Joukkueen koostumus on ideaali. Nuorten omien kasvattien lisäksi kokemusta ryhmään tuovat Jenna Auvinen ja Emmi Simonen sekä Itä-Länsi-pelaajat Inka Pietilä ja Saara Suomalainen. Oululaislähtöinen Pietilä on pelannut kolmesti Itä-Lännessä. HP:n oma kasvatti Suomalainen puolestaan sai kutsun Itä-Länteen 2014 ja voitti samalla kaudella lyöjäkuningattaren tittelin, toistaiseksi viimeisimpänä ennen Janette Lepistöä.

– Joskus laskimmekin, kuinka monen superpesisottelun edestä joukkueesta löytyy kokemusta. Vastaus on reilusti yli 600:n, pelinjohtaja Jussi Toikka hymähtää.

– Kaikki kolmea lukuun ottamatta ovat HP:n kasvatteja. Olemme yksi sarjan omavaraisimmista joukkueista, mikä on tietysti todella hienoa, että pystymme pelaamaan omilla pelaajillamme tällä tasolla, Toikka kiittelee.

Sarjanousu oli hyvin odotettu niin pelaajille, joukkueelle, kannattajille, yhteistyökumppaneille kuin koko seuralle. Kun myös tyttöjen Superpesiksessä isompi menestys oli jäänyt harmittavan pienestä kiinni, ykköspesispaikka toi kaivattua balsamia haavoille.

– Oli hieno juttu viime syksynä, että vihdoin ja viimein noustiin. Käytännössä kaikki jatkoivat ja saatiin vielä muutama vahvistus päälle. Todella hienoa, vaikka keväällä jossain vaiheessa alkoi tuntua siltä, että miten meille tässä vielä käy, Toikka sanoo.

Sarjanousija aloittanut kautensa ennakkoluulottomasti

HP on avannut kautensa sarjanousijana upeasti, vaikka ajoittain kokemattomuus ja uusi sarjataso näkyvätkin vielä otteissa. Joka tapauksessa seitsemästä ottelusta on kertynyt 13 arvokasta pistettä, mikä riittää sarjataulukossa kakkospaikalle.

– Hienoa ylipäätään, että on saatu kausi käyntiin. Kaksi tappiota on kärsitty ja muutamia jaksoja on menetetty, mutta aina on jaksettu pelata ja taistella loppuun asti. Se kasvattaa paljon. Toivottavasti päästään syksyllä pelaamaan jatkopelejä, päästään lisää kasvamaan niihin peleihin ja jaksetaan pelata kunnialla loppuun asti, Toikka miettii.

Naisten Ykköspesiksen sarjajärjestelmä on kuluvalla kaudella armoton, sillä ainoastaan kaksi parasta joukkuetta kummastakin lohkosta etenee pudotuspeleihin. Muutenkin Toikka myöntää joukkueen saaneen huomata korkeamman sarjatason vaatimukset.

– Sarjataso on vaihtunut, se on nähty alkukauden otteluissa. Vielä pitää saada pykälää paremmaksi suorittaminen ja tekeminen kaikilta osin. Tietyllä tapaa olen tyytyväinen, kun on voitettu. Toisaalta kuitenkin tietää, että potentiaalia olisi ottaa askelia enemmänkin. Se täytyy vielä loppukaudeksi kaivaa esiin.

– On se kumminkin aina eri sarjataso, kun mennään porras ylöspäin. Pisteet eivät enää niin helpolla tulekaan sieltä. Siinä on se kasvun paikka, mutta kokonaisuutena kuitenkin hyvin on menty eteenpäin.

HP:n kausi on lähtenyt mainiosti käyntiin myös tyttöjen Superpesiksessä. Kuudesta ottelusta on rasitteena vain yksi jaksotappio. Pelaajat nauttivat pesäpallosta täysin siemauksin, mutta samalla rasitukseen on kiinnitettävä huomiota.

– Kyllähän sekin näkyy, vaikka tietysti ei saisi näkyä, kun kymmenen tyttöä pelaa B-tyttöjen pelejä lisäksi. Jossain vaiheessa se alkaa tuntua, pelejä on paljon. Peluutusta pitää katsoa. Se on aika rankkaa, kun 3-4 peliä viikkoon pelaa kaiken aikaa, Toikka huomauttaa.

Fanikamera näyttää ykköspesisottelut Vallikentältä

Haminan Palloilijat tunnetaan pesäpallokulttuuristaan ja perinteistään. Niitä löytyy erityisesti miesten puolelta vuodesta 1928 lähtien 52 pääsarjakauden ja kuuden Suomen mestaruuden muodossa.

Seuran miesjoukkue on yksi ennakkosuosikeista miesten Ykköspesiksessä tälläkin kertaa, mutta uutena aluevaltauksena naisten huippupesäpallo tekee todellista tulemistaan Haminassa. HP:n kasvatit Nea Forsell, Niina Nukarinen, Noora Pasi ja Essi Pehrman tunnetaan hyvin naisten Superpesiksen seuraajien keskuudessa.

Lisää on tulossa. HP:n ykköspesisjoukkueessa on useita 2002-2004-syntyneitä todellisia tulevaisuuden lupauksia, kuten alkukaudesta vahvassa vireessä olleet Tytti Bertling, Riina Hallikainen ja Veera Toikka. Pelinjohtaja Jussi Toikka uskoo, että naisten huippupesäpallo nousee vieläkin korkeammalle Haminassa.

– Varmasti nousee – ja mikä hienointa, yleisöä käy hyvin. Vaikka rajoituksia on nytkin ollut, lähempänä 500 katsojaa on koko ajan ollut väkeä lehtereillä.

– Haminan katsojaluvut kelpaisivat paikoin ihan Superpesikseen asti. Hyvin on yleisö tässä mukana. Kun miesten kotipelit käynnistyvät pikku hiljaa, sitä kautta saadaan varmasti molempien joukkueiden tueksi katsojia. Haminassa siihen riittää potentiaalia ja tietysti kiva on aina pelata, kun yleisö kannustaa.

Lisää katsojia löytyy kotikatsomoista ja mistä milloinkin, sillä Ruudun Fanikamera seuraa kaikkia Haminan Vallikentällä pelattavia miesten ja naisten ykköspesisotteluita.

– Vastustajat tietysti näkevät sitä kautta, miten me pelaamme, Toikka naurahtaa.

– Oikeasti Fanikamera on mahtava juttu ja tuo entisestään lisää näkyvyyttä pesäpallolle Haminassa. HP:n toiminnassa on nyt todella hyvä ja positiivinen vire päällä, Toikka iloitsee.

Tulevia otteluita Haminassa

  • Su 19.7. Haminan Palloilijat – Pesäkarhut, Pori 17.00 | naisten Ykköspesis | Ruutu, Fanikamera
  • Ma 20.7. Haminan Palloilijat – Mailajuniorit, Kankaanpää 18.00 | Tyttöjen Superpesis