Pesäpalloliitto asetti sarjapaikan avoimeen hakuun, kun kumpikaan sarjasta pudonneista joukkueista ei sitä ottanut vastaan. Puhti osoitti hakemuksessaan täyttävänsä ykköspesispaikkaan liittyvät kriteerit, kuten asianmukaisen pelaajaluettelon ja taloustiedot.

Puhti on perinteikäs vuonna 1910 perustettu urheiluseura, jolla on miesten puolelta 10 vuoden kokemus pääsarjatason pesäpallosta. Miesten Ykköspesiksessä Puhdin värit nähtiin 1998–99 ja 1991–92 sekä naisten Ykköspesiksessä tätä ennen 1994–96.

Ykköspesikseen noussut Puhti aloittaa farmiyhteistyön Superpesiksessä pelaavan Haminan Palloilijoiden kanssa. Seurojen välisestä yhteistyöstä nähtiin esimerkki jo viime kesänä, kun HP ja Lapuan Virkiä kohtasivat Superpesis-ottelussa nykyisin Kouvolaan kuuluvalla Kuusankoskella. Virkiän riveissä jatkaa ensi kaudellakin nykypelaajista tunnetuin Puhti-kasvatti Iina Lehtinen.