Käytännön järjestelyistä vastaa paikallinen Ykköspesis-seura Lappajärven Veikot, jolle kokemus on uusi. Lappajärvellä ja perinteikkäällä Veikkolan kentällä ei ole koskaan aiemmin pelattu pesäpallon arvo-ottelua.

– Ennen Vimpelin Itä-Länttä 1990 täällä pelattiin näytösottelu, kun Itä-Länsi-joukkueilla oli vielä tapana pelata esiotteluita. Varsinaista arvo-ottelua ei Lappajärvellä ole tätä ennen koettu, vahvistaa vuosikymmenten ajan Veikkojen seura-aktiivina toiminut puheenjohtaja Reijo Kärnä.

Pesäpallon valtakunnallinen Naperoleiri toi 60 alle 10-vuotiaiden juniorijoukkuetta Lappajärvelle 2011. Tällä kertaa juniorit pääsevät näkemään esikuvaurheilijoitaan, kun valtakunnan parhaat Ykköspesis-pelaajat kootaan tähdistöjoukkueiksi.

– Ykköspesiksen Itä-Länsi onnistui hienosti Kankaanpäässä viime vuonna, mistä meidän on hyvä jatkaa. Mahtavaa on päästä järjestämään valtakunnallinen huipputapahtuma, jolla on kunnalle, seuralle ja koko alueen pesäpallotoiminnalle iso merkitys. Edustusjoukkueemme pelaajilla on mahdollisuus päästä arvo-otteluun omalla kotikentällään, ja nuoret näkevät idoleitaan tositoimissa, Kärnä iloitsee.

Ykköspesiksen Itä-Länsi palasi tauon jälkeen pesäpallokalenteriin viime kesänä. Naisten osalta tätä edeltäneestä Ykköspesiksen arvo-ottelusta ehti kulua 30 vuotta.

– Itä-Länsi-valinta on pesäpalloilijalle aina kunnia-asia. Todella hienoa on antaa ansaitsemansa huomionosoitus Ykköspesiksen parhaille pelaajille ja tarjota heille tulevallakin kaudella näytönpaikka sarjan omassa arvo-ottelussa. Kiitos aktiivisuudesta myös Lappajärven Veikoille, joka on laadukkaalla seuratoiminnalla noussut vahvaksi toimijaksi vajaan 3000 asukkaan kunnassa ja saa nyt yhden hienon huippuhetken lisää ensi kesän ohjelmaansa, Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Miika Rantatorikka toteaa.

Essi Kylli pelasi naisten Ykköspesiksen Itä-Länsi-ottelussa viime vuonna. Kuva: Martti Tikka

Lappajärven Veikkojen naisten edustusjoukkue tähtää jo 12. peräkkäiselle kaudelleen pesäpallon kahdella ylimmällä sarjatasolla. Superpesiksessä seuran värit olivat edustettuina 2017–19. Tulevalla kaudella Ykköspesiksen Itä-Länsi-tapahtuma on erityinen huippuhetki, joka kuuluu myös Vimpelin Pesisfestivaalien ohjelmaan.

– Olemme tehneet naapuriseurojen kanssa hyvää yhteistyötä. Tämäkin tapahtuma on yksi hieno osoitus siitä. Toivotan kaikki pesäpallon ystävät lämpimästi tervetulleiksi Lappajärvelle ja Veikkolan perinteikkäälle stadionille. Lisäkatsomoita hankitaan tarpeen mukaan, mutta läpilyönneille jätetään varmasti tilaa, Kärnä vakuuttaa.

Pesäpallon arvo-ottelut eivät ole jokavuotista herkkua Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla. Vimpelissä on pelattu miesten Itä-Länsi-ottelu 1990 ja Liitto-Lehdistö-ottelu 1976 sekä naisten Liitto-Lehdistö-ottelu 1989. Alajärvelle myönnettiin nykymuotoisen Itä-Länsi-tapahtuman järjestelyoikeudet 1995. Lisäksi Alajärvellä on pelattu miesten Liitto-Lehdistö-ottelut 1973 ja 2011.

Su 7.7.
Naisten Ykköspesiksen Itä-Länsi 13.00 Pelataan Lappajärvellä
Miesten Ykköspesiksen Itä-Länsi 16.00 Pelataan Lappajärvellä

Lipunmyynnistä ja muista käytännön järjestelyistä tiedotetaan myöhemmin