Valitse sivu

Voittavia pelimerkkejä JoMalla riittää. Toiminta pohjaa laatuun kaikilla tasoilla, organisaatio ja taustat ovat kunnossa, sidosryhmien kiinnostus on korkealla tasolla, pelaajapolut on rakennettu kuntoon, kaupungilla on vetovoimaa, suorituspaikat ovat kunnossa ja seura toimii kaikin tavoin yhteiskuntavastuullisesti. Naisten superpesisjoukkueen viuhkaan tarttunut ilmajokinen Jouni Oja-Lipasti ei epäröinyt hetkeäkään tarttua mahdollisuuteen, vaikka muutto toiselle puolelle Suomea tuo aina mukanaan uutta.

Sami Österlund soitti. Tiesin, että homma oli selvä heti siitä ensimmäisestä soitosta. Tämän jälkeen hoidimme Petri Pennasen kanssa sopimuspuolen kuntoon ja ”Peni” otti vastuuta joukkueen kasaamisesta.

– Onhan tämä sellainen haaste, johon piti ehdottomasti tarttua, kun myös oma elämäntilanne antoi myöden. Jos ei tätä pestiä olisi ottanut vastaan, aika hankalaa olisi kuvitella mitään parempaa. Nöyrin mielin olen lähtenyt matkaan ja aika vihreänä, loistavaa aikaa tämä on jo nyt ollut. Tehtäväkenttä on laaja ison pelaajiston ja valmennusryhmän kanssa toimimisesta akatemiavalmennukseen.

Pelinjohtaja Jouni Oja-Lipasti on uuden, kiehtovan haasteen äärellä Joensuussa. Kuva: Joensuun Maila

Oja-Lipasti pelasi urallaan liki 200 superpesisottelua ja voitti yhden SM-pronssinkin. Kun räpylä jäi naulaan lopullisesti, jatko lajin parissa pelinjohtajana ja valmentajana oli selviö.

– Pelaajauran loppupuolella tiesin jo kauemman aikaa haluavani pelinjohtaja- ja valmentajatehtäviin. Kun oman uran jatkaminen pelaajana ei enää tuntunut itselle mielekkäältä, rupesin miettimään vaihtoehtoja. Ensi askeleen otin Alajärven Ankkureissa kakkospelinjohtajana. Paikka oli kuitenkin varsin tuulinen odotuksiin nähden.

– Jatkoin kolmeksi vuodeksi (2016-18) Korvalle (Koskenkorvan Urheilijat) A-poikien pelinjohtajaksi. Sen jälkeen ajatus oli, ettei seuraavaa juttua saa hätiköidä. Kävin liiton koulutuksia, valmistauduin rauhassa ja loin pohjia tuleville haasteille, tutustuin ihmisiin ja toin omia mielipiteitäni julki, Oja-Lipasti kertoo.

Odottaminen palkittiin. Kuin tilauksesta aukeni mahdollisuus ottaa seuraava askel uralla ja hakea oppia kokonaan uudenlaisesta pesäpallokulttuurista Joensuussa.

Laaja pelaajarinki rauhoittaa ja avaa mahdollisuuksia

Oja-Lipasti muutti Joensuuhun lokakuussa. Yksin ei tarvinnut jäädä, vaan tukena oli alusta alkaen lajin kovia asiantuntijoita. Uutta oppia kertyi valtavasti ja omia ajatuksiaan pääsi mittaamaan eri tavalla kuin koskaan aiemmin.

– Projektinäkymä on todella mielenkiintoinen ja suunnitelmat pitkäjänteiseen naisten Superpesiksen kehittämiseen seurassa kiehtovat hyvin paljon. Ihmiset ja valmentajat Joensuussa – etupäässä Petri Pennanen, Sami Österlund ja Mikko Korhonen – ovat olleet alusta lähtien mahtavana tukena. Omaa nahkaansa on päässyt luomaan rauhassa ja paljon on oppinut jo lyhyessä ajassa verrattuna aiempaan uraan, Oja-Lipasti kiittelee.

Joukkue on ihanteellinen pelinjohtajan kannalta. Ringistä löytyy laajuutta, niin nuoria tulevaisuuden pelaajia kuin kokeneempia vastuunkantajia.

– Harjoitusringissä meillä on yhteensä 18 eri-ikäistä sopimuspelaajaa, minkä lisäksi ringin ulkopuolelta on talvella ollut mukana 2-4 B-tyttöikäistä pelaajaa. Pohja on valtavan hyvä. Ajanjaksoa lokakuusta lähtien seuranneena lopputulema on kiitettävä, tavoitteiden mukaisesti on edetty ja tasonnostoa on tapahtunut, minkä viikon 12 ottelut viimeistään näyttivät. Valmennuksen välillä toimii hyvä yhteistyö. Pystymme tuottamaan hyvät ja kehitettävät asiat pelaajille.

– Laaja rinki on mahdollisia poissaoloja ajatellen merkittävä. Jos tulee loukkaantumisia, tiedämme useamman pelaajan pystyvän pelaamaan Superissa. Taso riittää ja pysyy korkeana, Oja-Lipasti iloitsee.

