Seinäjoen Maila-Jussien kasvatin Juho Toivolan tarina urheilijana hakee vertaistaan. Aivan ensimmäisestä takaiskusta ei kannata luovuttaa, ei edes toisesta tai kolmannestakaan.

– Ensimmäinen urani päättyi 2015. Siinä oli kolme leikkausta, joista nilkkaa tai kyynärpäätä kuntoutettiin kuudesta kahdeksaan kuukautta. Siihen asti pelasin ulkona. En edes osannut kuvitella, että jokerin rooli voisi olla näin vaikea, henkäisi lauantaisen Kaupin Itä–Lännen parhaana palkittu Toivola, 32.

Itä–Lännen Toivola oli pelannut viimeksi juniorina. Poikien peliin hänet valittiin aikanaan peräti kolmesti.

Itä voitti kahden tunnin ja 28 minuutin taistelun jälkeen Lännen kotiutuskisan kautta 2–1 (4–3, 1–3, 0–0, 2–0). Toivola löi kotiutuskisa mukaan lukien neljä juoksua, joista kaksi ensimmäistä pelin alkuun samalla lyöntivuorolla yksitellen ja viimeisen kotiutuskisan voittojuoksuna taktisesta takaväärästä loistavana yhden käden näpäyksenä.

– Juhon ura on hyvä osoitus siitä, että sitkeästi jatkamalla voi saada hedelmän työstä, kuvaili Idän pelinjohtaja Iiro Haimi.

Lauantaisen voiton jälkeen Itä on miesten voitoissa edellä 40–37.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Superpesis (@superpesis) jakama julkaisu

Lännen palkitut olivat kolme juoksua lyönyt Henri Puputti, 38, ja ykkösvahti Tuomas Jussila, 33. Puputille ottelu oli Idän Sami Haapakosken tapaan 17:s, jolla irtoaa kaikkien aikojen kakkossija Toni Kohosen (23) takana.

– Kymmenen vuotta sitten ei olisi varmaankaan onnistunut, mutta nyt kävin ennen peliä parinkymmenen minuutin ajan morjestamassa tuttuja vastustajan kopissa, Puputti naurahti.

Idän muut palkitut Toivolan lisäksi olivat kaksi juoksua tuonut Onni Määttä, 26, ja kertaalleen kotiuttanut kakkosvahti Matti Latvala, 38.

– Ainahan pelin haluaisi voittaa, muttei tästä tappiosta kitkerää makua jäänyt, kuvaili Lännen ensikertalainen pelinjohtaja Tomi Niskanen.

Niskanen antoi hetkeksi Lännen viuhkan Mansen viime kauden mestaripelinjohtaja Matti Iivariselle, joka valitsi Lännen lauantaisen joukkueen.

– Sanoin hyvin tuntemalleni Matille suostuvani pelinjohtajaksi sillä ehdolla, että hän on viuhkassa yhden sisävuoron ajan, Niskanen murjaisi.

Pilvisessä poutasäässä Kauppiin saapui 3285 katsojaa.

Miesten ottelun tuomitsi ensimmäistä kertaa nainen, ylivieskalaislähtöinen Suvi Kaukovalta (o.s. Haapakoski).

– Kun aloitin tuomarina 1998, ei voinut ajatellakaan, että joskus voisi viheltää miesten Itä–Lännen. Ajat ovat muuttuneet, totesi nykyinen kotkalainen Kaukovalta.