Kiteeltä kotoisin oleva Iida Alhainen (2. vasemmalta) pääsi tuomariksi poikien kilpasarjan Itä-Länsiin Tenavaleirillä. Kuva: Jussi Ojala

Pesäpallo, kuten kaikki muukin urheilu, vaatii osakseen tarkan tuomariston. Tuomarina toiminen voi olla ajoittain haastavaa ja epämukavaa, mutta suurimmaksi osaksi se on hauskaa, palkitsevaa ja opettavaista. Tuomarina oleminen ei kehitä ainoastaan tarkkaavaisuutta, vaan myös yhteistyötaitoja sekä ratkaisukykyä. Palkitsevaa se on siinä mielessä, ettei yksikään peli ole toisensa kaltainen. Lisäksi tuomarina pääsee tutustumaan valtavaan joukkoon uusia ihmisiä ja parhaimmillaan se luo uusia, pitkäaikaisiakin ystävyyssuhteita. Tuomari ei myöskään ole koskaan valmis, vaan aina voi kehittää omaa osaamista!

Kesän 2019 pesäpalloleirit eivät jääneet ainoastaan pelaajien ja joukkueiden iloksi, vaan siitä nauttivat myös raitapaitaiset tuomarit. Savo-Karjalan alueelta kaiken kaikkiaan 55 tuomaria osallistui menneen kesän pesäpalloleireille. Suosituin leiri alueemme tuomareiden keskuudessa oli ylivoimaisesta Naperoleiri Kankaanpäässä ja Pomarkussa, kun peräti 23 nuorta alueemme tuomaria vihelsi pienten pesäpalloilijoiden pelejä! Muilla leireillä alueemme tuomareiden osallistujamäärä oli hillitympi: Tenavaleirille osallistui alueeltamme 13 tuomaria, Suurleirille 11 ja Nuorisoleirille 8. Eniten edustettu seura tuomareiden osalta Savo-Karjalan alueelta oli Joensuun Maila 11 tuomarilla, ja miltei heti perään ylsivät Kiteen Pallo-90 ja Imatran Pallo-Veikot 9 tuomarillaan. 

Suurleirin poikien kilpasarjan Itä-Länsi-tuomarit. Mukana Stina Kinnunen (4. vasemmalta). Kuva: Janika Lehto

Osa tuomareista osallistui useammalle leirille, tästä esimerkkinä on ahkera joensuulainen tuomarilupaus Stina Kinnunen. Stina osallistui kesällä sekä Oulun Suurleirille että Hyvinkään Nuorisoleirille. Vuosia tuomarina hänellä on takana 4 vuotta. Pääsimme kysymään Stinan mietteitä menneiltä tuomarileireiltä: 

Olet 16-vuotias lupaava tuomari ja ahkeroit viime kesänä yhteensä noin 50 tuomaroitua peliä. Tänäkin vuonna olet päässyt hyvään vauhtiin ja olet osallistunut tuomarina esimerkiksi Oulun Suurleirille. Mikä innostaa sinua tuomaroimaan? Kuinka monta tuomarointia olet tehnyt tänä kesänä? 

“Innostusta tuomarointiin tuo leirit ja muutenkin laji itsessään. Lopetin pelaamisen viime vuonna, mutta en vain pystynyt pysymään erossa pesäpallosta, joten ilmoittauduin keväällä tuomarikoulutukseen. Tuomarointi menee melkein myös kesätöistä. En jaksa laskea tuomaroituja pelejä, mutta eiköhän niitä muutama ole.” 

 Mitä eri pelejä olet päässyt tuomaroimaan? Onko sinulla lempiroolia tuomarina?  

“Eniten olen tuomaroinut junioreiden pelejä päätuomarina sekä B-ikäluokan ja suomisarjan pelejä pesällä. Mieluiten olen pää- tai syöttötuomari.” 

 Pääsit tuomaroimaan Suurleirillä poikien kilpasarjan Itä-Länsissä takarajatuomarina. Hieno saavutus! Millainen kokemus se oli? 

