2005 ja myöhemmin syntyneille pelaajille hankitaan iän mukainen lisenssi sarjatasosta riippumatta. Nuorisolisenssin piirissä ovat 2005–2011-syntyneet. Tätä nuorempien lisenssivaihtoehto on Juniorilisenssi tai ensi kertaa sarja- ja leiritoiminnassa mukana olevien Tulokaslisenssi. Pesispassi riittää pelioikeuden saamiseen 2010 ja myöhemmin syntyneille harrastetoiminnoissa, nykyisin myös JunnuSuperissa.

2004 ja aiemmin syntyneiden osalta lisenssivaihtoehdon määrittää sarjataso. Tarvittaessa lisenssi pitää korottaa kesken kauden ylintä sarjatasoa vastaavaksi.

Kaikki pesäpallolisenssit hankitaan ja päivitetään Suomisportissa. Sisäänkirjautumisen jälkeen järjestelmä tarjoaa vain lisenssejä, jotka ovat liikkujalle iän tai aiemmin ostetun lisenssin puolesta mahdollisia. Kattavat ohjeistukset lisensseistä löytyvät osoitteesta www.pesis.fi/kilpailu/lisenssit.

Lisenssiin kuuluu kaksi osaa, kilpailulupa ja vakuutus. Kilpailulupa vaaditaan kaikissa virallisissa sarja- ja leiriotteluissa. Pohjola Vakuutuksen Sporttiturva tai muuta kautta hankittu vähintään yhtä kattava vakuutus on pakollinen lähes kaikissa sarjoissa tuoteselosteen (pdf) mukaisesti.

Oman lisenssin kelpoisuuden valitussa sarjassa voi tarkistaa myös tulospalvelujärjestelmästä, kun pelaaja tai pelinjohtaja on liitetty joukkueeseen. Voimassa oleva asianmukainen lisenssi näkyy henkilön nimen kohdalla vihreällä tekstillä, muussa tapauksessa tekstin väri on punainen. Järjestelmä tarkistaa lisenssit, kun pelaaja lisätään virallisessa ottelussa pöytäkirjaan.

Nykyinen pesäpallon lisenssikausi alkaa jo kilpailukautta edeltävän vuoden marraskuussa ja jatkuu yli kilpailukauden lokakuun loppuun. Lisenssin hinta on sama hankinta-ajankohdasta riippumatta. Kun pesäpallolisenssiin liitetty Pohjola Vakuutuksen laadukas Sporttiturva-vakuutus kattaa myös lajin harjoitukset, ainakaan vakuutuksellisen lisenssin ostoa ei kannata siirtää yhtään myöhemmäksi.

Lisätietoa pesäpallon pelaaja- ja tuomarilisensseistä: Emmi Viljanen, emmi.viljanen(ät)pesis.fi