Venla Tanhua, Superpesiksen vuoden tulokkaaksi 2018 valittu Fera-kasvatti on timanttinen vahvistus Mailattarien joukkueelle, jossa Elli Mertaniemi jatkaa sopimuspelaajana. Ainoastaan nuori lupaus Emma Hudd siirtyi Lapuan Virkiään.

– Runkopelaajista melkein kaikki jatkavat joukkueessa. Olemme päässeet jatkamaan siitä, mihin viime kaudella jäimme, pelinjohtaja Pekka Mäntymaa totesi.

Vaasalainen naispesäpallo ei ole yltänyt terävimmälle huipulle 1950-luvun menestysvuosien jälkeen. Miesten puolella superpesishuumaa elettiin 80–90-luvuilla, jolloin Vaasa isännöi uudella stadionillaan myös yli 7000 katsojan Itä-Länsi-ottelua 1988. Alkavan kauden erikoistapahtuma on Pesisklassikko by Vaasa Festival sunnuntaina 18.7.

Lohkovoitolla parhaat asetelmat välieriin

Naisten Ykköspesiksessä pelataan puolivälierät oman lohkon sisällä ja välierät ristiin toista lohkoa vastaan. Molemmat välierien voittajat etenevät superpesiskarsintaan. Etelälohkossa suosikin viittaa sovitellaan Pöytyän Urheilijoiden ylle.

– Haluamme pelata iloista ja rentoa pesistä. Suorittamiseen pitää löytyä tasaisuus niin sisäpelissä kuin ulkopelissäkin, sanoo pelinjohtaja Juhani Rannikko.

Joukkue sai tärkeän vahvistuksen lautasen ääreen, kun nuori Veera Toikka siirtyi kasvattajaseurastaan Haminan Palloilijoista Pöytyälle. HP arvioidaan PöU:n vahvimmaksi haastajaksi. Lohkovoitolla välttää todennäköisesti vahvan ennakkosuosikin Mailattarien kohtaamisen välierissä, joten sillä on iso merkitys.

– Tavoitteemme on yltää välieriin ja pelata nousujohteinen kausi, HP:n pelinjohtaja Jussi Toikka kertoo.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön PöU Naisten Ykköspesis (@poytyanyp) jakama julkaisu

Etelälohkossa neljän kärki erottuu ennakkoarvioissa selvästi muista. Jalasjärven Jalaksella on kokoonpanossaan runsaasti kokemusta Superpesistä myöden, kun joukkue lähtee seitsemänteen peräkkäiseen kauteensa naisten Ykköspesiksessä.

– Nousujohteista, kesän aikana kehittyvää peliä odotan. Varmasti joka osa-alueella meidän pitää onnistua ja tietenkin ulkopelin pitää olla rohkeaa ja jämäkkää, pelinjohtaja Jukka-Pekka Tuomela tietää.

Mailajuniorit Kankaanpäästä pelasi pirteästi viime kaudella ja ylsi lohkonsa loppuotteluun pitäen kotikentällään tiukilla Superpesikseen noussutta Roihuttaria. Tälläkin kertaa Mailajunioreiden odotetaan yltävän selvästi ylempiin jatko-otteluihin. Joukkueen runko on pysynyt pitkälti samana ja lautasen äärellä jatkaa seuran oma kasvatti, naisten Ykköspesiksen vuoden lukkariksi valittu Tea Santahuhta.

– Oman joukkueen onnistuminen vaatii laadukasta ulkopeliä. Odotan, että pystymme haastamaan sarjan kärkijoukkueet. Yksilötasolla kentällä on annettava parasta pelistä toiseen. Kauden startti on jälleen tärkeä, jotta joukkue hitsautuu yhteen hieman hajanaisen harjoituskauden jälkeen, Mailajunioreiden pelinjohtajana ansioitunut Jyrki Pellonperä huomauttaa.

Haastajat – Espoon Pesis, Hämeenkyrön Räpsä ja Janakkalan Jana – lähtevät hakemaan yllätyksiä. Putoamispeikko vaanii kuitenkin lähellä, sillä lohkojensa jumbojoukkueet jääneet putoavat suoraan suomensarjaan sekä 2. ja 3. viimeiset pelaavat lohkon sisällä sarjapaikkojensa puolesta.

