Tehdään yksi asia heti alkuun selväksi. Puhuttaessa pesäpallosta Sveitsissä ei välttämättä viitata Hyvinkään kaupunginosaan, vaan kuuden joukkueen kokoiseksi laajentuneeseen Sveitsin Pesäpalloliigaan, jossa on mukana joukkueita Baselista, Itä-Sveitsistä (Heidenin ja St. Gallenin alue), Solothurnista, Winterthurista ja Zürichistä.

– Ei meillä toki mitään sitä vastaan olisi, jos seuraava World Cup pelattaisiin Hyvinkäällä. Olemme kuulleet, että siellä on Sveitsi-niminen paikka. Voisimme majoittua sinne ja jopa pyytää yhteistyökumppanuutta, heittää paikallisen Pesis-Hirvet-joukkueen aktiivi Stefan Berchtold.

Pesäpalloa alppimaisemissa Sveitsissä.

Sveitsin liigalla on kolme pelipäivää pitkin kesää sekä lopputurnaus, jossa lopulliset sijoitukset ratkaistaan. Mestariksi palasi FinnPesis Solothurn, joka ei jättänyt selittelyille sijaa. FinnPesis kukisti vakuuttavasti välierissä Itä-Sveitsin Pesis-Hirvet 2-0 (3-2, 2-0) ja loppuottelussa Zürichin Sinivalkoiset 0-2 (1-4, 0-2). Sinivalkoisten valtakausi jäi tällä erää kahden vuoden (2020-21) mittaiseksi.

Solothurn on nykyisin mukana turnauksessa kahdella joukkueella. Vastuuta kantaa uusi sukupolvi, jota on pelaajien jälkikasvun lisäksi houkutellut toimintaan opettajana työskentelevä Reto Brotschi.

Ovet ovatkin auki kaikkiin joukkueisiin. Turnauksen nuorimmat pelaajat ovat teini-ikäisiä, kun samaan aikaan kentällä häärii liki 30 vuotta sveitsiläistä pesäpalloa nähnyt Sinivalkoisten lukkarivelho Kari Isotalus. Moni erilaisista taustoista tuleva pelaaja on ennakkoluulottomasti lähtenyt kokeilemaan suomalaista erikoisuutta, ja moni on myös innostuksen myötä löytänyt itselleen hienon harrastuksen.

– Meillä on todella hyvä joukkuehenki. Pidän siitä, että joukkueeseen voi tulla sellaisena kuin on ja että kaikki pääsevät mukaan. Virheitä ei tarvitse pelätä, vaan pelaajat pikemminkin tukevat ja kannustavat toinen toisiaan, ihailee Pesis-Hirvien itäsaksalaissyntyinen Florian Kalb.

Ilmapiiri turnauksessa onkin toden totta lämminhenkinen ja kaikkia osapuolia kunnioittava. Siitä voitaisiin myös Suomessa ottaa oppia. Ajoittain vastustajan kunnioitus menee jopa niin pitkälle, että laittoman lyönnin jälkeen annetaan etenijän palata rauhassa takaisin lähtöpesälle.

Ytimessä on peli ja pelaamisesta nauttiminen. Sateisellakin säällä pelaajat ovat innolla valmiina kiilassa odottamassa hutunkeittoa. Olosuhteet eivät aina ole optimaaliset, sillä Sveitsissä pelataan pääosin luonnonnurmella. Etenkin lyöntipaikka kuluu nopeasti haasteelliseen kuntoon. Myös kunnarin kiertäminen oli lopputurnausviikonloppuna liki mahdotonta, kun pallon vauhti hidastui nurmella.

– Meillä oli aiemmin käytössä hiekkakenttä, mutta niitä muutetaan täällä paljon jalkapallon tarpeita ajatellen nurmikentiksi, kertoo Baselin Punasten pesäpallotaustainen aktiivi Sanna Zutter.

Pienet nyanssit kuitenkin unohtuvat, kun peli vie mukanaan. Periksiantamattomuudesta ja loppuun saakka yrittämisestä kertovat vauhdikkaat syöksyt. Taktinen osaaminen ja ajattelu on mennyt viime vuosina eteenpäin sveitsiläisessä pesäpallossa. Myös pelisääntöihin liittyvät kysymykset ovat entistä kimurantimpia.

– Estäminen on joskus meille vaikea hahmottaa. Jos kiinniottaja on etenijän juoksulinjalla ottamassa palloa kiinni kakkospesällä, mutta heitto karkaakin yli ja sen ottaa varmistamassa ollut pelaaja, voidaanko paloa tuomita, Berchtold kysyy.

Pesäpalloa pelataan Sveitsissä nurmikentällä.

Tietojen ja taitojen kehittymistä edesauttavat Ruudun pesäpallolähetykset, joita myös Sveitsissä katsotaan – samoin videoklipit sosiaalisessa mediassa. Jokipallot Vimpelin Saarikentällä ovat takuuvarma ihmettelyn aihe. Seuraavaksi sveitsiläiset odottavat jo innolla kesään 2023 siirrettyä World Cupia, jossa omia taitoja pääsee näyttämään käytännössä ja peilaamaan pelin kehittymistä kansainväliseen tasoon.

– Varmasti saamme joukkueita mukaan, ehkä jopa ennätysmäärin. Innokkaita pelaajia saattaa löytyä kahteenkin miesjoukkueeseen ja naisten puolella Sanna (Zutter) pyrkii kasaamaan joukkueen. Odotukset ovat korkealla tulevan World Cupin suhteen, Zürichin Sinivalkoisten Jan Tedaldi vakuuttaa.

Pesäpallon 100-vuotisjuhlavuosi on ollut myös Sveitsin pesäpallolle erityinen. Sveitsissä on nyt pelattu pesäpalloa 30 vuoden ajan ja nykymuotoista liigaa 10 vuoden ajan.

Lisätietoa Sveitsin pesäpallosta löytyy osoitteesta www.pesis.ch. Jos asut tai vierailet Sveitsissä tai lähialueilla, ota rohkeasti yhteyttä paikallisiin toimijoihin ja käy tutustumassa sveitsiläiseen pesäpallokulttuuriin. Vastaanotto on takuulla vieraanvarainen. Lisätietoa Sveitsin tarjoamista matkailumahdollisuuksista löytyy osoitteesta www.myswitzerland.com.

Antti Kallio
antti.kallio(ät)pesis.fi