Miesten Suomensarjaan Kataja lähtee pääosin nuorella joukkueella, mutta myös muutama konkaripelaaja on saatu tuomaan kokemusta joukkueeseen. Kärsämäen Katajan miehet ovat pelanneet muutamia viime vuosia miesten Maakuntasarjassa, jonka pohjalta usea pelaaja jatkaa nyt myös Suomensarjassa.

Joukkueen pelaajista noin puolet on kärsämäkisiä ja puolet Katajan joukkueen pelaajista tulevat muista lähialueen kunnista. Päällimmäisenä tavoitteena Katajalla on tarjota Suomensarja-paikan myötä nuorille pelaajille haasteellinen kasvualusta sekä sarja, jossa pelaajilla on edessään paljon kovia pelejä.

Yhteistyössä on voimaa

Joulukuussa Kärsämäen Katajalle myönnettiin G- ja F-ikäisten alueleirin järjestelyoikeudet ensi kesälle. Kotiturnausta varten Katajalla on tavoitteena saada joukkue kasaan ensi kaudeksi myös G-junioreihin, joka seuralla on ollut monena vuonna, lukuun ottamatta viime kesää. F-junioreissa Kärsämäen Katajalla on tyttöjen ja poikien yhteisjoukkue.

Yhteistyöseurojen kanssa kasatuista joukkueista Katajan nimen alla pelaavat E-juniorit. E-poikien kilpasarjajoukkueeseen on saatu pelaajia Kinnulasta, Reisjärveltä, Nivalasta ja Haapavedeltä. Poikien ohella myös pelisarjaan osallistuva E-tyttöjen joukkue on kasattu yhteistyössä lähialueen seurojen kanssa.

Katajalla ei ole omia joukkueita C- ja D-poikien ikäluokassa, vaan seuran C- ja D-ikäiset juniorit tahkoavat ensi kesänä Kannuksen Uran, Reisjärven Pilkkeen ja Haapajärven Pesä-Kiilojen joukkueissa. Yhteistyö on siis Kärsämäen Katajan arjen kannalta erittäin suuri ja tärkeä voimavara.

”Yhteistyö on elinehto, jotta joukkueita saadaan kasaan tänne alueelle”, toteaa Kärsämäen Katajan pesäpallojaoston puheenjohtaja Marika Kuosmanen. Kuosmasen mukaan on erittäin tärkeää, että omien kylien kentillä pelataan pelejä ja kunnan asukkaat näkevät pesäpallotoiminnan olevan voimissaan. Tämä saattaa innostaa uusia ihmisiä mukaan seuratoiminnan tai uuden harrastuksen pariin. Lisäksi monessa perheessä harrastamisen ehtona on, että harrastus löytyy läheltä, eikä kaikissa perheissä ole mahdollisuuksia kuskata lasta toiselle paikkakunnalle harjoituksiin.

Monipuolinen harrastaminen kunniaan

Pienimpiä lapsia ja mahdollisia uusia G-junioreita pyritään Kärsämäellä saamaan mukaan uuden pesiskerhon avulla. Katajalla on suunnitteilla aloittaa tammikuussa pesiskerho, jota pidettäisiin heti koulupäivän jälkeen eskari-ikäisistä kakkosluokkalaisille. Kärsämäen Katajan sulkapallojaosto on jo järjestänyt samantyylistä kerhotoimintaa ja harrastamisen helppous on nostanut kyseisen kerhon suureen suosioon.

Osittain juuri onnistuneen kerhotoiminnan johdosta sulkapallon harrastajamäärät ovat kasvaneet Kärsämäellä väkilukuun nähden räjähdysmäisesti. Lisää uusia harjoitusvuoroja on täytynyt varata sulkapallon harrastajille useaan otteeseen ja myös pesäpallon harrastajat ovat innostuneet aloittamaan toisen lajin harrastamisen.

