OKM:n kehittämistuki on tarkoitettu lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Tuen tavoitteena on edistää matalan harrastuskynnyksen toimintaa lasten ja nuorten liikunnassa, kokeilla innovatiivisia toimintamalleja, lisätä toimintaan monipuolisuutta esimerkiksi uusien lajien kautta tai kehittää lajitoiminnan sisällä harrastustoimintaa. Seuratuen avulla voidaan myös tukea vapaaehtoistyötä.

Laitilan Jyske on hakenut ja saanut OKM:n kehittämistukea kaksi kertaa. Seura aikoo hakea avustusta myös tänä vuonna. Alun perin Jyske haki tukea seuratyöntekijän palkkaamiseen vuonna 2017. Tuolloin Laitilan Jyske ja Mynämäen Vesa tekivät tiiviisti yhteistyötä, ja tuen avulla Ville Niemi palkattiin seuroihin töihin. Vuodesta 2019 alkaen hän on toiminut pelkästään Jyskeen juniorivalmennuspäällikkönä.

”Olemme hakeneet ja saaneet tukea sekä hyödyntäneet tuen tarjoamia jatkovuosia. Meille on ollut tuesta hyötyä alun perin palkkaamisessa ja myöhemmin esimerkiksi pesisliikkareiden järjestämisessä ja pesäpallotoiminnan levittämisessä lähialueille”, Niemi sanoo.

Ville Niemi toimii Laitilan Jyskeen juniorivalmennuspäällikkönä.

Laitilan Jyske on vienyt viime vuosina pesäpalloa myös sen lähikuntiin, jotta seura pystyy jatkossakin ylläpitämään kilpapuolta ja tarjoamaan harrastusmahdollisuuksia. Alun perin naapurikunnassa Uudessakaupungissa ei ollut pesäpallotoimintaa, mutta nyt siellä on harrastustoimintaa ja kolme joukkuetta.

Niemi kannustaakin kaikkia seuroja hakemaan avustusta ja painottaa, että hakemuksen tekoon kannattaa panostaa.

”Yhdelläkään seuralla ei varmasti ole ylimääräistä rahaa, joten hakemus kannattaa laittaa menemään. Hakemuksessa kannattaa avata selkeästi, mihin tukea on hakemassa, sillä ylimalkaiset hakemukset eivät yleensä mene läpi. Hakemukseen kannattaa myös kuvata, kuinka iso vaikuttavuus toiminnalla on alueelle”, Niemi sanoo.

”Jos tukea hakee palkkaukseen, kannattaa seurassa ensin miettiä tarkasti, mikä seuratyöntekijän työnkuva on ja mikä on ylipäätään seuran tulevaisuuden strategia ja visio. Tällöin tekemiselle saadaan yleensä jatkumoa ja vietyä seuran toimintaa eteenpäin ja kasvatettua seuran jäsenmäärää.”

Niemi muistuttaa, että OKM:n tuki ei tietenkään ole itsestäänselvyys ja seurojen kannattaa miettiä myös muita tukimuotoja ja toimintoja toimintansa rahoittamiseksi. Laitilan Jyske on saanut myös Pesäpalloliiton junioripäällikkötukea ja hakenut esimerkiksi erilaisten säätiöiden ja yhdistysten avustuksia sekä tehnyt yhteistyötä kaupungin kanssa. Harrastus- ja kilpatoiminnan lisäksi Jyske järjestää esimerkiksi yritysten pesäpalloon liittyviä tyhy-päiviä sekä kaupungin kanssa yhteistyössä lasten pesäpalloiltapäiväkerhoja ja liikuntakerhoja.

Lisätietoja OKM:n tuesta: https://okm.fi/-/seuratoiminnan-kehittamistuki-seuratuki-