Valitse sivu

64 Pesisjaffapallo pomputtelutehtävällä

Mitä tehdään?

Leikitään pesisjaffapalloa merkatulla alueella. Jaffapallossa on yhtäaikaisesti pelialueella viisi pehmopalloa, joilla leikkijät yrittävät heittää toisia leikkijöitä. Osuman saanut leikkijä joutuu pelialueelta pois pomputtelemaan palloa joko tennis- tai pesäpallomailalla. Ennakolta sovitaan, montako onnistunutta pomputusta täytyy saada ennen kuin voi palata takaisin leikkiin. 

Ennen leikin aloittamista, on hyvä sopia, mihin kohtaa toista leikkijää saa pallolla heittää. 

Mitä opetan?

Oppilaiden aktiivista osallistumista leikkijänä sekä rohkeutta heittää jaffapallossa.

Mitä ohjeita?

Korostan , että jaffapallossa ei saa liikkua pallo kädessä. Pomputtelussa korostetaan rauhallista mailan liikettä ja pieniä pomppuja.

Mitä havainnoin?

Oppilaiden aktiivisuutta ja pomputtelun onnistumista.

Milloin sujuu?

Jokainen oppilas uskaltautuu polttamaan toisia oppilaita ja pomputtelussa tulee onnistumisia.

Milloin ei suju?

Oppilaat seisovat, vain yksittäiset oppilaat tulittavat toisia oppilaita, osa antautuu tahallaan ja jää kiinni, pomputtelutehtävässä oppilaat valitsevat joko liian helpon tai liian vaikean välineen.

Miten lisään aktiivisuutta?

Teen pienryhmiä 8- 10 /oppilasta jaffapallossa. Pienennän jaffapallossa leikkialuetta ja lisään palloja. Lisään pomputtelun suorituspaikkoja.

Milloin tulee onnistumisia?

Jaffapallon pelialue on sopiva ryhmäkokoon nähden. Pomputtelussa oppilaat valitsevat tennismailan ja –pallon, jos eivät onnistu pesäpallomailalla.

Miten toistoja?

Vaadin pomputtelupaikalla useampia onnistumisia ennen kuin pääsee takaisin leikkiin, jolloin hipoilla on aito mahdollisuus saada kaikki kiinni.

Miten eriytän?

Muodostan tarvittaessa kaksi eri jaffapallopeliä. Käytän erilaisia pomputtelupaikkoja, joista oppilas voi valita tasolleen sopivan. Taitavimmat voivat kokeilla pomputtelua pesäpallomailan kapealla osalla tai pallon pomputtelua eri asennoissa (istualtaan penkillä, istualtaan lattialla, vatsallaan maaten).

Miten vaihtelua?

Jaffapallossa pienennetään aluetta ja heitetään palloa ainoastaan heikommalla kädellä. Pomputtelutehtävään otetaan erilaisia palloja.

Tavoite:

Heittäminen ja suunnanmuutokset, silmä – käsikoordinaation vahvistaminen

 

Tila:

Areena, liikuntasali

 

Välineet:

Pehmopalloja 5 kpl, pomputteluun tennismailat ja –pallot, pesäpallomailat ja -pallot