Valitse sivu

Koronavirus COVID-19

Pienryhmäharjoittelu 14.-31.5.2020

Ulkoharrastuspaikat avataan 14.5.2020 alkaen, mutta niitä käytettäessä on edelleen pidettävä kiinni 10 hengen kokoontumisrajoituksesta. Pesäpalloliitto suosittelee seuraavaa ohjeistusta noudatettavaksi aikavälillä 14.5.-31.5.2020. Koronaviruksen osalta riskiryhmään kuuluvien henkilöiden tulee suhtautua annettuihin ohjeisiin ja määräyksiin erityisellä vakavuudella. Toimintatavat on hyvä käydä joukkueen kanssa läpi ennen ensimmäisiä yhteisharjoituksia.

– Pienillä ulkoliikuntapaikoilla, kuten pesäpallokentällä, voi olla samanaikaisesti enintään 10 henkilöä. Seuran ohjatussa pienryhmäharjoittelussa heistä yksi on valmentaja/ohjaaja.

– Suurilla kentillä, kuten suurella pesäpallon kenttäalueella, voi samanaikaisesti olla yhteensä enintään 30 henkilöä. Tuolloinkin kenttäalueen käyttäjien on toimittava enintään 10 henkilön ryhminä ja varmistettava, ettei lähikontakteja synny. Seuran ohjatussa pienryhmäharjoittelussa jokaisella ryhmällä on oma valmentaja tai ohjaaja.

– Pienryhmäharjoituksia järjestetään vain sen ikäisille tai tasoisille pelaajille, jotka pystyvät noudattamaan etäisyyssääntöä ja muita terveyden kannalta tärkeitä ohjeita koko tapahtuman ajan. Vastuu on valmentajalla.

– Harjoittelu on kielletty, jos henkilö on sairas tai tuntee itsensä vähänkään sairaaksi.

– Niistämistä, yskimistä, aivastamista ja sylkemistä kentällä on vältettävä. Koronainfo-tiedotteessa 1 annettuja toimenpideohjeita tulee noudattaa.

– Fyysiset kontaktit eivät ole sallittuja ja sellaisia mahdollisesti aiheuttavia harjoitteita tulee välttää.

– Pienryhmäharjoittelussa mahdollisesti käytettäviä apuvälineitä käsittelee vain yksi henkilö, harjoituksen ohjaaja tai valmentaja. Jokaisella osallistujalla on oma juomapullo ja vastaavat tarvikkeet.

– Pukuhuoneita ja muita sosiaalitiloja ei käytetä. Kentälle saavutaan liikuntavarusteet päällä ja kentältä lähdetään suoraan kotiin peseytymään. Lähikontakteja vältetään kaikissa tilanteissa myös kentän ulkopuolella. Kentälle kuljetaan mieluiten jalkaisin tai polkupyörällä.

– Pese kädet ennen harjoituksiin lähtöä ja heti sieltä palattaessa. Oman käsidesipullon voi varata mukaan kentälle.

– Kun harjoitusvuoroa vaihdetaan eri ryhmien kesken, suositellaan varaamaan riittävä siirtymäaika, jotta lähikontakteja ei pääse syntymään. Edellisen ryhmän tulee lopettaa harjoittelu muutamaa minuuttia ennen vuoron päättymistä ja seuraavan ryhmän aloittaa muutama minuutti vuoron alkamisen jälkeen.

– Kilpailuja ja otteluita ei saa järjestää toukokuun aikana.

– Jokainen pelaaja, toimihenkilö ja valmentaja osallistuu harjoitteluun omalla vastuullaan. Seuratoimintaan ei pidä osallistua, jos vanhempi tai lapsi kokee tartuntariskin itselleen tai perheelle liian suureksi.

16.3.2020

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Tähän mennessä tapauksia on todettu maailmanlaajuisesti yhteensä yli 175 000, yli 160 eri maassa. Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut koronan pandemiaksi eli epidemia on levinnyt maailmanlaajuiseksi.

Hallitus totesi yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi maanantaina 16.3. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Hallituksen tiedote on luettavissa kokonaisuudessaan Valtioneuvoston nettisivuilla.

Tällä hetkellä epidemia-alueeksi määritellään Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea, Italia, Tirolin alueen hiihtokeskukset Itävallassa sekä Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltio, mutta tilannetta arvioidaan jatkuvasti.

Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä, hengenahdistus ja lihaskivut. Monien oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on myös vakavasti sairastuneita.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi paikallisten terveydenhuoltoviranomaisten ja THL:n (terveyden ja hyvinvointilaitoksen) ohjeiden mukaisesti ottamalla yhteyttä omaan terveyskeskukseen ennen päivystykseen hakeutumista.

Jos pelaaja sairastuu koronavirusinfektioon, ohjeistus ja jatkotoimenpiteet koko joukkueen osalta tulevat paikkakunnan infektiolääkärin määräämänä. Kouluissa todetut infektiot ovat jo aiheuttaneet tilanteita, jossa oireettomia lapsia on laitettu kotikaranteeniin varmuuden vuoksi taudin leviämisen estämiseksi. Jos karanteenissa olevat lapset sairastuvat, niin toimitaan infektiolääkärin ohjeistuksen mukaan joukkueen osalta.

Paras tapa torjua infektio on pestä kädet

Pese kätesi vedellä ja saippualla tullessasi ulkoa sisään, ennen ruoanlaittoa ja ruokailua, wc-käynnin jälkeen, niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen.

Ks. oheinen video: Pese kätesi ja laita stoppi tartunnoille!

Yski oikein, älä tartuta muita

Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla yskiessäsi tai aivastaessasi. Laita käytetty nenäliina roskiin ja pese kätesi vedellä ja saippualla. Yski hihasi yläosaan, jos paperia ei ole saatavilla.

Ks. oheinen video: Yski oikein ja laita stoppi tartunnoille!

Pysy kotona, erityisesti sairaana

Jää kotiin – erityisesti, jos tunnet itsesi vähänkin sairaaksi.

Kokoontumiset ja yhteistoiminta

Harjoittelu on sallittua pienryhmissä – kuitenkin tiukasti viranomaisten määräyksiä ja ohjeita noudattaen. 10 henkilön kokoontumisrajoitus on voimassa 31.5. saakka.

Hallitus on tiedottanut henkilömäärärajoituksen lieventämisestä 10 henkilöstä enintään 50 henkilöön 1.6. alkaen toistaiseksi.

Ei kättelyitä

Pesäpalloliitto on kieltänyt kättelyt kaikessa toiminnassaan. Lisäksi jokaisella joukkueen jäsenellä tulee olla peleissä ja treeneissä oma juomapullo – yhteisiä pulloja, pyyhkeitä tms. ei käytetä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa valtakunnallista ja kansainvälistä tilannetta ja antaa ohjeita tartuntojen ehkäisyssä. Katso lisätietoa osoitteesta www.thl.fi. Pesäpalloliitto toimii näiden ohjeiden mukaisesti. Myös Olympiakomitea tiedotti koronavirustilanteen vaikutuksesta urheiluun ja jatkaa tilanteen seuraamista.