Valitse sivu

Naisten Ykköspesiksessä Lippo asettaa myös itse tavoitteekseen sarjanousun, mikä toteutuisi sarjan loppuottelun voittamalla. Häviäjä saa uuden mahdollisuuden Superpesis-karsinnassa. Kun Kempeleen Kiri lähti viime kauden päätteeksi hakemaan vauhtia alempaa, Pohjois-Suomesta ei ensimmäistä kertaa kauden 1988 jälkeen ole naisten Superpesis-joukkuetta.

Naisten Ykköspesiksen runkosarja pelataan 16 joukkueella kahdessa lohkossa, joiden sisällä jatketaan neljän parhaan kesken puolivälieriin. Välieräparit sen sijaan muodostetaan ristiin lohkojen välillä. Selvinä suosikkeina erottuvat etelälohkossa Laitilan Jyske ja Pesä Ysit sekä pohjoislohkossa Lippo. Etukäteen kovatasoiseksi arvioidun pohjoislohkon vahvimmiksi haastajiksi nousevat Jokilaakson PesäKuula Ylivieskasta ja Lappajärven Veikot.

Ykköspesis tuo arvokkaasti valokeilaan nousevia tähtipelaajia, joita nähdään myös sarjan omissa Itä-Länsi-otteluissa Lappajärvellä 7. heinäkuuta. Yhtenä heistä pelinjohtajat nostavat esiin Lipon Linnea Hakkaraisen. Erinomaiset nuoret lukkarit, kuten Jyskeen Erica Rosendahl ja Pesä Ysien Marianne Sivonen, ovat tärkeitä pelaajia joukkueilleen illasta toiseen.

Superpesis lähimuistissa Kankaanpäässä ja Koskenkorvalla

Miesten Ykköspesiksen kärkijoukkueilla on korkeampi vuori kiivettävänään, sillä Superpesiksen joukkuemäärä putoaa 12:een kaudelle 2025. Tämän myötä sarjanousu edellyttää myös alkavan kauden Superpesis-joukkueen kukistamista.

Sarjan ennakkosuosikeille Superpesiksen vauhti palautuu kuitenkin mieliin lähimuistista. Kankaanpään Maila putosi pääsarjatasolta kauden 2022 ja Koskenkorvan Urheilijat kauden 2023 päätteeksi. Puijon Pesis Kuopiosta on seuran perustamisesta (2009) lähtien ollut lähes vuosittain lähellä sarjanousua, joka kuitenkin tähän saakka on jäänyt haaveeksi. Arvioita jopa sarjan kärkeen saa myös viisivuotisella Ykköspesis-taipaleellaan parhaimmillaan neljänneksi kaudella 2021 yltänyt Kannuksen Ura.

Miesten Ykköspesiksessä on mukana useita Superpesiksestäkin tuttuja pelaajia. Puijon Pesikselle yksi ehdottomista avainpelaajista on varkautelaislähtöinen Ville Pietinen. Saman seuran Seeti Surakka kamppailee lautasen herruudesta haastajinaan ainakin nuoret Joensuun Mailan Ukko Schroderus ja Seinäjoen Maila-Jussien Ville Soini.

Pelinjohtajien ennakkoarviot

Ykköspesis 2024 – joukkue- ja pelaaja-arviot (pdf)

Superpesis-kauden 2024 ennakkoarviot