“Aluksi se nauratti, että eikö muita löytynyt takarajalle, mutta sitten menin ihan rennoin fiiliksin otteluun. Ihan hauska kokemus, koska muut tuomarit olivat minulle entuudestaan tuttuja ja se taisi olla kauden virheettömin tuomarointi.” 

 Mikä on paras muistosi tuomarileireiltä? Ajoitko tuomaroida pesisleireillä myös ensi kesänä? 

“Ei ole jäänyt yhtä tiettyä muistoa, mutta eniten kavereiden kanssa olo ja uusiin ihmisiin tutustuminen on ollut parasta. Myöskin diskoista on jäänyt ihan hyviä muistoja ja aika varmasti ensikin vuonna, lähden uudestaan tuomarileireille.” 

 Miksi jokaisen kannattaisi lähteä tuomariksi pesisleireille? 

“Leireille kannattaa lähteä, koska sieltä saa paljon uusia kavereita ja oppii uutta, sekä tietenkin tuomarointiin saa kokemusta ja varmuutta. Itse olen ollut neljällä tuomarileirillä, joista jokaisesta on jäänyt hyviä muistoja ja tähän päivään asti pysyneitä kaverisuhteita. Tänäkin vuonna ilmoittauduin Hyvinkään nuorisoleirille tuomariksi, kaksi päivää ennen kuin se alkoi, koska minulle oli jäänyt niin hyvä fiilis Oulun leiristä. Ei ole väliä minkä tasoinen tuomari olet, sillä kaikille löytyy varmasti oman tasoisia pelejä. Itsekin menin ensimmäiselle leirilleni vain vuoden kokemuksella ja siitä on ollut suunta vain ylöspäin!” 

Pinja Vattulainen (4. oikealta) tuomaroi Nuorisoleirillä arvo-ottelussa. Kuva: Hanna Heinonen

 Alueemme nuorisotuomareista 6 tuomaria sai kokemusta arvo-otteluissa viheltämisestä. Tenavaleirillä Iida Alhainen Kiteeltä tuomitsi 3-tuomarina poikien kilpasarjan Itä-Länsissä ja Nea Pirskanen Kuopiosta toimi syöttötuomarina tyttöjen kilpasarjan Itä-Länsissä. Suurleirillä poikien kilpasarjan Itä-Länsissä vihelsivät syöttötuomarina Tom Rothström Varkaudesta, 2-tuomarina Elias Karhinen Joensuusta ja takarajatuomarina Stina Kinnunen Joensuusta. Nuorisoleirillä Pinja Vattulainen Outokummusta tuomitsi 3-tuomarina poikien pelisarjan Itä-Länsissä. Onnittelut kaikille edellä mainituille valinnasta arvo-otteluiden tuomariksi, hienoa työtä! 

Erityiset onnittelut kuuluvat myös kahdelle alueemme tuomarille, jotka valittiin oman leirinsä parhaaksi poikatuomariksi! Eetu Knutars Lappeenrannasta valittiin Hyvinkään Nuorisoleirin parhaaksi poikatuomariksi. Toinen alueemme palkittu poikatuomari oli Suurleirillä parhaaksi poikatuomariksi valittu Tom Rothström. Tom pääsi kertomaan, millaista tuomarina oleminen on niin arkena kuin sen ulkopuolellakin:

Täytät loppuvuodesta 18 vuotta. Sinulla on tähän mennessä ehtinyt kertyä jo hienot 5 vuotta tuomariuraa. Mikä sai sinut alun perin aloittamaan viheltämisen? Minkälainen pesäpallotausta sinulla on? 

“Pesäpalloa olen pelannut E-pojista lähtien ja tuomarointi on alkanut oikeastaan siinä lajin ohella ihan noiden ekojen vuosien aikana, jolloin me juniorit saatoimme päästä pesätuomareiksi seuran muille joukkueille.” 

Millaisia pelejä vihelsit tuomariurasi alussa? Entä nyt? Onko roolisi tuomarina muuttunut tai vaihtunut vuosien varrella?  