– Joukkueemme on nuori, urheilullinen ja täynnä piilevää potentiaalia. Yksilöiden kehityksen kautta myös peli kehittyy läpi kauden ja tulos tulee sitä kautta. Jää nähtäväksi, mihin lopuksi yllämme, mutta puolivälieriin tähtäämme, sanoo Hämeenkyrön Räpsän pelinjohtaja Miro Hautamäki.

– Lähdemme kauteen hyvän yhteispelin ja taktisen kypsyyden kautta. Jokainen joukkueen pelaaja tahtoo kehittyä, ja tekee kaikkensa joukkueen eteen. Pelaamme viihdyttävää pesistä, jossa joukkue jättää kaiken kentälle, vakuuttaa Espoon Pesiksen kollega Tatu Suontausta.

Lappajärven Veikot ja Kajaanin Pallokerho lähellä jatkopaikkaa

Pohjoislohkossa Lappajärven Veikot ja Kajaanin Pallokerho ovat Mailattarien takana vahvimmin tyrkyllä puolivälieriin. LaVe pelasi seurahistoriallisesti Superpesistä 2017–19, mutta menestys jäi olemattomaksi. Nyt joukkueessa on mukana tulevaisuuden pelaajia, joista osa pelaa tyttöjen Superpesistä Ylihärmän Pesis-Junkkareissa.

– Lähtökohtia kauteen ovat pelillisten tavoitteiden saavuttaminen ja ulkopelin parantaminen edelliskauteen verrattuna. Joukkueen pitää omaksua uusi pelitapa, sitä kautta teemme tulosta. Tavoitteena on yksilöiden kehittyminen ja kasvattaminen kohti kovempia pelejä. Joukkue pelaa voitosta joka ottelussa, vaikka kokoonpano muuttuisi, toteaa pelinjohtaja Matti Larikka.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Lappajärven Veikot, Lavepesis (@lavettaret) jakama julkaisu

Kajaanin Pallokerho käväisi Superpesiksessä 2016–17 ja otti sen jälkeen uuden alun. Tämän kauden nuorta joukkuetta vahvistaa Pesäkarhujen kasvatti, Superpesiksestä tuttu Oona Liimatainen.

– Odotan, että joukkue tekee perussuorituksia ja saa niissä peräkkäisiä onnistumisia, pelinjohtaja Arttu Jurvakainen sanoo.

Pattijoen Urheilijat Raahesta yllätti viime kauden sarjanousijana ja ylsi jopa lohkon loppuotteluun. Tällä kertaa joukkueelle ei pelinjohtajien papereissa kaavailla yhtä vahvaa menestystä. PattU kamppailee lähimpänä kuopiolaisen Puijon Pesiksen kanssa neljännestä puolivälieräpaikasta.

Oulunsalon Vasama ja Tyrnävän Tempaus lähtevät kauteen haastajina. Tavoitteena on puolivälieräpaikka, mutta isoimmaksi asiaksi nousee sarjapaikan säilyttäminen.

– Freesiä ja railakasta peliä nähdään. Tavoite vaatii oman tason pitämistä vakaana läpi koko kauden, ilman isoja tason heittelyjä, painottaa OsVan pelinjohtaja Jarkko Hattara.

Naisten Ykköspesiksessä on mukana kolmen superpesisseuran – Kirittärien, Lapuan Virkiän ja Pesäkarhujen – kakkosjoukkueet. Niillä ei ole osallistumisoikeutta jatko-otteluihin, mutta nuoret pelaajat saavat hienoja paikkoja näyttää osaamistaan.

– Joukkueen täytyy kyetä tekemään voittavia suorituksia tiukoissa hetkissä. Ulkopelin pitävyys on avainasemassa. Jokaista vastustajaa pitää pyrkiä haastamaan. Odotan joukkueelta rohkeaa, ennakkoluulotonta ja raikasta pesistä! Pelaamisen ilon näkyminen ja kuuluminen kentällä on tärkeää, muistuttaa Virkiän luotsi Valtteri Niemelä.

Miesten Ykköspesis 2021

Miesten ykköspesiskauden ennakko

Naisten Ykköspesis 2021

Pelinjohtajien ennakkoarviot (pdf)

Veikkaus-tulospalvelu: etelälohko

Veikkaus-tulospalvelu: pohjoislohko

Joukkueet ja otteluohjelma