ViU:n E-tyttöjoukkue leiritunnelmissa

Liperin Taipaleen kylässä (nyk. Viinijärvellä) perustettiin 10.5.1914 Taipaleen Voimistelu- ja Urheiluseura, Taipaleen Vekara. 1940 valmistui rautatie Viinijärveltä Varkauteen. Aseman nimeksi tuli Viinijärvi, joka syrjäytti myös Taipaleen kylän nimenä. Myös seura vaihtoi nimeään vuonna 1946 Viinijärven Urheilijoiksi.

Alkuvuosinaan seuratoiminta oli vilkasta. Miesvoimistelu, yleisurheilu, hiihto olivat näkyvimmät urheilulajit. Iltamat olivat tuon ajan urheiluseuratoiminnassa tärkeä osa toimintaa ja varainhankintaa. Iltamiin kuului aina tervehdyspuhe, jokin näytelmä, yhteislaulua ja lopuksi tunti tanssia. Seura pyöritti kauan aina 1980-luvulle saakka kesäisin myös omaa tanssilavaa Viinijärven Pyttylammella.

Viinijärven Urheilijat ovat nykypäivänäkin ahkeria tekemään erilaisia talkoita. Kuva talviriehan makkaranpaistokojulta.

Pesäpallo tuli Vekaran lajivalikoimiin heti sen syntymisen aikoihin. Vekaran oma joukkue perustettiin 1931. Samana vuonna seura liittyi myös Pesäpalloliiton jäseneksi.

Sotavuodet keskeyttivät pesäpalloharrastuksen, mutta sotien jälkeen viinijärveläinen pesäpallo alkoi kehittyä uudelleen. Pesäpalloporukkaa alettiin taas kerätä kylälle. Harjoitukset käynnistyivät ja seura ilmoitti joukkueen Perussarjaan. Siinä joukkue voitti sarjansa ja nousi vuodeksi 1947 Maakuntasarjaan. Seuraavana vuonna pelattiin jo suomisarjassa. Miesten viimeisin kausi suomisarjassa oli 1964–65. Tämän kauden jälkeen vetäjäpula toi hiljaiseloa moneksi vuodeksi.

Pesäpallotoiminta herätetään taas henkiin vuonna 1974. Tuolloin Kosti Parviainen alkoi viritellä tyttö- ja naispesäpalloilua kokoamalla jopa 20 – 30 innokasta talven harjoituksiin. Pelattiin piirisarjaa ja noustiin maakuntasarjaankin. Ensimmäinen vuosi SM-sarjassa joukkueella oli vuonna 1982, mikä jäi vain yhden kauden mittaiseksi. Uudelleen SM sarjaan noustiin kuitenkin kauden 1984 päätteeksi.

Viinijärven Urheilijoiden SM -mitalikausi ajoittuu vuosiin 1987 – 1996. Hopea 1987, pronssi 1988, hopea 1989 ja viimein kaivattu Suomenmestaruus 1990. Viimeisin mitali on pronssinen vuodelta 1996. Tuo aikakausi on edelleen monen seura-aktiivin mielessä ”Viinijärvi-ilmiönä”. Yleisömäärät olivat ennätysmäisiä, koko kyläyhteisö ja seutukunta elivät joukkueen ja seuran mukana. Talkooväki uurasti ja sai aikaan ensimmäisen hiekkatekonurmen 1994 Juhannustauon aikana.

Kauden 2000 päätteeksi joukkue putosi ykköspesikseen ja vaikeita aikoja koettiin niin vetäjien kuin kilpailukykyisen edustusjoukkueenkin löytämisessä. Syksyllä 2005 ViU ja JoMa sopivat, että keskitetään naisten kilpailutoiminta Viinijärvelle. Näin molempien seurojen pelaajista syntynyt joukkue Ari Paloaron ja Ari Väistön luotsaamina saavuttivat Superpesispaikan uudelleen vuonna 2007. Mielissä paloi halu päästä jälleen superpesiksen kärkijoukkueiden joukkoon. Tavoitteet eivät kuitenkaan aivan toteutuneet, sillä joukkueen sijoitus runkosarjassa oli ainoastaan kolmena vuonna kuuden parhaan joukossa – viides 2011 ja neljäs vuosina 2012 sekä 2014. Kaudella 2012 Viinijärvi pääsi pelaamaan pronssimitaleista, mutta hävisi ne silloin Porin Pesäkarhuille. Pelaajapula ja haasteellinen taloustilanne johtivat siihen, että Viinijärven Urheilijat päätti luopua superpesispaikastaan syksyllä 2016.

D-tyttöjen pronssijoukkue

Kaudella 2018 ViU sai lunastettua voitokkaasti pelanneella ja kokeneista pelaajista koostuneella aikuisjoukkueellaan suomensarjan paikan kaudelle 2019. D-tytöt pelasivat alueen pelisarjaa ja saavuttivat runkosarjan kolmostilan ja kauden päätteeksi aluesarjan pronssimitalit. E-tytöt päätyivät aluesarjassa neljänsiksi.

Alkaneen kauden päätavoitteena on kehittää seuratoiminnan perusrutiinit toimiviksi ja ajantasaisiksi. Kun rutiinit ovat hyvin räpylässä, niin jää enemmän aikaa seuran kehittämiseen. Monessa seurassa kehittäminen jää helposti hyvien ideoiden asteelle, kun pelkät rutiinit vievät pieneltä aktiiviporukalta kaiken harrastukseen liikenevän ajan ja ideat jäävät odottamaan aina parempaa hetkeä. Sitä harvoin tulee. Tärkeimmiksi kehityskohteiksi on nostettu juniorivalmennus ja sisäinen valmentajapolku.

Viinijärven Urheilijat haluaa tulevaisuudessa olla entistä toimivampi ja laadukkaampi pesäpalloseura. Toiminnan pääpaino tulee vielä muutamien vuosien ajan olemaan junioritoiminnassa ja sen jälkeen meillä on jo tarvittava pohja laajentaa toimintaa aikuisten ylempiin sarjoihin. Tänä vuonna Suomensarjaa pelaava aikuisjoukkue on osoitus siitä, kuinka pitkälle laadukas juniorivalmennus kantaa –aina aikuisikään ja uusiin tulemisiin asti.

Viinijärven Urheilijat on aina ollut oman kylän asia. Niin haluamme sen jatkossakin olevan. ”Vinkun kylään” toivotamme kaikki uudet harrastajat, vanhat harrastajat, vierailijat, vastustajat, toimitsijat ja jopa tuomarit lämpimästi tervetulleiksi. Nähdään pallokentällä!

Viinijärven Urheilijoiden nettisivut

Viinijärven Urheilijat facebookissa

Viinijärven Urheilijat instagramissa

Lisää ViU:n historiasta: https://www.viu.fi/info/seurahistoriaa/seuran-vaiheita-1914-alkaen/