Leireillä tuomarit saavat tuomaripalkkion sekä maksuttoman leiripassin, joka sisältää koulumajoituksen, ruokailut ja mahdollisen oheisohjelman. Matkustamisesta leiripaikkakunnalle on mahdollisuus kysyä omasta kotiseurasta tai alueen tuomarikerholta. Tuomareiden ja tuomaritarkkailijoiden ilmoittautuminen kaikille valtakunnallisille leireille alkaa 1.4. kello 12 osoitteessa ttk.pesistulokset.fi/ilmoittaudu.

Monipuolinen kokemus lajista on eduksi uralla kaikissa rooleissa. Tuomaritoiminta lisää ymmärrystä pelistä, antaa uudenlaisen näkökulman ajatella peliä, opettaa toimimaan monipuolisissa vuorovaikutustilanteissa, kehittää sääntötuntemusta sekä totuttaa näkemään tilanteet tuomarin vinkkelistä.

– Näistä ominaisuuksista on varmasti hyötyä – jatkuipa ura pesäpallon parissa pelaajana, tuomarina tai valmennuspuolella. Nykyisistä Superpesis-tuomareista lähes kaikki ovat aloittaneet leireiltä polkunsa huipulle. Leireillä oppii lyhyessä ajassa paljon ja saa varmuutta oman tekemiseensä tuomarina. Kun perusasiat ovat hallussa, tuomari on valmiimpi kohtaamaan yllättävämmätkin tilanteet, Pesäpalloliiton tuomaripäällikkö, itsekin Superpesiksen loppuotteluihin asti pelituomarina yltänyt Joona Tervonen tietää.

– Ennen kaikkea leireillä on kivaa! Suomen kesä, pesis ja leirit, tuskin voittavampaa yhdistelmää voi löytää. Leireillä tuomarit muodostavat tiiviin yhteisön, jonka kautta moni on saanut myös uusia ystäviä eri puolelta Suomea, Tervonen lisää.

Leirituomariksi voi ilmoittautua ilman aiempaa kokemusta, mutta tuomarin polku suositellaan aloitettavaksi Napero- ja Tenavaleireiltä. Tuomareiden tukena leiriotteluissa toimivat tuomaritarkkailijat. Kokonaisuutena leirit ovat turvallinen tila, jossa kaikenlaiselle epäasialliselle käyttäytymiselle on nollatoleranssi.

– Leirit ovat oppimisen paikkoja niin tuomareille kuin pelaajille. Tärkeintä on tehdä parhaansa sekä pitää huolta omasta vireystilastaan – terveellisestä ruokavaliosta, riittävästä yöunesta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Nuorisoleirin lisäksi Suurleirillä puheoikeus on jatkossa joukkueen kapteenilla, joten tilanteet käydään nuorten kesken läpi hyvässä hengessä. Tästä on saatu todella hyviä kokemuksia viime vuosina, Pesäpalloliiton nuorisopäällikkö Anriika Heinonen iloitsee.

Kesän leireille on ilmoittautunut ennätyksellisesti joukkueita, joten tuomareita tarvitaankin. Liiallisesta ottelumäärästä ei kuitenkaan tarvitse kantaa huolta. Leiriorganisaatiot varmistavat tuomareille sopivasti otteluita, vapaa-aikaa ja yhdessäoloa. Niistä on onnistunut leiri tehty.

Näin ilmoittaudut tuomariksi valtakunnallisille leireille

1) Täytä ilmoittautumislomake osoitteessa ttk.pesistulokset.fi/ilmoittaudu 1.4. kello 12 alkaen. Olethan ajoissa liikkeellä, sillä kullekin leirille on asetettu ilmoittautumisten maksimimäärä. Tuomaritarkkailijat ilmoittautuvat omalla lomakkeellaan, johon pääsee samalta ilmoittautumissivulta.

Leirin aikaan täysi-ikäinen tuomari tarvitsee aina poikkeusluvan, joka anotaan ilmoittauduttaessa leirille. Täysi-ikäiset voivat anoa poikkeusluvan osallistua Nuorisoleirille ja tänä vuonna 18 vuotta täyttävät tai täyttäneet myös Suurleirille.

2) Ilmoittautuminen on sitova. Ilmoita lomakkeella seura, jota edustat, niin tuomaripalkkion maksaminen hoituu jouhevimmin leirin jälkeen.

3) Leirille osallistuvalta tuomarilta vaaditaan tuomarilisenssi tai pelaajan kilpailulisenssi. Tuomarikortin voi tarvittaessa suorittaa leirillä.

4) Leirille osallistuvan tuomarin tulee sitoutua leirin yhteisiin pelisääntöihin: Alle 18-vuotiaat (pdf) | leirin aikaan 18 vuotta täyttäneet (pdf)

5) Jos leiri täyttyy, tuomari voi ilmoittautua varasijalle (linkki julkaistaan ilmoittautumislomakkeelle)