yle Urheilulle.

Ollin urheiluperheessä erityisesti pesäpallo ja paini ovat merkittävässä asemassa. Petra Olli käy usein katsomassa superpesisotteluita ja jännittää lukioikäisen veljensä Perttu Ollin edesottamuksia pesiskentillä. Lisäksi hän on mukana ravien Pesiskimpassa, jota luotsaa eteenpäin huippulukkari, Suomen mestari ja pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana palkittu Juha Puhtimäki.

Perttu Olli toimi päättyneellä kaudella Vimpelin Vedon C-poikajoukkueen kapteenina Seinäjoen Nuorisoleirillä. Hyvinkään Tahko oli kuitenkin parempi sekä Nuorisoleirin pronssiottelussa että B-poikien SM-sarjan puolivälierissä Veteli Pesistä vastaan. Perttu Olli pelasi isossa roolissa myös Vetelin B-poikajoukkueessa, ykköskärjessä ja linjapelaajana.

Lisäksi kauden huippuhetkiin lukeutui ensiesiintyminen miesten Superpesiksessä Vimpelin Vedon paidassa. Nuoren miehen tavoitteet pesäpallokentillä ovatkin korkealla, kuten painilegenda Jarkko Ala-Huikulle annetuista vastauksista käy ilmi.

– SM-kulta on tietenkin tavoitteena.

Montako Itä–Länsi-ottelua pelaat urallasi, jatkoi Ylelle haastatellut Ala-Huikku.

– Kymmenen, kuului vastaus itsevarmasti.

Painin MM-turnauksen avauskamppailua Perttu Olli seurasi lukion matematiikan tunnilla. Päätös lähteä seuraamaan finaalia Budapestiin syntyi nopeasti, kun käsillä oli mahdollisuus todistaa historiallista hetkeä paikan päällä. Petra Olli juhli kautta aikain ensimmäistä suomalaisnaisen voittamaa maailmanmestaruutta läheistensä läsnäollessa ja herkistyi Maamme-laulun kajahtaessa ilmoille unkarilaisen nyrkkeilyn olympiavoittajan László Pappin mukaan nimetyllä Budapestin Sports Arenalla.

Kotimatka on alkanut ja takuulla tunteikasta maailmanmestari Petra Ollin kotiinpaluuta voi seurata suorassa lähetyksessä esimerkiksi Yle Areenassa tänään perjantaina kello 15.20 alkaen.

Aiheesta lisää

Yle Urheilun erikoislähetys: Maailmanmestari Petra Olli palaa kotiin

Painin MM-tunnelmia Painiliiton mediakanavissa

Yle Urheilu: Läheiset todistivat Petra Ollin mestaruutta paikan päällä

Ilta-Sanomat: ”Elämäni pisimmät sekunnit lopputulosta odotellessa”

Yle Urheilun video: Näin Petra Olli paini MM-kultaa

Ilkan video Petra Ollin kisakatsomosta Lappajärveltä