Valitse sivu

Supertähdet-ohjelman toisen tuotantokauden huipentaa kaikkien aikojen pesäpalloilijan Toni Kohosen päivä. Jakso on katsottavissa jo nyt Ruutu-palvelussa ja Nelonen-kanavalla ensi kerran viikon päästä sunnuntaina. Kohonen suunnitteli päivän aloituksen muille Supertähdille, mutta ohjelmaa isännöivä Teemu Selänne yllätti ja puuttui peliin hyvästä syystä. – Tää on Tonille varmaan ihan ikimuistoinen synttäripäivä, mäkihyppylegenda Matti Nykänen vakuutteli.

Jakso on omanlaisensa unohtumaton tribuutti Kohoselle, kaikkien aikojen pesispörssin ykköspelaajalle. Kohonen debytoi Superpesiksessä kasvattajaseuransa Kiteen Pallo -90:n paidassa Seinäjoella 2.5.1993. Nyt ottelutilaston kärkinimellä on takanaan käsittämättömät 659 superpesisottelua, yhtään ei ole jäänyt väliin 25 kauden aikana.

– Mä olen erittäin huono lepopäivissä. Lepopäivä tarkoittaa minulle etenkin talvella sitä, että lähden pariksi tunniksi hiihtämään. Jotain urheilua on harrastettava, sohvalle en jää makoilemaan, Kohonen myönsi.

Pesäpallon lajilegenda kerää arvostusta laajasti urheilupiireissä.

– Toni on Suomen kansallispelin pesiksen lajilegenda ja muutenkin loistojätkä, Teemu Selänne kiitteli.

– Huomaa, että ammattimiehestä on kysymys. Pistää kaiken peliin pesäpallon hyväksi vieläkin, vaikka ikää alkaa olla jo jonkin verran, jalkapallolegenda Sami Hyypiä huomautti.

– Tiesin, että se (pesäpallo) on raaka ja rankka laji. Siinä pitää reenata tosi helvetin paljon, että pysyy huipulla. Kodekin täytti 41 jo. Näette, miten kovassa kunnossa jätkä on. Ei se nukkumalla tuo kunto pysy. Kova jätkä on täytyy sanoa, Matti Nykänen ihaili.

Supertähdet-päivänään Kohonen pääsi kirjaimellisestikin huipulle. Pelolle ei ollut sijaa, vaikka jännitys meinasi väkisin hiipiä Supertähtien puseroihin.

– Teemu ja Minni olivat vähän sellaisia arkajalkoja, Kohonen hymyili.

Jo aamulla Supertähdet saivat Karhun pesäpallomailat, joita käytettiin yhdessä päivän huipennuksista Las Vegasin Cashman Field –baseball-stadionilla. Kohonen suunnitteli kilpailun, jossa Supertähtien pesistaidot laitettiin testiin.

– Toni on toinen ihminen, kun hän menee kentälle oman lajin pariin. Jotenkin hän kasvoi ja ryhdistäytyi. Sen huomasi, että tämä on sen mesta, huippunyrkkeilijä Eva Wahlström kuvaili Kohosen olemusta pallonlyöntiareenalla.

– Kentällä ollaan raakoja ja tylyjä. Sen jälkeen ollaan vähän rennommin, Kohonen painotti.

Jakson lopuksi liikutus valtasi mielen. Pelikentällä esiintyvän tylyn ja kovemman kuoren alta paljastui herkempi puoli, kun puhuttiin läheisistä. Ääneen pääsevät ohjelmassa niin vaimo Nina, lapset Pyry ja Pihla kuin vanhemmat Liisa ja Erkki sekä luottopelaajat pesäpallokentän laidalta, hyvä ystävä huippupesäpalloilija Sami Partanen ja SuperJymyn hallituksen puheenjohtaja Juha Tanskanen.

– On sulla hienot taustajoukot, Teemu Selänne päätti.

– Upeat on. Anoppiakin pitää aina kiittää kanssa, Kohonen vastasi.

Supertähdet-ohjelman toinen tuotantokausi pyörii parhaillaan Nelosella. Teemu Selänteen vieraiksi Yhdysvaltoihin matkustivat golfammattilainen Minea Blomqvist-Kakko, jalkapallolegenda Sami Hyypiä, mäkihyppytähti Matti Nykänen, lumilautastara Peetu Piiroinen ja huippunyrkkeilijä Eva Wahlström sekä kaikkien aikojen pesäpalloilija Toni Kohonen. Ohjelmassa on nähty vauhdikasta ja jopa hurjannäköistä toimintaa niin maalla, merellä kuin ilmassa. Toisaalta on rauhoituttu ja kuultu mielenkiintoisia paljastuksia huippu-urheilijoiden kokemuksista kulissien takaa.

Aiheesta lisää

Supertähdet: Toni Kohosen päivä

Kaikki Supertähdet-jaksot

Supertähdet Nelosella

Video: Kohonen Kitee-Oulu-ottelussa 13.6.1993

Video: Toni Kohosen ensimmäinen Itä-Länsi-ottelu

Jymyn iholla 17.6.2015: Kaikkien aikojen pesäpalloilija

Liitteet