Oma tuomariura alkoi pääosin pesätuomaroinneilla. Ensimmäistä kertaa peli- ja syöttötuomaroinnit taisin olla ensimmäisellä tuomarileirilläni naperoleirillä. Nykyään tuomaroin kaikkia paikkoja, mutta eniten vihellän syöttötuomarina.” 

Tom Rothström palkittiin Suurleirin parhaana poikatuomarina. Kuva: Janika Lehto

Millainen on sinusta hyvä tuomari? Millainen olet itse tuomarina? 

Tuomareista on vaikea lähteä erottelemaan hyviä ja huonoja, eihän meistä kukaan koskaan täydellinen ole, mutta hyvän tuomarin piirteisiin laittaisin itse rauhallisuuden, asiallisuuden ja ehdottomasti itsevarmuuden. Nuorille tuomareille voisikin muistuttaa, ettei yhden huonosti menneen pelin jälkeen kannata heittää hanskoja tiskiin. Omalla kokemuksella voin sanoa, että niitä sattuu jokaiselle.” 

Montako kertaa olet ollut tuomarina valtakunnallisella pesisleirillä? Mikä sai sinut lähtemään leirille tänäkin vuonna? 

Tuomarileirejä taitaa itsellä olla takana kymmenkunta, joista näille viimeisille lähdin lähinnä kavereiden takia.” 

Kerro vähän, millaisia leirit ovat tuomarin näkökulmasta?  

Tuomarin näkökulmasta leirit ovat mielestäni kaikin puolin mukavia kokemuksia.
Leireille tuomariksi pääsee todella helposti. Yleensä riittää vain ilmoittautuminen netin kautta ja homma on kunnossa. Leirit etenevät tuomareilla samaan tapaan kuin pelaajillakin: muutama tuomaroitava peli päivässä ja niiden ohella olevan vapaa-ajan saa käyttää vapaasti, miten itse tykkää. Tuomaritehtävät leirin aikana vaihtelevat paljon ja leirit ovatkin sen takia hyviä opettelupaikkoja aloitteleville tuomareille.” 

Rothströmiltä löytyy paljon kokemusta tuomarileireiltä. Kuva: Hanna Heinonen

Sinut valittiin Oulun Suurleirillä leirin parhaaksi poikatuomariksi, onnittelut! Miltä valinta tuntui?  

Olihan se totta kai positiivinen yllätys tulla valituksi leirin poikatuomariksi. Sain ainakin tietää, että jotain tuli tehtyä oikein.” 

Mikä on parasta tuomarina olossa? Entä mikä on paras muistosi tuomarina olosta leireillä? 

Parasta tuomarina olossa on ehkä se, kun hyvin menneen pelin jälkeen saatetaan katsomosta asti tulla kehumaan hyvästä toiminnasta.” 

Millaisia terveisiä haluaisit sanoa nuoremmille tuomarilupauksille, jotka ehkä miettivät tuomariksi lähtemistä leireille? 

Nuorille tuomareille sellaisia terveisiä, ettei leirejä kannata etukäteen jännittää. Jälkikäteen ei ole koskaan jäänyt kaduttamaan leirille lähtö. Ja jos tuomariuraa suunnittelee, on leirit ehdottomasti paras paikka aloittaa ja treenata tuomarointia.” 

 Innokkaita ja ahkeria tuomareita tarvitaan pelikentille myös ensi kesänä. Tuomarileiriltä saat uusia ystäviä ympäri Suomen, opit uutta ja nautit pesäpallon riemusta. Nappaa kalenteriin ylös ensi vuoden mahdollisuudet tuomarileireihin! Kesällä 2020 valtakunnalliset leirit järjestetään seuraavasti: 

Naperoleiri: Kajaani, 28.7.-1.8.2020  

Tenavaleiri: Loimaa, 13.-18.7.2020  

Suurleiri: Rauma-Eurajoki-Laitila, 5.-10.7.2020  

Nuorisoleiri: Kuopio-Siilinjärvi, 20.-25.7.2020