Valitse sivu

Jokavuotinen perinne käynnistyi 1994 eikä siitä ole jouduttu tinkimään kuin kerran – maailmanlaajuisen koronapandemian peruessa Itä-Länsi-ottelut 2020.

– Ensimmäisenä Vimpeli-palkinnon sai Rannila Steel Oy 1994. Siitä lähtien jatkuvuus on pysynyt ja palkinto on jaettu vuosittain korona-aikaa lukuun ottamatta. Vastaanottajien joukossa on lukuisia tärkeitä toimijoita ja yhteistyötahoja, joille pesäpallo on hyvin merkityksellinen asia. Myös palkinnon saajat ovat itse olleet ylpeitä huomionosoituksesta, kertoo Vimpeli-palkinnon perustajiin kuuluva Matti Lehto.

Värikkäiden vaiheiden jälkeen Itä-Lännessä jaettavaksi kiertopalkinnoksi

Merkittävin henkilö perinteen käynnistymiseen liittyen on edesmennyt kuvanveistäjä Kari Ovaska (1945–1995), jonka teoksia on ollut nähtävillä useissa tärkeissä kokoelmissa ja julkisissa tiloissa. Isojoella syntyneen Ovaskan tunnetuin julkinen teos on vuonna 1989 paljastettu valtakunnallinen pesäpalloilijan patsas Vimpelissä.

Kun Vimpelin Vedon puheenjohtajana tuolloin toiminut Lehto ja kuvanveistäjä Ovaska tapasivat Saarikentällä, idea palkinnon lanseerauksesta sai tuulta alleen.

– Istuimme alas ja katsoimme Saarikentällä (Vimpelissä) peliä. Ovaska oli tehnyt patsasta jäljittelevän pienoispatsaan, jossa kuitenkin on vain yksi, palloa kiinniottava hahmo. Hän sanoi laittavansa 11,5 kiloa painavan pienoispatsaan jalustaan ja lahjoittavansa sen Vedolle, Lehto muistaa.

Pesäpalloliitossa ajatus otettiin vastaan suurella ilolla. Sattuma puuttui kuitenkin peliin, kun palkinto oli tarkoitus jakaa ensimmäisen kerran pesäpallokauden päätösristeilyllä.

– Huhtikuussa 1993 juttelin (Pesäpalloliiton silloisen toiminnanjohtajan) Markku Pullisen kanssa. Pesäpalloliiton johtokunta hyväksyi Vimpeli-palkinnon kiertopalkinnoksi. Sen jälkeen kokoonnuimme Suomen Urheilumuseossa Vedon pesäpallojaoston puheenjohtajan Esa Rannilan ja Ovaskan kanssa. Päätimme, että Vimpeli-palkinto jaetaan aina taholle, jonka katsotaan merkittävästi tukeneen pesäpalloa, Lehto kertoo.

– Pullinen ja Superpesiksen toimitusjohtaja Kimmo Tolonen suhtautuivat asiaan myötämielisesti. Palkinto oli tarkoitus jakaa ”Lemmenlaivalla”, kuten pesäpallokauden päätösristeilyä tuolloin kutsuttiin. Kävi kuitenkin niin onnettomasti, että palkinto unohtui ottaa mukaan laivaan, Lehto ällistelee.

Epäonni kääntyi onnenpotkuksi, kun asiaa mietittiin uudelleen. Lehto iloitsee yhä päätöksestä jakaa Vimpeli-palkintoa vuosittain nimenomaan Suomen suosituimmassa tähdistöottelutapahtumassa Itä-Lännessä.

– Pullinen soitti keväällä 1994 ja aidosti pahoitteli tapahtunutta. Hän ehdotti, josko Vimpeli-palkinto voitaisiin jakaa Itä-Länsi-ottelun yhteydessä ja tuli samalla antaneeksi sille nimen. Pullinen käytti ensimmäisenä nimeä Vimpeli-palkinto. Pidin ajatusta erinomaisena, sillä kauden päätösristeilyllä palkintoja riitti runsaasti jaettavaksi, mutta Itä-Lännessä Vimpeli-palkinto on saanut oman erityisasemansa.

Kuvanveistäjä Ovaska menehtyi vain 50-vuotiaana äkilliseen sairaskohtaukseen Helsingissä 15.6.1995. Tämän jälkeen käytännöksi vakiintui palkintoraadin kokoonpano muodossa Vimpelin Vedon, Pesäpalloliiton sekä edellisen vuoden miesten ja naisten mestarijoukkueiden edustajat.

Tänäkin vuonna kiertopalkinto jatkaa matkaansa uudelle ansioituneelle henkilölle tai taholle. Palkinnon saaja julkistetaan ennen miesten Itä-Länsi-ottelun alkua sunnuntaina.

Vimpeli-palkinnon saajat kautta aikain

2024 Palkinnon 30. saaja julkistetaan sunnuntaina
2023 Martti Ruuska
2022 Manse PP, Tampere
2021 Arto Ojaniemi
2019 Päivi Pessi-Järvenpää
2018 Joensuun kaupunki
2017 Arto Luoma
2016 Nelonen Media
2015 Unto Väisänen
2014 Lapuan Virkiä
2013 Raimo Merivalo
2012 Hyvinkään Tahkon miesten Superpesis-joukkue
2011 Jyväskylän Kirittäret
2010 Aulis Paski
2009 Veikkaus Oy
2008 Pesäkarhut, Pori
2007 Karhun tuotemerkki
2006 Antero Viherkenttä
2005 Värimiehet Oy
2004 Vimpelin Veto
2003 Liikenneturva
2002 Antti Alho
2001 Rautaruukki Oyj
2000 Kiteen Pallo -90
1999 Sotkamon kunta
1998 MTV3
1997 Sotkamon Jymy
1996 Osuuspankkiryhmä
1995 Mauno Liljamo, Lapua
1994 Rannila Steel Oy, Vimpeli