Siilinjärven Pesiksen naisten edustusjoukkue Siipettäret siirtyi täksi kaudeksi uudelle sarjaportaalle, Naisten Ykköspesikseen, voitettuaan viime syksynä omat nousukarsintapelinsä Suomensarjassa puhtaasti. Samalla kun naiset nostivat siilinjärveläisen naispalloilun jälleen korkeammalle tasolle, myös Siipen miehet onnistuivat haaveissaan ja uudeksi sarjapaikaksi kulminoitui Superpesis.

– Nousu Ykköspesikseen tuntui aivan uskomattomalta! Tehtiin töitä kovasti läpi kauden ja oltiin joukkue isolla J:llä. Sen ansiosta saavutettiin yhdessä se suurin tavoite viime kaudelle, kuvailee nousupeleissä pelannut Siipettärien Noora Holopainen.

Jemina Vainionperä ja Emmi Julkunen pitävät taktiikkapalaveria. Kuva: Siipettäret / Katja Vainikainen

Sekä miesten että naisten nousun myötä Siilinjärvellä ovat tuulleet uudet tuulet. Perinteikkääksi siilinjärveläiseksi urheilulajiksi muodostunut pesäpallo on nostanut hurmoksen koko kuntaan. Nouseminen Superpesikseen on esimerkiksi nostattanut Mantulle uuden huoltorakennuksen, joka myötä vierasjoukkueet kuin myös Siipettäret ovat saaneet uudet kopit käyttöönsä. Lisäksi katsomoita on muokattu ja uutena vivahteena tullut anniskelualue ja sen komea terassialue ovat ilahduttaneet kotiyleisöä.

– Siipe on seurana helposti lähestyttävä, yhteisöllinen ja avoin seura, jossa juniorityö on laadukasta ja edustusjoukkueiden toiminta ammattimaista, kertoo seuran oma kasvatti Jemina Vainionperä.

Laadukkaasta juniorityöstä kertoo myös se, että Siipettärien ykköspesisjoukkueen 16:sta sopimuspelaajasta 14 pelaajaa ovat seuran omia kasvatteja. Ainoastaan Siipettärien kapteeni Maaret Ahonen sekä tänä kautena Pattijoelta Siilinjärvelle siirtynyt Noora Leppälä eivät kuulu SiiPe-kasvatteihin.

Noora Leppälä, miten matkapelaajan arki sujui sinulta?

– Harjoittelu oli sinänsä helppoa, sillä saan kouluni puolesta harjoitella Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian kanssa ja kotona ollessa pääsin treenaamaan PattU:n naisten mukaan. Talven aikana pääsin oman joukkueen harjoituksiin vähemmän, mutta saatiin kyllä hyvin järjesteltyä ja hoidettua kaikki asiat valmennuksen ja joukkueen kanssa.

Jasmiina Korolainen on ollut kovassa lyöntivireessä läpi kauden. Kuva: Siipettäret / Katja Vainikainen

Myös tänä vuonna läpimurron ykköspesiksessä tehnyt Jasmiina Korolainen on tyytyväinen menneeseen harjoituskauteen:

– NYPin harjoituskausi oli todella monipuolinen. Harjoittelussa keskityttiin lajitaitojen lisäksi nopeuteen, kestävyyteen sekä fysiikkaan. Jokainen sai oman roolin mukaisia harjoitteita pienryhmäharjoittelussa ja asioita purettiin harjoitusten lisäksi myös palaverien muodossa. Lisäksi hallipelit toivat iloa harjoitteluun talvella.

Siipettärien pelaajarunko ei kokenut suurempia kolhuja, kun suurin osa viime kauden pelaajarungosta säilyi. Lisäksi paluun SiiPe-paitaan teki Siru Seppänen naapuriseurasta Puijolta. Suurimman muutoksen koki Siipettärien valmennus- ja pelinjohto, kun viime kauden pelinjohtaja Niko Tunninen vaihtoi siviiliin perheenlisäyksen johdosta ja Markku Kiiski siirtyi pienempään rooliin joukkueiden taustalle. Ykköspesisjoukkueen viuhkaan tarttui Erno Tuomainen ja hänen aisaparikseen Antti Rönkkö.

Kuva: Siipettäret / Katja Vainikainen

Vaikka pelaajarunko onkin nuori ja kokemusta ylemmiltä sarjatasoilta löytyy ainoastaan kapteeni Maaret Ahoselta, alkukaudesta loukkaantuneelta Hanni-Mari Vainikaiselta, Siru Seppäseltä, Amanda Löfgreniltä sekä Petra Väistölältä, on Siipettärillä kasassa erityisen voitonnälkäinen ja motivaatiotasoltaan korkea joukkue. Sanonta “Ikä on vain numero” pätee myös Siipettärien osalta, sillä suurinta sankarin viittaa kantava joukkueen kuopus, Johanna Pirskanen, valittiin tänä kesänä Seinäjoella pelattavaan B-tyttöjen Itä-Länteen ja myöhemmin heinäkuussa oman ikäluokkansa Itä-Länsiin Nuorisoleirillä Hyvinkäällä. 16 vuotta täyttävä Pirskanen kuuluu Siipettärien vakiokalustoon ja on tärkeässä roolissa sekä sisä- että ulkopelissä.

Siipettärien varakapteeni Amanda Löfgren, millä kolmella adjektiivilla kuvailisit Siipettärien tämän vuotista joukkuetta? Mitä kapteenisto odottaa meneillään olevalta kesältä?

– Yhtenäinen, sitoutunut ja voitontahtoinen. Odotamme, että pelimme kehittyy jatkuvasti ja että löydämme tasaisuuden alkukauden ehjän ulkopelaamisen lisäksi myös sisäpeliin. Olemme onnistuneet kääntämään tiukkoja pelejä voitoksi ja toivomme jatkossakin yhä rohkeampia ratkaisuja kovissa paikoissa.

Alkukesän pelit näyttävät todeksi Siipettärien iskukyvykkyyden. Siipettäret ovat onnistuneet sarjanousijana haastamaan ja kaatamaan sarjan kärkiporukoita, vaikka näin ei moni uskonutkaan sarjaennakoissa. Nyt joukkue valmistautuu keskittynein mielin syksyn viimeisiin peleihin.

Siipettärien Pinja Kesti ja Petra Väistölä, miten kausi on lähtenyt käyntiin?

– Kausi on lähtenyt hyvin liikkeelle ja olemme saaneet hyvän määrän pisteitä kerättyä. Kauteen lähdettiin nousijajoukkueena ja kaikki vastustajat lukuun ottamatta Joensuuta ja Kajaania ovat olleet meille ennestään tuntemattomia, mikä on osaltaan tuonut haasteita, kertoo Pinja Kesti.

– Alkukesän pelit ovat olleet vaihtelevia, mutta perustekeminen on ollut koko ajan hyvää muutamasta synkästä jaksosta ja vuoroparista huolimatta. Tiukat pelit ollaan aina pystytty kääntämään meidän hyväksi, jatkaa Petra Väistölä.

Kuva: Siipettäret / Katja Vainikainen

Tavoitteekseen joukkue on asettanut playoff-pelipaikan, joka saavutetaan sijoittumalla oman lohkon neljän parhaan sakkiin. Tämän jälkeen kaiken muun saavuttamisen joukkue kokee pelkkänä “plussana”. Siipettärien alle kuuluvat myös B-tytöt, naisten suomensarjan joukkue Siipettäret 2 sekä maakuntasarja SiiPe 3. Näin ollen Siipettärien harjoitusrinki pysyy laajana ja jokaiselle pelaajalle saadaan taattua pelejä tasaisesti.