Uutuutena vastuullisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Pesäpalloliiton johtokunta vahvisti lajin vastuullisuusohjelman, jonka myötä Superpesiksen, Ykköspesiksen ja nuorten Superpesiksen pelinjohtajilta edellytetään Reilusti paras- ja Puhtaasti paras -verkkokurssien sekä vastuullisuusohjelmaa käsittelevän verkkokurssin suoritukset. Vastaavia suorituksia edellytetään lisäksi ko. sarjojen pelaajilta, otteluvalvojilta sekä S- ja C-tasojen tuomareilta.

Aikuisten sarjoissa pelinjohtajien koulutusvaatimukset ovat voimassa Superpesiksessä ja Ykköspesiksessä.

Pelinjohtaja, toimi näin!

1) Omien koulutussuoritusten tarkistaminen

Ensimmäisenä on hyvä tarkistaa suorittamansa koulutukset ja verrata niitä tästäkin uutisesta löytyviin vaatimuksiin sarjoittain. Mikäli omissa koulutustiedoissa on epävarmuuksia, niistä voi lähettää kyselyn verkkolomakkeella tulospalvelujärjestelmässä (edellyttää tunnukset palveluun tai rekisteröitymisen).

Tarkat tiedot koulutusvaatimuksista löytyvät myös osoitteesta www.pesis.fi/palvelut/koulutus/koulutusvaatimukset.

2) Vastuullisuuteen liittyvät koulutukset

Pesäpalloliiton vastuullisuusohjelma on julkaistu, mihin liittyen vastuullisuuteen liittyviä teemoja tuodaan jatkossakin vahvasti esiin. Pesäpalloliiton vastuullisuusohjelmaa käsittelevä verkkokurssi sekä Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:n Reilusti paras- ja Puhtaasti paras verkkokurssit ovat hyödyllisiä kaikille lajin toimijoille. Superpesiksen, Ykköspesiksen ja nuorten Superpesiksen pelinjohtajille – samoin kuin pelaajille – suoritukset ovat pakollisia, kuten Pesäpalloliitto tiedotti helmikuussa.

3) Vielä ehtii!

Osaan kevään koulutuksista pääsee yhä mukaan. 1-tason demopäiviä järjestetään Lappajärvellä 16.3., Lapualla 23.3., Hyvinkäällä 24.3., Kouvolassa 24.3. ja Oulaisissa 24.3. Tilaisuuksiin ilmoittaudutaan Suomisportissa.

2-tason valmentajakoulutusta on tarjolla Kuortaneella. Toisen jakson teemana on “psyykkinen valmentaminen ja pelitaidot” 23.–24.3. (ilmoittautuminen Suomisportissa) ja kolmannen jakson teemana “kokonaisvaltainen valmentaminen” 13.–14.4. (ilmoittautuminen Suomisportissa). Vastuukouluttajana toimii Tomi Niskanen.

4) Poikkeusluvan tarve?

Mikäli pelinjohtajalta puuttuvat vaadittavat koulutussuoritukset kauden alkuun mennessä, poikkeuslupa tarvitaan Superpesiksessä ja Ykköspesiksessä sekä kaikissa lasten ja nuorten sarjoissa ja leireillä.

D-G-ikäisten sarjoihin ja leireille myönnetään kertaalleen maksuton poikkeuslupa. Muuten poikkeusluvat ovat maksullisia. Superpesiksessä ja Ykköspesiksessä maksu hyvitetään Lajivalmentajatutkinnon (PLVT) osallistumismaksuissa vuoden sisällä. B-C-nuorten sarjoissa hyvitys kohdistuu 2-tason koulutusmaksuihin.

Poikkeusluvat anotaan ja maksetaan heti verkkolomakkeen täyttämisen jälkeen tulospalvelujärjestelmässä:

Maksuton poikkeuslupa, D-G-ikäiset (vain yhden kerran mahdollinen)

Poikkeuslupa: Naperoleiri, aluesarjat, alueleirit

Poikkeuslupa: Tenavaleiri

Poikkeuslupa: Suurleiri

Poikkeuslupa: B-C-nuorten sarjat, Nuorisoleiri

Poikkeuslupa: Ykköspesis

Poikkeuslupa: Superpesis

Koulutusvelvoitteet sarjoittain

Kaikki F- ja G-junioreiden sarjat: Aloitettu 1-tason koulutuskokonaisuus, Pesäpalloliiton vastuullisuusohjelma (suositeltu), Puhtaasti paras -verkkokurssi (suositeltu), Reilusti paras -verkkokurssi (suositeltu)

D-junioreiden pelisarja sekä E-junioreiden kilpa- ja pelisarja: Suoritettu 1-tason koulutuskokonaisuus, Pesäpalloliiton vastuullisuusohjelma (suositeltu), Puhtaasti paras -verkkokurssi (suositeltu), Reilusti paras -verkkokurssi (suositeltu)

C-nuorten aluesarjat ja alueleirit, D-junioreiden kilpasarja: 1-tason koulutuskokonaisuus, aloitettu 2-tason koulutuskokonaisuus, Pesäpalloliiton vastuullisuusohjelma (suositeltu), Puhtaasti paras -verkkokurssi (suositeltu), Reilusti paras -verkkokurssi (suositeltu)

Nuorten Ykköspesis, Nuorisoleiri ja nuorten SM-karsinta: Suoritetut 1- ja 2-tasojen koulutuskokonaisuudet, Pesäpalloliiton vastuullisuusohjelma (suositeltu), Puhtaasti paras -verkkokurssi (suositeltu), Reilusti paras -verkkokurssi (suositeltu)

Nuorten Superpesis: Pesäpalloliiton vastuullisuusohjelmaPuhtaasti paras -verkkokurssiReilusti paras -verkkokurssi, suoritetut 1- ja 2-tasojen koulutuskokonaisuudet

Aikuisten aluesarjatPesäpalloliiton vastuullisuusohjelma (suositeltu), Puhtaasti paras -verkkokurssi (suositeltu), Reilusti paras -verkkokurssi (suositeltu)

MaakuntasarjaPesäpalloliiton vastuullisuusohjelma (suositeltu), Puhtaasti paras -verkkokurssi(suositeltu), Reilusti paras -verkkokurssi (suositeltu)

SuomensarjaPesäpalloliiton vastuullisuusohjelma (suositeltu), Puhtaasti paras -verkkokurssi(suositeltu), Reilusti paras -verkkokurssi (suositeltu)

YkköspesisPesäpalloliiton vastuullisuusohjelmaPuhtaasti paras -verkkokurssiReilusti paras -verkkokurssi, suoritetut 1-, 2- ja 3-tasojen koulutuskokonaisuudet

SuperpesisPesäpalloliiton vastuullisuusohjelmaPuhtaasti paras -verkkokurssiReilusti paras -verkkokurssi, suoritetut 1-, 2- ja 3-tasojen koulutuskokonaisuudet