Valitse sivu

Kaikkien kansallispeli -hanke koostui kolmesta kokonaisuudesta: Naperoliikkarista, soveltavasta pesäpallosta ja monikulttuurisesta pesäpallosta. Jyväskylässä aloitettu Naperoliikkari osoittautui suosituksi.

”Jyväskylässä on jo pitkä historia 4–6-vuotiaiden Pesisliikkarista, ja pikkusisar Naperoliikkari löi kerralla läpi. Ryhmät tulivat nopeasti täyteen ja Naperoliikkarista tuli heti pysyvä ympärivuotinen lasten ja aikuisten yhteinen kerho junioriseuraan (Jyväskylän Kiri & Kirittäret Juniorit). Vuosi 2024 on siis jo kolmas vuosi, jolloin liikkaritoimintaa on 2–6-vuotiaille”, kertoo hankkeen tuntityöntekijä Nea Moilanen.

Katso hellyttävä video kaksivuotiaista pesäpallon pelaajista (Yle Areena)

Soveltavassa pesäpallossa yhteistyökumppaneina toimivat Ammattiopisto Spesia, Valteri-koulu Onerva sekä Jyväskylän kaupunki.

”Oli hienoa – joskaan ei yllättävää huomata – että pesäpalloa voi soveltaa monella mielekkäällä tavalla erilaisista ja eriasteisista toimintarajoitteista huolimatta. Tällaisia olivat esimerkiksi rastipisteet, sovelletut välineet ja tehtävät sekä selkeät ohjeet. Näin varmistimme sinänsä haastavan ”oikean” lajin soveltamisen niin, että koulujen liikuntatunneilla, kaupungin Hyppää ja hymyile -kerhoissa sekä erilaisissa teematapahtumissa sadat lapset ja nuoret saivat onnistumisen kokemuksia niin, että yhteistyölle toivotaan jatkoa”, iloitsee Pesäpalloliiton koulutuspäällikkö Perttu Hautala.

Hankkeen kolmesta päätavoitteesta monikulttuurinen pesäpallo oli haastavin, mutta hankkeen avulla tuli tärkeää tietoa, miten toimintaa kannattaa markkinoida muilla paikkakunnilla.

”Perusopetukseen valmistaviin ryhmiin jalkautuminen hankkeen loppusuoralla osoittautui todella toimivaksi yhteistyömalliksi. Ympäri maailmaa Suomeen muuttaneet lapset ja nuoret olivat todella innoissaan pesäpallosta. Monikulttuurisuutta näkyi myös Naperoliikkarissa ja soveltavassa pesäpallossa ja tämä olikin juuri sitä mitä haettiin – kaikkien kansallispeliä”, Moilanen jatkaa.

Onnistuneen hankkeen myötä Pesäpalloliitto auttaa mielellään vastaavanlaisten toimintojen käynnistämisessä muiden seurojen ja paikkakuntien tukena.

”Hanke oli todella opettavainen. Parasta antia olivat mielekkäiden liikuntatuokioiden järjestäminen uusille ryhmille ja pysyvien mallien synnyttäminen. Sen lisäksi oli ilo huomata yhteistyön voima sekä se, kuinka avosylin meidän otettiin poikkihallinnollisesti. Liikunnan ja urheilun yhteiskunnallinen merkitys ja perustelu on nyt ja jatkossa muuallakin kuin kilpa- ja huippupolulla. Tässä aallossa haluamme, ja meidän pitääkin olla sen harjalla. Olethan rohkeasti yhteydessä, mikäli haluat tukea uusien toimintamallien rakentamiseen”, Hautala päättää.

Katso video hankkeesta:

 

Lisätietoja:

Perttu Hautala, perttu.hautala@pesis.fi, 040 562 4846