Haapajärven Pesä-Kiilat ja Ylivieskan Kuula voittivat historiallisia tyttöjen SM-mitaleita viime vuosina. Kuula juhli tyttöjen Superpesiksen Suomen mestaruutta tänä syksynä ja C-tyttöjen SM-hopeaa 2019. Pesä-Kiilat puolestaan vei C-tyttöjen Suomen mestaruuden 2021.

Tavoitteet ovat jatkossakin korkealla. Keski-Pohjanmaalle halutaan rakentaa tyttöjen ja naisten pelaajapolku huipulle asti.

– Meillä on tavoitteena ajaa lisää oman alueen tyttö- ja naispelaajia sisään Ykköspesikseen ensi kesänä. Nousu Superpesikseen siintää silmissä kahden-kolmen vuoden sisään. Tyttöjen Superpesiksessä ainoana tavoitteena tulevalle kaudelle on Suomen mestaruus eli pitää kultamitalit Keski-Pohjanmaan alueella, paaluttaa Jokilaakson PesäKuulan manageri Jukka Tiitto tiedotteessa.

Vetelin Urheilijat pelasi naisten mestaruussarjaa 1973–77, Kannuksen Ura 1976, Toholammin Urheilijat 1977–79 sekä Halsuan Toivo 1975 ja 1980. Tämän jälkeen ei ole naisten pääsarjapesäpalloa pelattu Keski-Pohjanmaalla.

Jokilaakson PesäKuula on mukana naisten Ykköspesiksessä ja tyttöjen Superpesiksessä kaudella 2024. Kyseessä ei ole uusi seura, joten Ykköspesiksen sarjapaikkaa hallinnoi Ylivieskan Kuula. Kotiotteluita molemmissa sarjoissa pelataan sekä Ylivieskassa että Haapajärvellä.