Kaikille pelaajille haetaan vastuullisia rooleja. Kilpaurheilun logiikka toimii eli pelipaikka pitää ansaita omilla teoilla. Jos tie ei heti aukea superpesisjoukkueeseen, näytönpaikkoja on tarjolla farmiyhteistyön kautta Kuopiossa.

– Pääsiäisenä tiivistimme ringin 14 pelaajaan. Helppoa se ei ole, mutta lopputuloksen täytyy olla kilpaurheilua, jossa parhaalla mahdollisella kokoonpanolla lähdetään jokaiseen otteluun.

– Farmiyhteistyötä teemme Puijon Pesiksen ykköspesisjoukkueen kanssa, mikä auttaa varmistamaan vastuullisia pelipaikkoja kaikille pelaajille. Osalla on myös edessään hyvä B-tyttövuosi kovine peleineen, Oja-Lipasti muistuttaa.

Pudotuspeleihin – ja sen jälkeen pelkästään voitettavaa

JoMa nousi suomensarjasta vain kahden ykköspesiskauden jälkeen naisten Superpesikseen. Nousun arkkitehteinä ansioitui sydämellään seuraa edustaneita pelaajia, joista osa ripusti räpylänsä naulaan viime vuoden päätteeksi. Joukkue onkin uudistunut tulevalle kaudelle. Sini Haataja saapui Joensuuhun Mynämäeltä, Johanna Pirskanen Siilinjärveltä ja Siiri Pulkkinen Kuopiosta. Kokeneempia ratkaisijoita ovat Tyrnävän Tempauksen kasvatti Jenna Siira sekä välivuoden jälkeen kentille palaava Itä-Länsi-pelaaja ja urallaan kolme SM-mitalia voittanut Mirka Rintamäki.

– Uusilla vahvistuksilla on hienoja pelillisiä ominaisuuksia, jotka näkyvät kentällä. Pirskanen on luonnonlahjakkuus. Hänellä on heitto- ja etenemisvoimaa, minkä lisäksi talven aikana on lyöntiin tullut lisää voimaa ja jämäkkyyttä, Oja-Lipasti kehuu nuorta talenttia, jonka siirto arvioitiin yhdeksi talven kovimmista koko sarjassa.

– Jenna Siiran osalta on itselle nähtävissä todella hyvä pelisilmä. Siira on erityisen lahjakas sisäpelissä ja näkee vaihtolyöntitilanteissa kentän hienosti. Mirka Rintamäki tuo kokemusta joukkueeseen ja on merkittävä vahvistus sekä kotiutuspuolelle että ulkopeliin, Oja-Lipasti kiittelee.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Joensuun Maila Naiset (@jomanaiset) jakama julkaisu

Työmoraali joukkueessa on korkealla tasolla. Oja-Lipasti on joutunut paikoin jopa hillitsemään pelaajiensa valtavaa intoa harjoitella.

– Omat nuoret ovat hyvä nouseva ryhmä. Koko harjoitusrinki on vastannut huutoon ja nostanut tasoaan talven aikana kaikilla osa-alueilla. Takana on monta peräkkäistä onnistunutta viikkoa, oikein hyvä pohja jatkaa kohti kauden avausta.

– Laatu on ollut harjoituksellisesti tärkeintä. Määrät ovat lähteneet pelaajista itsestään ja joukkue on ottanut niistä niin vahvasti koppia, että pitää melkeinpä toppuutella. Siitäkin täytyy pitää huoli, ettei harjoitella liikaa. Joensuu on todellinen urheilukaupunki ja täällä olosuhteet ovat huikealla tasolla. Samoin akatemiatoiminnassa nuoret pääsevät ihanteellisesti yhdistämään tavoitteellisen urheilun ja opiskelun.

Viralliseksi tavoitteeksi seurassa on asetettu pudotuspelipaikka alkavan kauden naisten Superpesiksessä. Tilanne on kuitenkin ihanteellinen, sillä joukkueessa on paljon osaamista ja vahva työnteon kulttuuri. Mahdollisuudet korkeammallekin ovat olemassa, kun JoMan naiset pääsevät vapautuneesti pelaamaan. Kauden yllättäjän titteli ei välttämättä ole kaukaa haettu.

– Yleisellä tasolla tavoitteemme on tässä vaiheessa pudotuspelipaikka. Myöhemmin sitä varmasti tarkennetaan ja eritellään yksityiskohtaisemmaksi. Viime vuonna joukkue ylsi yhdeksänneksi, siitä lähdemme parantamaan. Lopputulemana uskon, että tähän yllämme.

– Ensimmäinen vuosi on vielä alkumatkaa. Vaikka tulevaan kauteen valmistaudutaan vahvasti, katseita käännetään samalla pidemmälle ja suunnitellaan jo seuraavia askelia ja vuotta 2022. Se on kuitenkin varmaa, ettemme lähde liikaa kunnioittamaan ketään tälläkään kaudella. Kunnianhimoa meillä takuulla riittää kaikessa tekemisessä, Oja-Lipasti lupaa.

Joensuun Mailan naisten joukkueeseen pääsee tutustumaan seuran nettisivuilla naiset.joensuunmaila.fi sekä joukkueen sosiaalisen median kanavissa.