Valitse sivu

Jokaisella lapsella ja aikuisella on oltava oikeus urheilla turvallisesti, ilman pelkoa syrjinnästä tai häirinnästä. Ihmisoikeudet kuuluvat urheilun ytimeen jokaisella kentällä, urheiluhallissa, pukukopissa, seurassa ja katsomossa – ihan jokaisena päivänä. Vetoomuksen ihmisoikeuksien turvaamiseksi urheilussa pääsee allekirjoittamaan osoitteessa alarikourheilua.fi.

– Tutkimustieto ja esille tulleet tapaukset osoittavat, että ihmisoikeudet eivät toteudu urheilussa kaikille. Seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä on urheilussa hälyttävän yleistä (SUEK 2020). Lisäksi jopa viidesosa 13- ja 15-vuotiaista lapsista on kokenut henkistä kaltoinkohtelua seuratoiminnassa (LIITU-tutkimus 2022). YK:n lapsen oikeuksien komitea kehotti Suomea vuonna 2023 vahvistamaan toimiaan häirintään, hyväksikäyttöön ja väkivaltaan puuttumiseksi lasten urheilussa, huomauttaa Ihmisoikeusliitto.

Pesäpalloliitto julkaisi uuden vastuullisuusohjelmansa helmikuussa. Perusperiaatteena pesäpallon pariin ovat tervetulleita kaikki lajista kiinnostuneet iästä, sukupuolesta, etnisestä taustasta, mahdollisesta toimintarajoitteesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai taloudellista tilanteesta riippumatta. Ohjeet vastuullisuusohjelma-nettikurssin suorittamiseksi löytyvät osoitteesta www.pesis.fi/vastuullisuus.