Runkosarjan sijoituksilla on iso merkitys, kun välieristä edetään suoraan superpesiskarsintaan. Voittaja saa ennakkoarvioiden perusteella helpomman välierävastustajan ja pääsee haastamaan superpesiskarsinnassa heikommin sijoittuneen superpesisjoukkueen.

Lipolle vahvistuksia Superpesiksestä

Helpolla pääsarjapaikka ei heltiä, sillä Superpesiksen joukkuemäärä putoaa muutenkin yhdellä pesäpallon juhlavuodelle 2022. Silti Lippo ja PuPe asettavat rohkeasti nousutavoitteen. Viime syksynä joukkueet kohtasivat välieräsarjassa, jonka oululaiset päättivät dramaattisesti nousemalla 0–2-tilanteesta loppuotteluun voitoin 3–2. Haminan Palloilijat veti kuitenkin pidemmän korren superpesispaikan suhteen.

Lippoa vahvistavat Superpesiksestä tutut Ville-Pekka Jokinen, Harri Kolehmainen, Niko J. Korhonen ja Jonne Luhtavaara. Viuhkaan tekee paluun Markku Hylkilä.

– Haussa on joukkue- ja yksilötasoilla pelillisesti kehittyvä kausi, jossa peli on parhaimmillaan syksyllä, Hylkilä muotoilee.

PuPe jatkaa Joensuun Mailan kanssa yhteistyötään, jonka myötä joukkuetta vahvistaa mm. oivaltava lukkari Seeti Surakka. Sotkamon Jymystä saapuu lainalle Niko Tuikka ja Kaakkois-Suomen kierrokseltaan palaa Kuopioon Tuisku Tuovinen.

– Otteluita pitää voittaa tärkeillä hetkillä. Paljon läpilyöntejä odotan joukkueelta, selvästikin rohkean pelaamisen nimeen vannova pelinjohtaja Jaska Huttunen sanoo.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Puijon Pesis (@puijonpesis) jakama julkaisu

Ankkureiden nuori joukkue pelasi paikoin upeaa ja viihdyttävää pesäpalloa viime vuonna. Kitron kotiyleisö saa tälläkin kaudella ihastella useiden 2000-luvulla syntyneiden taitureiden peliesityksiä. Pelinjohtaja Santeri Särkinen on itsekin nuori seuran oma kasvatti, joka luotsaa joukkuetta hienosti eteenpäin.

– Päivittäinen arkityö on tärkeää. Peliä pitää kehittää peli peliltä ja nostaa rutiinitasoa, Särkinen painottaa.

Neljänneksi välieräjoukkueeksi tarjokkaita Loimaalta Simoon

Neljännestä välieräpaikasta odotetaan tiukkaa kamppailua. Jos pelinjohtajia on uskominen, Loimaalla ylletään parhaimpaan sijoitukseen sitten viimeisimmän superpesiskauden 2001.

– Aiempaa rohkeampaa pelaamista, ulkopelissä huippua yhteistoimintaa. Ulkopelin pitää toimia halutulla tasolla ja sisäpelissä pitää saada tilannetta rakennettua lyöjäjokereille, pelaajasta pelinjohtajaksi siirtyvä Joni Kalttonen odottaa.

Pohjoisen pesäpalloa edustaa sopivalla ylpeydellä Simon Kiri, joka on niittänyt mainetta ensimmäisenä lappilaisena joukkueena miesten Ykköspesiksessä. Pelinjohtajat ennustavat SiKille kaikkien aikojen kovinta sijoitusta jopa viiden parhaan joukkoon. Joukkuetta vahvistaa yli 100 superpesisottelua pelannut Pekka Hepokangas.

– Joukkueelta odotan tasonnostoa aikaisempiin kausiin. Kotiutusten onnistuminen antaa suuntaa tavoitteen saavuttamiseksi, näkee pelinjohtaja Janne Anttila.

Alavuden Peli-Veikot ylsi seurahistoriallisella ykköspesiskaudellaan viidenneksi. Pelinjohtajien papereissa vastaava sijoitus on tälläkin kertaa mahdollinen, mutta edellyttää tasaisessa keskiryhmässä vahvan onnistumisen.

Sarjanousija Jyväskylän Lohi herätti huomiota viime vuonna, kun suomensarjassa pelannut joukkue takoi katsojaennätyksiä ja houkutteli Koskenharjulle parhaimmillaan yli 500 katsojaa luomaan tunnelmaa. Alkavalta kaudelta Ykköspesiksessä ei haeta ainakaan yhtään vähempää.

– Odotan, että joukkueessamme näkyy kentällä uskallusta, intohimoa ja voittajan luonnetta. Hyvät suoritukset ja tulokset tulevat silloin sivutuotteena, luottaa pelinjohtaja Jussi Muilu.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Jyväskylän Lohi (@jkllohi) jakama julkaisu

Putoaminen suuri uhka

Poikkeusvuonna 2020 pesäpallosarjoista ei pudonnut joukkueita, joten putoamispeikko vaanii erityisen ärhäkkäänä alkavalla kaudella. Kaksi joukkuetta Ykköspesiksestä putoaa suoraan suomensarjaan ja 9.–10.-sijoittuneet pelaavat keskinäisen putoamiskarsinnan sarjapaikasta. Jo sijoille 8–10 arvioidut Ulvilan Pesä-Veikot, Kannuksen Ura ja Vähänkyrön Viesti ovat vaaravyöhykkeellä. Toisaalta peräkkäiset onnistumiset tasaisessa sarjassa voivat hilata joukkueen reilustikin ylöspäin.

– Ykköspesis on sarjana tasainen. Suoritusvarmuuden tulee säilyä hyvänä läpi kesän, että tavoite saavutetaan, jopa ylempiin pudotuspeleihin tähtäävä Uran pelinjohtaja Eetu Rekonen sanoo.

Vähässäkyrössä lähdetään sarjapaikan uusimisesta. Poikkeusvuonna 2020 joukkue jätti sarjakauden kokonaan väliin samoin kuin UPV ja Laukaan Urheilijat.

– Tavoitteena on olla pelivalmiita jokaiseen otteluun. Ohipelit yritetään pitää minimissä, RTS-pesäpallo kunniaan, toteaa pelinjohtaja Jaakko Kultalahti.

Todellisessa putoamisvaarassa ovat 28 vuoden jälkeen miesten Ykköspesikseen palaava Ikaalisten Tarmo ja Laukaan Urheilijat.

– Odotan joukkueen pelin kehittymistä kauden edetessä sekä nuorten pelaajien esiinmarssia. Joukkueena meidän pitää onnistua saavuttamaan uuden sarjan vaatima taso, Tarmon pelinjohtaja Atte Hakala tietää.

Naisten Ykköspesis 2021

Naisten ykköspesiskauden ennakko

Miesten Ykköspesis 2021

Pelinjohtajien ennakkoarviot (pdf)

Veikkaus-tulospalvelu

Joukkueet ja otteluohjelma