Tuttu leirivilinä iskee vasten kasvoja Rauman Lyseon lukiolla pihalla, ja kuuluvatpa pelien äänet kopsuineen ja vihellyksineenkin heti koulun vieressä sijaitsevalta Otanlahden pesäpallostadionilta. Naperoleirin toinen päivä on kääntymässä kohti iltaa.

Leirin pääkoulun sisäpuolella, heti kenkien poistamisen jälkeen, tervehtii sisääntulijaa niin kilpailu- kuin tuomarikansliankin väki. Tänään ei jäädä liiaksi rupattelemaan heidän kanssaan, vaan suunnataan kohti leiripelien oikeudenjakajien siipeä.

Tuomarien majoituksessa huomio kiinnittyy ensin (suhteellisen) järjestyksessä oleviin ilmapatjariveihin. Leirin pelaajien majoituksesta poiketen pelikamat eivät nojaile matkalaukkuihin, mutta tuomarilaikkoja löytyy kyllä. Karkkia ja muuta lähikaupan tuotettakin näyttää jo tarttuneen matkaan, ja uskallanpa väittää, että enemmän kuin tavan junnuvalmentaja pelaajilleen sallisi.

Muutamat illan viimeiseltä pelikierrokselta vapaavuoron saaneet tuomarit pelaavat korttia majoitustilojen ulkopuolella – kysytäänpä heiltä, mitä leirituomarin arkeen kuuluu näin vuonna 2024. Pinja Sainio (Rauma), Ida Leppänen (Kokemäki) ja Lilja Mustiala (Janakkala) osoittavat tuomarilta vaadittavaa asennetta, ja suostuvat oitis haastatteluun. Mikä leireissä tuomareita sitten kiehtoo?

Pelaajana kun leireilee, mennään peli-peli-peli -tahtia ja ollaan koko ajan vain oman joukkueen kanssa. Täällä saa tehdä asioita paljon itsenäisemmin ja on tosi paljon vapautta tulla ja mennä. Täällä myös näkee tosi kaukaa tulevia ystäviä ja pääsee tutustumaan uusiinkin, Pinja avaa pelin Liljan ja Idan nyökkäillessä vieressä.

Tuomarileirien rytmi tosiaan on erilainen verrattuna joukkueen ohjelman mukana meneviin pelaajiin. Tuomariorganisaatio tekee aina seuraavan päivän vihellettävien pelien listat, josta tuomarit sitten näkevät, mitä pelejä on luvassa ja kenen kanssa he pääsevät toimimaan. Raumalla tuomarit kulkevat kentille jalan tai bussilla, mikä vahvistaa itsenäisyyttä ja omaa vastuunkantoa.

Täällä oppii koko ajan paljon lisää. Ennen leiriä sitä mietti, että saako kavereita, mutta kaikki oli heti kivoja ja otti mukaan, Ida lisää.

Monelle tuomarille käy perinteisesti se, että kun heinäkuun ensimmäisellä leirillä on päästy porukkaan sisään ja hauskaa on ollut, tulee vanhemmille pyyntöä päästä vielä muillekin leireille. Parhaillaan ahkerimmat tuomarileireilijät kiertävät 3-4 leiriä heinäkuussa, ja aikaa vietetään koulun lattialla enemmän kuin kotona.

Ensin vanhemmat vähän pohtivat, että päästävätkö, mutta sitten kun päästivät niin ovat olleet ihan mielissään, tytöt hymyilevät yhteen ääneen.

Kesäloman top3-listaa kysyttäessä tytöt käyvät hiljaisen keskinäisen pohdinnan, jonka jälkeen vastaus tulee yhteisesti: pesisleirit.

Pinja, Ida ja Lilja pitävät pesisleirejä kesän kohokohtina

Tuomaripalaveri kello 20.45

Illalla leirin tuomaripalaverissa lyseon auditoriossa on raisu meno aina siihen asti, kunnes tuomarileirin johtaja Anu Lähdeniemi sekä tuomarinimeäjä Miska Tervo saapuvat paikalle. Palaveri alkaa peukunnäytöllä – miten päivä on mennyt? Alun polttavin puheenaihe on tuomarikuljetukset, jotka opettajana siviilissä työskentelevä Lähdeniemi avaa pedagogin rauhallisella selkeydellä.

