Vastuullisuusohjelman viestiä vahvistetaan videoilla, joita käydään läpi eri tilaisuuksissa, koulutuksissa ja seurakäynneillä. Videot nostavat esiin turvallisen toimintaympäristön sekä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon merkityksen. Lisäksi eri toimijoille tuodaan esiin käytännön toimintaohjeita kiusaamiseen, seksuaaliseen häirintään ja seksuaalirikoksiin liittyvissä asioissa.

– Lajissamme pitää olla yhtenäinen vastuullinen tapa toimia, kansallispeli kuuluu kaikille. Siitä vastuu on kaikilla meillä lajin toimijoilla, sillä vastuullista toimintakulttuuria rakennamme yhdessä ja puutumme aktiivisesti kokemiimme tai havaitsemiimme epäkohtiin. Valmentaja- ja tuomarikoulutuksissa vastuullisuuteen liittyviä asioita käydään jatkossakin säännöllisesti läpi, Pesäpalloliiton koulutuspäällikkö Perttu Hautala painottaa.

Joukkue rakentuu yksilöistä, joista jokaisella on oma persoonallisuutensa. Parhaimmillaan erilaisuus muodostuu suureksi voimavaraksi. Menestyvässä joukkueessa ja seurassa jokaisella on hyvä olla.

– Kaiken pesäpallotoiminnan täytyy tapahtua turvallisessa tilassa, jossa jokainen saa olla oma itsensä. Jokaisella on oikeus kokea asiat omalla tavallaan. Jos jokin tilanne, toimintamalli tai puhetapa tuntuu epämieluisalta, sellaista ei tule sietää, vaan nostaa epäkohta esiin, Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Miika Rantatorikka muistuttaa.

Pesäpallon kilpailumääräyksiin lisätään vaatimukset koskien Pesäpalloliiton vastuullisuusohjelmaa käsittelevää kurssia sekä Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:n Reilusti paras- ja Puhtaasti paras -koulutuksia.

– Jos vastuullisuuteen liittyvien koulutusten suoritukset puuttuvat Superpesiksen, Ykköspesiksen ja nuorten Superpesiksen virallisessa sarjaottelussa 15.4. jälkeen, pelinjohtaja katsotaan edustuskelvottomaksi. Vastaavat suoritukset vaaditaan kyseisten sarjojen pelaajilta, ja niitä suositellaan jo alkavalla kaudella ihan kaikille pesäpallotoimijoille, Pesäpalloliiton kilpailupäällikkö Juha Kuoppala kertoo.

Pesäpalloliitto on myös sitoutunut urheiluyhteisön vastuullisuusohjelman (2020–2024) tavoitteisiin. Urheiluyhteisön vastuullisuusohjelma on laadittu Olympiakomitean toimesta tiiviissä yhteistyössä lajiliittojen kanssa.

Vastuullisuuteen liittyviin aiheisiin, vastuullisuusvideoihin ja Pesäpalloliiton vastuullisuusohjelmaan kokonaisuudessaan pääsee tutustumaan osoitteessa www.pesis.fi/vastuullisuus.

Samasta osoitteesta löytyvät yhteydenottokanavat, joiden kautta kokemansa tai havaitsemansa epäkohdat on mahdollisuus tuoda tietoisuuteen halutessaan myös nimettömästi. Kaikki yhteydenotot käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti.