Aihe on puhuttanut pesäpallopiirejä jo vuosien ajan erityisesti ykköspesällä olevan etenijän osalta. Jos etenijä saa vapaasti liikkua takaisin pesään syötön aikana ja liikkumista tietoisesti ohjataan, palloa kiinniottavalta kolmosvahdilta voi jäädä lyönnin lähtöhetki näkemättä. Nykyisillä lyöntien nopeuksilla kiinniottaja on tällöin auttamatta myöhässä.
– Maskin vapauttaminen vaikutti peliin jopa liikaa jo näinkin lyhyellä aikavälillä ja herätti kysymyksen, halutaanko pesäpalloa viedä pelinä sellaiseen suuntaan. Tarkastelimme asiaa myös junioripelaajien näkökulmasta. Vaarana olisi, että lajin kehittämisessä sekä pelin opettamisessa huomio keskittyisi vääriin asioihin. Joka tapauksessa kokeilu Talvisuperin otteluissa oli hyödyllinen ja antoi paljon arvokasta tietoa vaikutuksista peliin käytännössä, Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Miika Rantatorikka summaa.
Pesäpalloliitto vastaa pelin kehittämisestä, kun lajilla ei ole kansainvälistä katto-organisaatiota. Omien selvitystensä lisäksi Pesäpalloliitto teetti Superpesiksen ja Ykköspesiksen pelinjohtajille kyselyn, jonka tulokset tukevat tehtyä päätöstä.
– Turvallisuus on jo aiemmissa selvityksissä ollut tärkeä prioriteetti. Nyt useammassa vastauksessa koettiin pelaajien turvallisuudentunteen ainakin osin järkkyneen maskipelaamisen vapauttamisen myötä. Samoin vaikutukset peliin voisivat korostua jatkossa vieläkin enemmän ja ulottua muillekin kenttäpesille, Rantatorikka huomauttaa.
Pesäpalloliitto peruu aiemman päätöksensä, jossa maskipelaamisen tulkintoja oli tarkoitus lieventää pelikaudelle 2024. Kuitenkin tuomareiden toimintaohjeita tilanteissa selkiytetään ja yhtenäistetään.
– Jatkossa maskipelaamiseen puututaan tiukasti, vaikka maskin tekeminen ei vaikuttaisi juuri kyseiseen tilanteeseen. Etenijän paikka ykkös- ja kakkospesillä on pesän kärjessä tai vara-alueella, kolmospesällä vara-alueella. Jos etenijä liikkuu syötön aikana pesän läpi tai muuten tarpeettomalla liikkumisellaan estää ulkopelaajaa, etenijä syyllistyy estämiseen ja hänestä tuomitaan palo, Pesäpalloliiton tuomaripäällikkö Joona Tervonen täsmentää.
Pesäpallon pelisääntöjen mukaisesti pelaaja syyllistyy estämiseen ”tehdessään maskin ja peittäessään vastapuolen näkyvyyden esimerkiksi kotipesään tai kohti tulevaan lyöntiin.”