Valitse sivu

Koronavirus COVID-19

Koronatilanne jatkuu – vaikutukset pesäpallon talvikauteen

Päivitetty 31.1.2022

Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeusaika jatkuu yhä Suomessa ja Euroopassa. Omikron-variantin myötä tartuntamäärät ovat nousseet, mutta sairaalahoidon kuormitus on pysynyt hallittavalla tasolla.

THL:n asiantuntijatiedon mukaan rokotteet suojaavat tehokkaasti erityisesti koronavirustaudin vakavilta muodoilta. Pesäpalloliitto onkin yhteistyössä Olympiakomitean kanssa kannustanut rokotteen ottamiseen kaikkia, joilla ei siihen terveydellistä estettä ole.

Aluekohtaisia päätöksiä

Olympiakomitea on vedonnut useasti päättäjiin liikuntaan ja urheiluun kohdistuvista rajoituksista luopumiseksi. Tilannekuvan kehittymistä seurataan kaiken aikaa, joten rajoitusten muutokset tai poistamiset voivat tapahtua nopeallakin aikataululla.

Päätökset ovat pitkälti aluekohtaisia. Seuratoimijoiden onkin tärkeää seurata oman alueen aluehallintoviraston sekä kaupunkien ja kuntien tiedotusta. Aluekohtainen tilannekuva on havainnollistettu hyvin myös sairaanhoitopiirien nettisivuilla.

Valtakunnalliset päätökset tekee Valtioneuvosto. Toimintaohjeita ja -suosituksia päivittää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Ajankohtainen tieto Olympiakomitean sivuilta

Olympiakomitea päivittää säännöllisesti ajankohtaista tietoa koronavirustilanteen vaikutuksesta urheiluun. Pesäpalloliiton määräykset ja suositukset perustuvat Olympiakomitean ohjeistukseen.

Ammattiurheilu jää rajoitusten ulkopuolelle. Joukkuepalloilulajien kohdalla ammattiurheiluksi katsotaan kaksi ylintä aikuisten sarjatasoa eli pesäpallon osalta Superpesis ja Ykköspesis.

Oireet ja altistumiset

Pesäpalloliitto edellyttää kaikkien toimijoiden vastuullisuutta yhä jatkuvassa poikkeustilanteessa. Oireiden, altistumisten ja mahdollisten karanteenien osalta tulee noudattaa kunnan tai kaupungin tartuntatautiviranomaisten antamia ohjeita.

Yleisö ottelutapahtumissa

Mahdollisuudesta järjestää yleisötapahtumia sekä niihin liittyvistä rajoituksista päättävät alueelliset viranomaiset.

Harjoittelu ja harjoitusottelut alemmilla sarjatasoilla

Joukkueiden tulee kaikessa toiminnassaan ottaa huomioon Olympiakomitean suositukset (terveysturvallinen toiminta sekä toimintaohjeet hengitystieinfektioiden välttämiseksi ja tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi).

Tilojen käyttämisestä vastaavat pääosin kunnat ja kaupungit. Mahdollisuuksista järjestää toimintaa ja siihen liittyvistä toimenpiteistä sekä laajuudesta päättävät alueelliset viranomaiset.