Valitse sivu

Ilmiö on tuttu jääkiekosta, jossa alkuvuodesta syntyneet ovat olleet selkeästi enemmistönä. Pesäpallon osalta Hautalan tarkastelu kuitenkin rauhoittelee mieliä. Huippupesäpalloilijaksi kasvaminen ei ole kiinni syntymäajankohdasta.

Hautala kuitenkin korostaa blogissaan valmentajan vastuuta tiedostaa, miten eri kasvun ja kehityksen vaiheissa olevia pelaajia tulee valmentaa.

– Esimerkiksi sisäpelissä tiettyyn pisteeseen asti tehdään tulosta, kun lyödään pallo kauas ja korkealle. Jossain vaiheessa tämä ei kuitenkaan pelkästään riitä, vaan on osattava suunnata ja säädeltävä lyöntiä sekä liikuttaa mailaa eri tasoilla ja tavoilla. Helposti keskitymme tuloksen tekemiseen pitkäjänteisen kehittymisen sijaan, jolloin taidon oppiminen kärsii.

– Toisaalta meillä on oltava ymmärrys myös siitä, mikäli biologinen ikä estää tuloksen tekemisen lapsuus- ja nuoruusvaiheessa. Tämän joukon motivointi, kannustaminen ja huomiointi on ensiarvoisen tärkeää, Hautala kirjoittaa.

Blogikirjoitusta kuljettaa kaiken aikaa eteenpäin yksi kysymys, jota Hautala toivoo lasten ja nuorten valmentajien “mutustelevan” eri kanteilta: “haluammeko tavoitella lapsuusiän tähtiä vai aikuisiän menestyjiä?”

– Tein pesäpallon lajivalmentajatutkinnon Vuokatissa Mikko Kuosmasen ja Mikko Huotarin johdolla. Kuosmanen kysyi tuolloin tämän kysymyksen, jonka tulen aina muistamaan ja joka on lasten valmennusfilosofiani yksi tärkeimmistä, Hautala päättää.

Kirjoitus on luettavissa kokonaisuudessaan Perttu Hautalan omassa blogissa