Seinäjoen Maila-Jussien junioritoiminnan isä Valto Tyynelä on poissa. Hän menehtyi pitkään sairastettuaan Seinäjoella maanantaina 19.10.2020. Tyynelä syntyi Halsualla  4.3.1936, mutta muutti vanhempiensa mukana jo muutaman vuoden ikäisenä Perhon Möttöseen. Lapsuutensa ja nuoruutensa Valto vietti Tyynelässä 14 lapsisen perheen viidenneksi vanhimpana lapsena. Perhosta tie vei ensin Karstulaan ja sieltä pesäpallon perässä Seinäjoelle vuonna 1976.

Tyynelän Valtsu tunnetaan ennen kaikkea Seinäjoen Maila-Jussien junioritoiminnan käynnistäjänä ja isähahmona sadoille jussijunnuille. Hän ehti toimia Maila-Jusseissa juniorivalmentajana yli 20 vuotta. Maila-Jussien Paavo Mäntylä löysi Karstulan Kivan junnuja valmentaneen Valtsun juniorileiriltä, ja ihastui hänen tapaansa käsitellä poikia. Kysymykseen haluatko tulla Maila-Jusseihin juniorivetäjäksi, tuli heti myöntävä vastaus. Työpaikka löytyi koulun vahtimestarina ja loppu on historiaa. Valtsun juniorit saavuttivat eri ikäluokissa toistakymmentä SM-kultaa ja kymmeniä muita mitaleita.

Valto oli juniorivetäjänä eräänlainen isähahmo lapsille. Häneen luotettiin, hänen kanssaan oli helppo toimia, ja hän oli aina valmis antamaan apuaan. Kymmenet Seinäjoen Maila-Jusseissa pelanneet pesäpalloilijat ovat saaneet ensioppinsa Valtsulta. Koko Tyynelän perhe on elänyt pesäpallon täyteistä elämää. Valton ja Kaisan lapset Seija, Seppo, Jari ja Pasi ovat olleet vahvasti mukana urheilutoiminnassa. Jokaisella lapsista on palkintokaapissa vähintään yksi SM-kulta. Jari ja Pasi kuuluivat 80-luvulta saakka Maila-Jussien kantaviin voimiin ja Seppo on menestynyt isänsä tavoin juniorivalmentajana ja voittanut SM-kultaa luistelussa. Seija on SM-kultamitalisti ammunnassa. Viimeiset vuodet Valto on seurannut kolmannen polven, lastenlapsiensa edesottamuksia pesäpallokentillä.

Työuransa Valto Tyynelä teki talonmiehenä Seinäjoen eri kouluilla. Valto Tyynelää jäävät kaipaamaan Kaisa-vaimo, tytär ja kolme poikaa perheineen sekä laaja sukulaisten, ystävien ja pesäpalloväen joukko.

Erkki Valtamäki
Pitkäaikainen ystävä