Ulkopelissä lukkari ja kopparit ovat tähän saakka voineet pelata ilman kypärää. Sisäpelissä kypäräpakko on kohdistunut aktiivista pelitilannetta suorittaviin pelaajiin eli lyöjään ja etenijöihin. Jatkossa 2008 syntyneiden ja tätä nuorempien on käytettävä kypärää alkulämmittelystä lähtien käytännössä koko ottelun ajan, myös kaaripelaajina.

– Pään alueelle kohdistuvat vammat tulee aina ottaa vakavasti. Nuorten sarjoissa on totuttu käytäntöön, jossa kypärää pidetään asianmukaisesti päässä alkulämmittelystä lähtien koko ottelun ajan. Tavoitteena on tehdä käytännöstä pysyvä pelaajauran jatkuessa. Pelaajien turvallisuus on aina asetettava etusijalle, muistuttaa Pesäpalloliiton kilpailupäällikkö Juha Kuoppala.

Erityisesti taktisiin vääriin syöttöihin lyötäessä riskit pallon osumisesta lukkariin kasvavat. Raumalaisen Feran Superpesis-pelaaja Ilona Hakoniemi, 20, on pitänyt kypärää päässään myös lukkarina koko uransa ajan.

– Haluan näyttää junioreille mallia omalla esimerkilläni, Hakoniemi on sanonut.

2008 ja myöhemmin syntyneiden pelaajien on käytettävä kypärää kaikkien sarjojen otteluissa alkulämmittelystä alkaen. Kypärän käyttöpakko koskee kaikkia ulko- ja sisäpeliin osallistuvia pelaajia pelipaikasta riippumatta sekä sisäpelin osalta kaikkia kotipesän kaarella tai sen läheisyydessä olevia pelaajia. Lisäksi kypärän leukahihnan tulee olla asianmukaisesti kiinnitetty.

Tuomaristolta ei edellytetä puuttumista mahdollisiin laiminlyönteihin kypärän käytössä koppareiden ja lukkareiden sekä kaaripelaajien osalta (pl. ottelut, joissa kaikki pelaajat ovat 2008 tai myöhemmin syntyneitä). Näiden pelipaikkojen kohdalla kypärän käyttöä valvotaan tapauskohtaisesti ja sanktioidaan tarvittaessa.

Kaudesta 2018 lähtien pesäpallossa ovat olleet sallittuja vain CE-merkinnällä varustetut, Pesäpalloliiton hyväksymät kypärät, joiden käytössä tulee noudattaa valmistajan antamia ohjeita. Kypärä on vaihdettava uuteen viimeistään sen käyttöiän päättyessä, yleensä kolmen käyttövuoden jälkeen. Kypärän rakennetta ei saa muuttaa. Jos kypärään lisätään esimerkiksi visiiri, kypärä on hyväksytettävä uudelleen sen valmistajalla.