Kouvolan Pallonlyöjien junioritoiminta vakuuttaa vuodesta toiseen. Tulevana kesänä valtakunnallisilla leireillä nähdään KPL:n poikajoukkueita kaikkiaan 11 kappaletta ja edustusjoukkueen menestys on kasvattanut Kymenlaakson pesisbuumia entisestään. Joukkue kaikissa ikäluokissa, pesisliikkari, pesiskoulu sekä harrastepesis ja aktiivinen talkoolaisten joukko mahdollistavat harrastamisen kasvavalle joukolle nuoria pesäpalloilijoita.

KPL:n junioripäällikkö Harri Liekola on tuttu näky Koplan toiminnassa. Juniorityön lisäksi hän on tiiviisti mukana KPL:n viestintätehtävissä ja tapahtumajärjestelyissä. Näistä hienoja onnistumisia ovat olleet viime kesän Tenavaleiri sekä kesän 2016 Itä-Länsi-tapahtuma. Myös Liekolan omat parhaat pesismuistot liittyvät leireihin, niin pelaajana kuin järjestäjänäkin.

”Ehkä mieleenpainuvin on vuoden 1993 Seinäjoen Tenavaleirin Itä–Länsi, kun pääsi ensimmäistä kertaa hiekkatekonurmelle pelaamaan. Jokaiselle pesälle piti syöksyä, vaikka ei olisi ollut edes kiire.

Viime kaudella kasvatimme pesiskoululaisten määrää tuntuvasti ja pesiksestä on tullut Kouvolassa kesän ykkösjuttu. Viime kesän Tenavaleiri 27 vuoden tauon jälkeen oli mahtava kokemus kaikille seuratoimijoille. Toki myös joukkueiden menestys valtakunnallisesti oli merkittävä, mutta enemmänkin se on osoitus juniorityön laadusta ja siitä, että määrätietoinen työ tuottaa hedelmää.”

Menestyvän edustusjoukkueen pelaajat on saatu mukaan myös valmennustyöhön. Pelaajista kasvaa vastuullisia valmentajia ja seuratoimijoita, jotka luovat vakaan pohjan tulevaisuuden tekemiselle.

Ehjä junioripolku jatkuvan kehityksen kohteena

Seuran juniorityön kantavia voimia on ollut useiden vuosien ajan Eero Pitkänen. KPL:ssä laadukas juniorityö tarkoittaa sitä, että nuorella pelaajalla tulee olla mahdollisuus edetä kohti Superpesistä askel askeleelta.

”Eero on tehnyt pitkän päivätyön KPL:n parissa. Ilman Ekon panosta ei toimintamme olisi tällä tasolla. Meidän tulee huolehtia siitä, että junioripolku pysyy ehjänä ja yksilöiden kehittyminen on mahdollista. Laadukas akatemia-toimintamme sekä hyvät harjoitteluolosuhteet ovat tässä keskeisessä roolissa.”

Tyttöpuolella nuorista pelaajista huolehditaan yhteistyössä Kuusankosken Puhdin kanssa.

” Yksi kehityskohteistamme on auttaa tyttöpesistä nousemaan yhä suositummaksi. Tavoitteena on, että myös tytöt voivat harrastaa pesistä omissa ikäluokissaan.”

KPL tekee tiivistä yhteistyötä myös Lahden Maila-Veikkojen kanssa.

”Tavoitteena on tuottaa jatkuvasti kilpailua edustusjoukkueemme keskuuteen ja nostaa omia junioreita rinkiin mukaan. Lahden kanssa tehtävä yhteistyö mahdollistaa jatkossa myös Ykköspesis-paikkojen tarjoamisen pelaajillemme.”

Uusia harrastajia mukaan laadukkaalla toiminnalla

KPL:n valmennustoiminnan vahvuus on osaavat valmentajat sekä aktiivinen joukko pelaajien vanhempia, jotka tekevät arvokasta työtä joukkueiden taustalla. Tämän lisäksi edustusjoukkueen pelaajat ovat ottaneet roolinsa esikuvina vakavasti, ja osallistuvat säännöllisesti juniorien harjoituksiin.

”Kierrämme aktiivisesti päiväkoteja ja kouluja, jotta lapset pääsevät tutustumaan pesikseen. Järjestämme säännöllisesti tutustumisharjoituksia uusille lapsille. Harjoituksissa tulee huolehtia, että tekeminen on mielekästä ja lapset saavat onnistumisen kokemuksia. Meidän tulee pystyä entistä paremmin huolehtimaan siitä, että jokainen löytää oman paikkansa toiminnastamme. Pitää olla niitä paikkoja, missä voi kilpailla ja asettaa tavoitteita, mutta pitää olla myös niitä paikkoja, missä voi kuulua seuraan joko pelaamalla tai muulla tavoin.”

KPL on saanut harrastajien ja laadukkaan toiminnan lisäksi kiitosta myös aktiivisista talkoolaisistaan.

” Meidän talkoolaiset ovat saaneet paljon kehuja, eikä syyttä. Meillä on edelleen voimissaan vahva talkoohenki, jota johtaa Irene Mäkipaakkanen. Irenen panos on valtava.”

Isolle alueelle lisää joukkueita

Etelän alueen toiminnan kehittämiseksi Liekola peräänkuuluttaa isojen seurojen roolia. Joukkueita tarvitaan lisää ja tässä isoilla seuroilla on vastuu kannettavana.

”Etelän alue on laaja. Pelkästään Kymenlaaksoon tarvitsemme lisää toimintaa, jotta pelaaminen olisi entistä helpompaa ja matkat pysyisivät kohtuullisina. Kehittyminen on kuitenkin hyvässä vauhdissa ja uskon, että pystymme sitä osaltamme auttamaan. Lyhyt etäisyys pääkaupunkiseutuun on iso mahdollisuus saada isompia massoja liikkeelle.”

Parhaat vinkit jakoon!

Kysyttäessä hyviä kokemuksia jaettavaksi muille alueen seuroille, nostaa Liekola esiin juniorijoukkueiden yhteiset harjoitukset. ” Nyt toista kautta putkeen olemme pyörittäneet Superkopla-päiviä kerran kuukaudessa. Ideana on saada joukkueet samoihin harjoituksiin, joita ohjaavat Superpesis-joukkueen pelaajat. Lisäämme tällä tavoin yhteenkuuluvuuden tunnetta ja saamme erilaiset harjoitukset, jossa tähtipelaajat opastavat erilaisilla rastipisteillä pelaajia.”

Lopuksi junioripäällikkö toivottaa tervetulleeksi mukaan tutustumaan Kouvolan Pallonlyöjien toimintaan.

” Tervetuloa tutustumaan Koplan toimintaan! Autan mielelläni erilaisissa asioissa, ja olisi mahtavaa käydä keskusteluja ja vaihtaa hyviä kokemuksia pesiksestä.”

KPL www-sivut
KPL Facebookissa