Pesäpalloliitossa on käynnissä laajempi sähköisten palveluiden kehittämisprosessi. Yksi osa sitä on tulospalvelu-uudistus, joka toteutetaan vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa Superpesiksessä, Ykköspesiksessä, suomensarjassa, nuorten Superpesiksessä sekä poikien Ykköspesiksessä otetaan käyttöön uusi kirjaamisohjelma ja tulospalvelusivusto kaudelle 2021.

– Toisessa vaiheessa kaudelle 2022 mukaan tulevat kaikki muut sarjat, tulospalvelua kehitetään monipuolisemmaksi ja pelistä tilastoidaan kokonaan uusia asioita. Kyseessä on laaja kokonaisuus, jossa tulospalvelu myös integroidaan jatkossa muihin Pesäpalloliiton sähköisiin järjestelmiin, Pesäpalloliiton johtokunnan jäsen Sami Ritola toteaa.

Juhlavuodesta 2022 lähtien kaikkien pesäpallosarjojen, leirien ja turnausten tulospalvelu löytyy yhdestä ja samasta paikasta. Samalla alempien sarjojen ottelukirjaaminen siirtyy sähköiseksi.

– Tulospalvelu-uudistuksen yhtenä tärkeänä osana on yhdenmukaistaa kaikkien pesäpallo-ottelujen kirjaamistapa. Perusta tulee jatkossa olemaan kaikissa pesäpallo-otteluissa sama, mutta luonnollisesti otteluista tilastoitavien asioiden määrä on suurempi ylemmillä sarjatasoilla, kertoo Pesäpalloliiton kilpailupäällikkö Timo Lamminen.

Uusi tulospalvelusivusto avataan lähempänä kauden alkua myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Kaikki viime vuosilta tutut pelaajatilastot säilyvät jatkossakin, mutta jo ensimmäisessä vaiheessa mukaan saadaan uusia tilastoja sekä ominaisuuksia.

Pesäpallossa toteutettava sähköisten palveluiden uudistus on monin tavoin uniikki. Kun maailmalta ei löydy valmista pakettia lajin erityispiirteiden vuoksi, suunnittelu ja toteutus on pitänyt kokonaisuudessaan viedä käytäntöön omin voimin. Tulospalvelun toteutuksesta on vastannut porilainen Aline yhteistyössä Pesäpalloliiton kanssa.

– Pesäpallo on erittäin seurattu laji maassamme ja meille on ollut kunnia olla mukana uudistamassa tulos- ja kirjausjärjestelmää. Tilastointi on tärkeä osa pesäpalloa ja uudistuksen myötä voimme nyt entistä paremmin avata pelin tapahtumia sekä taktisuutta kannattajille. Nyt julkaistava ensimmäinen versio tulee saamaan uusia ominaisuuksia vuosien varrella. Uudistuksessa iso asia on ollut tehdä järjestelmä, jonka kehityskaari olisi edeltäjänsä kaltainen, taustoittaa Alinen Toni Aalto.

Seuroja koulutetaan uuden kirjaamisohjelman käyttämiseen huhtikuun kahden ensimmäisen viikon aikana. Seuroille lähetetään aiheesta lisätietoa myöhemmin.

Alempien sarjojen tulospalvelu löytyy tulevalla kaudella tutusta osoitteesta www.pesistulospalvelu.fi.

Edellisten vuosien tilastotiedot ovat käytettävissä tulospalvelu-uudistuksen jälkeenkin ja uusi tieto on vertailukelpoista aiempaan nähden.

Pesäpallon tulospalvelu mullistui 1991

Pesäpallo oli alan edelläkävijä, kun lajissa otettiin käyttöön uusi tulospalvelujärjestelmä Superpesiksen avauskierroksille toukokuussa 1991.

– Sanoisin, ettei vastaavaa ole koko maailmassa, totesi projektista vastannut Arto Ojaniemi Helsingin Sanomille 3.5.1991.

– Ottelutapahtumat naputellaan kentällä atk-pohjaiseen pöytäkirjaan. Muutaman minuutin viiveellä tiedot ovat keskustietokoneella Järvenpäässä ja saman tien käytössä myös kaikilla pelipaikkakunnilla, HS kertoi.

Ardata-tilastoyksikön vetäjänä tuolloin toiminut Ojaniemi epäili, että kuuluttajat innostuvat liikaakin valtavasta tietomäärästä ja ovat kaiken aikaa äänessä. Tiettävästi liiallisia ylilyöntejä ei kuitenkaan tapahtunut.

Tietokoneohjelmien osalta projektista vastasi itsekin Ykköspesiksessä pelannut, myöhemmin curlingin olympiahopeasta ja kansanedustajan tehtävistä tunnettu Markku Uusipaavalniemi.

Pesäpallon tulospalvelu uudistuu alkavalle kaudelle edeltäjänsä palveltua lajin ystäviä 30 vuoden ajan.