Sekä pesäpallon, että sulkapallon harrastaminen on tehty Kärsämäen Katajassa mahdolliseksi ja jopa jollain tasolla suositelluksi. Katajan junioreiden harjoitusohjelmat on rakennettu niin, että pesäpallon harrastajat voivat halutessaan käydä myös sulkapalloharjoituksissa. Tämä on innostanut suurimman osan pesäpalloilijoista nyt myös sulkapallon pariin.

Kaksilajisuus on koettu Kärsämäellä ainoastaan positiiviseksi asiaksi ja seuran valmennuksessa uskotaan lajien tukevan toisiaan. Molemmissa lajeissa tarvitaan nopeita ja räjähtäviä liikkeitä sekä suunnanmuutoskykyä. Myös pesäpallon heittämisen ja sulkapallon lyönnin liikeradat ovat varsin lähellä toisiaan. Lisäksi sulkapalloharrastamisen uskotaan olevan hyväksi myös harrastajien mielelle ja motivaatiolle, kun osa harjoituksista pidetäänkin sulkapallon parissa pesäpallon sijaan.

Alueleiri ensi kesän kohokohtana

Ensi kesän alueleiriä odotetaan Kärsämäellä kovasti ja sen järjestelyoikeuksien saaminen oli Katajalle erittäin toivottu asia. Kärsämäen Kataja on järjestänyt alueleirin kertaalleen aiemminkin ja sen positiiviset vaikutukset halutaan toteen myös ensi kesänä.

Alueleiri tuo näkyvyyttä pesäpallolle Kärsämäellä ja järjestäjillä on toiveena, että paikkakuntalaiset innostuisivat ja tulisivat katsomaan tapahtumaa sekä pienten junioreiden otteluita. Katajan pesäpallojaoston puheenjohtaja Marika Kuosmanen toteaa, että alueleirin saaminen Kärsämäelle on ”koko paikkakunnalle positiivinen juttu”.

Kuosmanen jatkaa myös kertomalla, että seuralla on tavoitteena saada yhdistettyä Katajan seuran väkeä yli lajirajojen alueleirin järjestämiseen ja luoda yhteisöllisyyden tunnetta koko seuran sisällä. Tulevaisuudessa Kataja haluaa tehdä entistä enemmän yhteisiä projekteja eri lajijaostojen välillä.

Sen lisäksi, että Kuosmanen toivoo alueleirin järjestämisen sujuvan onnistuneesti, hän toivoo, että paluun Suomensarjaan tekevä miesten edustusjoukkue esiintyisi pelikentillä hyvin. Lisäksi toiveena on, että yleisöä saataisiin innostettua katsomaan miesten pelejä.

Kasvattajaseuran statuksesta ollaan Kärsämäellä ylpeitä

Valtakunnallisesti Katajan toiveena on menestystä oman kylän pojille ja pohjoisen alueen seuroille. Oman kylän poikina tässä kohtaa tarkoitetaan Kärsämäeltä lähtöisin olevia huippupesäpalloilijoita. Miesten Superpesiksessä ensi kaudella pelaa kaksi pelaajaa, jotka ovat kotoisin Kärsämäeltä, vaikkakaan Kataja ei heidän virallinen kasvattajaseura olekaan.

Jo pitkään Superpesis-tasolla pelannut Antti Kiiskinen kantaa ensi kesänä Pattijoen Urheilijoiden paitaa ja Atte Kuosmanen edustaa sarjanousija Alajärven Ankkureita. Ykköspesis-tasolla Kannuksen Uraa edustavat veljekset Riku ja Rami Kyllönen ovat puolestaan Kärsämäen Katajan kasvatteja.

Kärsämäellä niin sanotuista ”omista pojista” ollaan ylpeitä ja myös tulevaisuudessa Kataja haluaa mahdollistaa omalla junioripolullaan tulevaisuuden huippupelaajien ensiaskelia pesäpallon parissa. Kataja mieltää oman roolinsa pesäpallokartalla nimenomaan kasvattajaseurana ja tästä Kärsämäellä ollaan myös ylpeitä, kuten kuuluukin.

Teksti: Miska Peltoniemi