Toiseen suuntaan palaute käydään perinteisesti illan rauhoittumisesta hiljaisuuden jälkeen. Leirillä toiset tuomarit heräävät anivarhain päivän ensimmäiseen otteluun, ja aamupalallekin on ehdittävä. Vaikka tuomarileirillä meno on joiltain osin vapaampaa, on hiljaisuus jotain, josta pyritään pitämään kiinni. Monella leirillä on otettu tilojen sen mahdollistaessa käyttöön ”hiljaisia luokkia”, joissa unen haluavat pääsevät varmasti heti nukkumaan.

Tuomarit leirin peleihin nimeävä Tervo tenttaa aloittelevilta oikeudenjakajilta C-tason tuomarin arvolla:

Onko kaikki katsoneet omat pelinsä? Antoiko kukaan tänään keltaista korttia? Kuka piti alkupuhuttelun tänään? Jos pallo tulee viereiseltä kentältä teidän kentälle, mitä pitää tehdä? Muistattehan näyttää juoksut kirjurille? Ei kai kellään ollut vielä släbärit jalassa, kun tuomaroi? Kättelittekö pelinjohtajat pelin jälkeen?

Kädet nousevat ja kysymyksiä esitetään tolpan korkeudesta pienpesissääntöjen pelaajien kierrätykseen. Tuomaripalaveri päättyy ja väki poistuu kohti majoitustiloja. Tuomarivastaava Anu Lähdeniemi sekä nimeäjä Miska Tervo istahtavat hetkiseksi hektisen leirin keskellä kertomaan kuulumisia.

Naperoleirin tuomarit auditoriossa. Yhteensä leirille osallistuu 97 nuorisotuomaria ja tuomittavia pelejä on 370.

Positiivisesti olen yllättynyt, kuinka paljon meillä täällä on fiksuja tulevaisuuden huipputuomareita. Hienosti ensimmäisenä aamuna täällä on herätty, vaikka alkupäivän hässäkässä majoittumisineen menikin hetki, Lähdeniemi kertoo.

Niin ikään C-tason tuomarina viheltävä Anu on saanut kiitosta jo leirin alkumetreillä selkeistä pelisäännöistä sekä siitä, että tuomarilla on turvallinen olo leirillä. Jokaiselle on jotakin, sillä otteluiden lisäksi ohjeisohjelmaa on ollut paljon tarjolla: otteluveikkaus, tuomaribingo, koulutukset, rangaistuskorttien askartelu sekä muuta pesispuuhaa sanaristikoineen ja -sokkeloineen. Tulossa on vielä logotunnistusta ja lautapelejä.

Ehkä tässä voisi sanoa, että tämä on tietyllä tapaa itseni näköinen tuomarileiri, jossa tämä oma opettajataustakin näkyy. Kun lapsi tietää, mitä tekee seuraavaksi ja sen, miten päivä rakentuu, tuo se jo itsessään turvaa. Lisäksi meillä on esimerkiksi tuomareiden WhatsApp-ryhmä toiminut hyvin, Lähdeniemi jatkaa.

Tuomarivastaava Anu Lähdeniemi ja tuomarinimeäjä Miska Tervo

Ohjeistus tuomareille on selkeää, ja tuomarijohdolla on tilastoinnit siitä, montako tuomarointia ja mitäkin roolia kullekin on jo tullut. Myös tarkkailtujen otteluiden määrää tasataan tuomareiden kesken. Onpa nimeäjänä toimiva Tervo ottanut käyttöön myös tekoälyn, jolla hän on tehnyt jokaiselle oman tuomarikohtaisen ohjelman.

Monet Rauman Naperoleirille tulevat tuomarit ovat ensimmäisellä tuomarileirillään, joten jännitys on aivan samanlainen kuin pelaajillakin. Tuomarileirillä on kannustava ilmapiiri, jossa ei niinkään pyritä viimeiseen asti välttämään virheitä vaan oppimaan niistä. Ilman tuomareita ei olisi leirejä eikä pelejä.

Me pyrimme osaltamme luomaan positiivista ilmapiiriä, ja meille tullaan juttelemaan matalallakin kynnyksellä. Välillä huomaa kipuilua kuten koti-ikävää, mutta olemme pyrkineet olemaan läsnä niissä hetkissä. Kannustan ja rohkaisen kaikkia lapsia ja nuoria lähtemään tuomarileirille. Kaikki me ollaan täällä oppimassa ja kehittymässä ihan organisaatiota myöten, Lähdeniemi päättää.

Tuomareiden päivä päättyy ja leirin ilta- ja yövalvojat ovat ainoat, jotka jäävät käytäville. Edessä on taas uusi päivä yhdessäoloa, uusia kavereita ja totta kai sitä viheltämistäkin.